Yeni yılda sağlıklı ve mutlu edici kararlar alın

Farkındalık egzersizlerini yaşamınıza dahil etmeye ne dersiniz?

Farkındalık sağlayan egzersizler ne işe yarar?
Profesyonel olarak çalıştığım yıllarda henüz ülkemizde çok popüler olmayan meditasyon ve nefes gibi farkındalık egzersizlerine büyük bir önyargı ile bakar ve “Zaten vaktim hiçbir şeye kalmıyor, doğru düzgün spor bile yapamıyorum; bir de meditasyon için mi zaman yaratmaya çalışacağım” diye düşünür ve hiç kendimi dinlemeye fırsat vermeden, adeta aktivite bağımlısı şeklinde her şeye yetişmeye çalışırdım.

17 yıl boyunca profesyonel hayatımda bu şekilde düşünerek gündelik hayatımı sürdürdükten sonraki sonuç:  Birikmiş stresimin açığa çıkamaması sebebi ile solunum bozuklukları, uykuda nefessiz kalıp uyanmalar, anksiyete, kronik tatminsizlik ve  yaşamımdaki her şey yolundaymış gibi gözüksede aslında gerçekten ne istediğini bilememe hali ile neticelendi.

İşte tam da bu yüzden gündelik hayatımızda zaman zaman yavaşlamamızı sağlayacak, sinir sistemimizi sakinleştirecek, etrafımızda olup bitenleri yargısız bir şekilde gözlemlememize olanak verecek, eskiden bizi çok sinirlendiren veya üzen olaylar karşısında aynı fizyolojik ve psikolojik tepkileri vermekten bizi otomatik olarak alıkoyacak olan bu farkındalık sağlayan egzersizleri gündelik rutinimize adeta diş fırçalar gibi dahil etmeliyiz!

Ben sakinleştirici hapları kullanmayı reddettiğim için bu uygulamaları mecbur kalıp yaşamıma dahil ettim ve ilk 4 hafta sonraki sonuç: Daha huzurlu ve derin uykular, solunum sisteminin normale dönmesi, daha dingin, daha tatmin ve daha mutlu bir zihin. Bunlar sebebiyle ev yaşamımda, özel hayatımda ve ofiste daha verimli ve doyurucu ilişkilerin oluşması.

Nasıl? Bu duygu durumları ilginizi çekti mi?
Eğer sizde yeni yılda daha mutlu, daha sağlıklı, daha güzel ve daha iyi hissetmek istiyorsanız hadi buyrun yüzyılımızda bilim adamlarının ısrarla tavsiye ettiği meditasyon, kadim nefes teknikleri, bilinçli beslenme vb. gibi mindfulness, yani farkındalık egzersizlerini yaşamınıza dahil etmeye!

Peki, nereden başlamalısınız?
Günde 20 dakikayı sadece kendinize ayırarak başlamaya ne dersiniz? Bunun 15 dakikası meditasyon, 5 dakikası ise nefes tekniği çalışması olsun. Meditasyonu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız şu önerimi uygulayabilirsiniz;
• Telefonunuzun zamanlayıcısını 15 dk ya kurun ve aramalara kapatın.
• Sırtınız dik bir şekilde konforlu olarak oturun.
• Gözünüzü sakince kapayın.
• Bir niyet yapın. Örnek; “Ben hayatı mükemmel bir denge içinde, sağlık, mutluluk, bolluk ve huzur eşliğinde yaşamayı seçiyorum”
• Niyetinizi yaptıktan sonra adeta bir balonu havaya bırakır gibi niyetinizi evrene gönderdiğinizi imgeleyin ve niyetin nasıl olacağını hiç düşünmeyin. Topu evrene attınız. Bu niyetin hangi şartlarda gerçekleşeceği tamamen evrenin çözmesi gereken bir konu. Sizin yapmanız gereken ise basitlik ve gayretsizlikle meditasyonunuza başlamak.
• Gayretsizlikle nefes alıp verişlerinizi izlemeye başlayın.
• Nefesinizi asla zorlamayın, nefes alıp verişinizi doğal halinde sadece izleyin.
• 9-10 defa kadar nefesinizi takip ettikten sonra dilinizi ve dudağınızı dahi kıpırdatmadan, zihninizden sessizce; nefes alırken SO kelimesini, nefes verirken de HAM kelimesini düşünün.
•  Ve 15 dakika tamamlanana değin nefes alıp verirken bu kelimeleri (mantra) düşünerek meditasyonunuza devam edin.
• Aklınıza düşünceler gelebilir, ki bu çok normal, meditasyonun doğasında vardır bu. Kendinizi düşüncelerinizin arasında fark ettiğinizde hiç panik yapmadan, kendinizi suçlamadan, “Bu benim kendime meditasyon yapmak için ayırdığım zaman dilimi” diyerek nazikçe nefes ve mantra kelimelerinize geri dönün.
• Telefonunuzun zamanlayıcısı çaldıktan sonra ise bir dakika kadar mantra tekrarını yapmadan gözleriniz kapalı olarak dinlenin ve vücudunuza uyumlanması için ayırdığınız bu zaman diliminden sonra gözlerinizi açarak gündelik işlerinize geri dönün.

İşte bu kadar! Evet sadece bu kadar. Tebrik ediyorum sizi. Bu şekilde ilk meditasyonunuzu gerçekleşti.

Bu meditasyona başlamadan önce 5 dakikada "Dönüşümlü Burun Nefesi" çalışması yaparsanız eğer, böylece her gün sadece kendinize ayırdığınız bu 20 dakikalık zaman dilimi ile uzun vadede bütünsel sağlık ve mutluluğunuz için sürdürülebilir bir şekilde kocaman bir adım atmış olursunuz. Günde 20 dakika  sosyal medya ve bilgisayarınızdan uzak durarak, sessizlikte sadece kendinizi, ruhunuzu, zihninizi, organlarınızı, hücrelerinizi, kalbinizi ve yüreğinizi besleyecek olan bu çalışma ile başlıca hangi faydaları deneyemleyebilirsiniz biliyor musunuz?
İşte düzenli meditasyon ve kadim nefes teknikleri uygulamaları neticesinde bilim adamlarının açıkladığı klinik araştırmaların başlıca sonuçları;
- Stresi giderir
- Eşzamanlı fiziksel, zihinsel ve duygusal detoks yapar
- Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır
- Sürdürülebilir ideal kilonuza kavuşmanızı sağlar
- Uyku kaliteniz artar
- İlişkilerinizi iyileştirir, geliştirir
- İç huzuru kazandırır
- Yaratıcılığınızı ve sezgilerinizi uyandırır
- Odaklanma yeteneğinizi arttırır, konsantrasyonu güçlendirir
- Yüksek tansiyonu indirir
- Kan basıncınızı azaltır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Sindirim sistemini düzenler
- Yorgunluğu giderir
- Kalp çarpıntısını hafifletir
- Daha az yargılayıcı olmanızı sağlar
- Yaşlanma karşıtı (anti-aging) hormonları salgılanır (DHEA)
- Ruhunuzla, Öz’ünüzle bağınızı güçlendirir


Nefes Teknikleri egzersizlerini kolaylıkla öğrenmek için “Nefeste Saklı Hayat” kitabımı alabilir ve Yükselen Çağ YouTube kanalımdaki uygulamalı nefes egzersizlerini izleyebilirsiniz.

Haydi, yeni yıla irade kullanmanıza gerek kalmadan, sizi otomatik olarak sağlıklı seçimlerinize götürecek farkındalık egzersizlerini hayatınıza entegre etmeye karar vererek girin!

Unutmayın, “ Yaşamın sırrı rutinlerde ve paradokslarda gizlidir. Sağlıklı ve mutlu bir insan olmamız, geleceğe dair hayallerimizle sınırlı değildir; bu tamamen kendimiz için ve günlük olarak yaptığımız seçimlerde, verdiğimiz kararlarda saklıdır.”

Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Ayurvedik Yaşam ve Wellbeing Eğitmeni
www.yukselencag.com


Tüm yazılarını göster