Yeni vücudunuzla tanışın

Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra gerçek dünyaya da dönme vaktiniz geldi demektir. Dokuz ay boyunca tek düşündüğünüz ‘o’ iken şimdi ‘ben’ olma zamanı geldi. Önce aynanın karşısına geçip yeni vücudunuzla tanışmalı sonra da değişikliklere ‘merhaba’ demelisiniz.

Çatlaklar
Hamilelikle birlikte cildin gerilmesiyle ortaya çıkan çatlaklar doğum sonrası belirginliğini yitirse de üzgünüz ama tamamen yok olmuyor. Altıncı aydan sonra çatlakların rengi solmaya başlıyor. Çatlaktan korunmak için hamilelik boyunca krem kullanmış olsanız da bütün uzmanların da söylediği gibi oluşmuş çatlakların giderilmesi şimdilik mümkün değil. Sadece oluşması önlenebiliyor. Fakat cildin yapısından dolayı bazı kadınlar hamilelik dönemi boyunca ciltlerini ne kadar nemlendirirse nemlendirsin çatlaklarla karşılaşmaktan da kaçamıyor.

Değişiklikler şaşırtmasın
Doğumdan sonra bazı durumlar kalıcı da olabilir. Örneğin birçok kadının doğum sonrasında ayak numaraları yarım ya da bir numara büyüyor. Göğüs uçları doğumdan öncekinden daha koyu renk kalabiliyor. Kalçalar ise yine öncesine göre genişleyebiliyor. Fakat unutmayın ki bu değişiklikler bebeğinize sahip olmanın mutluluğunu değiştirmiyor.Mide sorunu
Hamileliğiniz sırasında çok fazla kilo almamış olsanız da doğumdan sonraki en az bir ay boyunca midenizdeki şişkinlik geçmeyecek. Bu normal bir durum çünkü cildiniz elastik fakat sentetik değil. Aynı zamanda rahminiz de hamilelik sırasında normalden katlarca fazla büyüyor ve bu büyümenin yaratmış olduğu mekanik baskı sonucu bağırsaklar yer değiştiriyor ve sıkışıyor. Bu nedenle de ortaya bağırsak boşalma sorunları ve hazım problemleri çıkıyor. Sonrasında ise bu durumun hemen düzelmesini beklemek yanlış oluyor. Biraz zaman geçmesi, gaz sorunu varsa gaz yapmayacak bir beslenme düzeniyle beslenilmesi gerekiyor.

Göğüsler
Göğüsleriniz sütle dolmaya başlar, ağrır ve sanki hiç olmadığı kadar büyür. Fakat bu ağrılar ve şişkinlik bebeğinizi emzirdiğinizde yok olur. Bebeğinizi süt kanallarınızdaki tıkanıklık nedeniyle birkaç günden fazla emziremediyseniz bu durumda sporcu sutyenlerinden takmayı tercih etmelisiniz. Göğüslerinizdeki gerginlik hissini emzirme öncesi göğüslere sıcak su kompresi uygulayarak azaltabilirsiniz. Bu sayede sütün göğüslerden çıkışı kolaylaşacak. Ayrıca soğuk su kompresi veya sıcak duş da sizi rahatlatacak.

Saçlar
Hamilelik boyunca östrojen hormonu yükseliyor ve saçlar uzama evresinde kalıyor. Doğumdan 2-6 ay sonra ise saçlar dökülmeye başlayabiliyor. Çünkü hamilelik boyunca yükselen östrojen hormonu doğum sonrasında normal seviyeye iniyor. Hamilelikte dökülmeyen saçlar doğumla birlikte toplu halde dökülmeye başlıyor. Kısacası bu geçici bir durum oluyor ve sonrasında saçlar tekrar eski haline geri dönüyor.
Yazı: Nilgün Yıldız/Bebeğimle Elele

Dokuz ay boyunca bebeğinizi beklediniz… Onun kime benzeyeceğini, iştahlı mı yoksa iştahsız mı olacağını, yaramazlıkta kime çekeceğini düşünüp durdunuz. Fakat onu kucağınıza aldığınızda bu endişelerin hepsi uçup gitti. Çünkü o mis gibi kokusuyla sizindi. Bebeğiniz iyiydi iyi olmasına da siz aylardır bebeğinizi düşünmekten vücudunuzda meydana gelen değişimlerin farkında mıydınız? Eğer değilseniz şimdiden öğrenseniz iyi olur çünkü bebekten sonra vücudunuz eski haline hemen dönmeyecek.

Kilolar
Doğum sonrası yeni annelerin en büyük sorunu hamilelik sırasında alınan kilolar oluyor. Bu kiloları nasıl vereceğim endişesiyle birlikte emzirme sırasında diyet yapamama da zor kilo vermeye neden oluyor. Oysa bu kadar endişelenmek yersiz. Çünkü zamanında bir doğum yapıldıysa doğumun hemen sonrasında; bebek, su kesesi ve plasenta ile birlikte beş kilo zaten verilmiş oluyor. Doğumla beraber 4-6 kg. arasında kilo kaybedildikten sonra, eğer doğru bir beslenme rejimi uygulanırsa düzenli bir şekilde ayda 1-2 kg. arasında verilebiliyor. Fakat şunu da unutmamak gerekiyor; bu dönemde göğüsleriniz hiç olmadığı kadar şiş olacak. Bu durum kilonuza da yansıyacak. Doğumdan sonraki ilk haftalarda yedi ya da sekiz aylık hamile gibi görünmeniz de normal. Uzmanlar dokuz ay boyunca ya da en azından emzirmeyi kesene kadar kilolardan kurtulmanın zor olduğunu belirtiyor. Fakat sonrasında egzersiz ve düzenli bir beslenmeyle eski kilonuza dönmeniz mümkün.

Ağrılar korkutmasın
Uzun bir bekleyişten sonra hamilelik sırasında yaşadığınız sorunları hemen unutursunuz unutmasına da sonrasında başlayan farklı ağrılar özellikle ilk altı haftada rahatsız edebilir. Doğumdan sonraki birinci haftada doğum şeklinize; yani normal doğum ya da sezaryen yapmanıza bağlı olarak vücudunuzda bazı farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Normal doğum sonrası, vajinada zor doğum nedeniyle oluşmuş çeşitli yırtıklar oluşabiliyor. Uygulanan dikiş sayısı arttıkça doğum sonrası ağrı oluşma olasılığı ve ağrının şiddeti de artıyor. Sezaryenden sonra ise, karın cildine yapılan kesi nedeniyle ağrılar oluşabiliyor. Yine aynen normal doğumda olduğu gibi sezaryenle doğum sonrası kanamayı durdurmak amacıyla uterusta oluşan kasılmalar da ağrıya neden olabiliyor. Bir de sezaryen sonrasında annede gaz sancısı görülebiliyor.

Ödem
Hamilelik döneminde vücut hücreleri her zamankinden daha fazla su tutuyor. Bu da ellerde, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişkinliğe neden oluyor. Ayrıca hamilelik döneminizde hiç olmadığı kadar çok tuvalete gidersiniz, yaz olmasa bile sürekli terlersiniz. Fakat bu kötü bir durum değil. Bu sayede doğum sonrası ilk hafta ödemleri atabilirseniz; kilo da vermiş olursunuz. Ödemden kurtulmanın en iyi yolu ise emzirmek. Bunun yanında bol bol su içmelisiniz. Su içmek ödemin çözülmesine yardımcı oluyor. Zamanında ve düzenli beslenmek vücudunuzda ödem denilen dolaşım bozukluğunun oluşmasını engelliyor.

Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil