Yumuşak doku kanseri (Sarkom) belirtileri nelerdir? (Videolu)

Yumuşak doku kanseri (Sarkom) belirtileri nelerdir? Merak edilen bu soruyu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Deveci cevapladı... İşte Sarkom hakkında merak edilenler ve yanıtları...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Deveci yumuşak doku kanseri (Sarkom) ile ilgili merak edilen 2 soruyu yanıtladı. İşte Deveci'nin anlatımları ışığında yumuşak  doku kanseri gerçeği...

YUMUŞAK DOKU SARKOMU NEDİR?

Yumuşak doku sarkomları, kas, yağ dokusu, tendonlar, kan damarları ve sinir dokusu gibi, kol ve bacakların kemik dışı dokularından köken alan tümörlerdir. Bu tümörler iyi huylu olabilecekleri gibi zaman zaman nadir görülen kötü huylu tümörler olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu kötü huylu tümörlere yumuşak doku sarkomları adı verilmiştir.

YUMUŞAK DOKU KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Belirtileri sıklıkla ağrısız kitlelerdir. Bu kitlelerin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmekte ve bir yumuşak doku kitlesinin iyi bir değerlendirme, anamnez ve fizik muayene ile iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu anlamak mümkün olabilmektedir.
  • Örneğin, ağrısız bir kitle ile geldiğinde, bu kitlenin boyutu, dokunulduğu zaman ağrı olup olmaması, kıvamı ve özellikle büyüme hızı bize belirli ipuçları vermektedir.
  • 5 santimden daha büyük veya derinde yerleşimli olması endişe verici fizik muayene bulgularıdır.
  • Fark edildikten sonra hızlı bir şekilde büyümesi ya da eski bir kitlenin yakın zamanda büyüme eğilimine girmesi de bize yine yumuşak doku sarkomlarını düşündüren bulgularımız arasındadır.
  • Lezyonu muayene ettiğimizde daha sert yapıda olması ve çevresinde ısı artışı, kızarıklık gibi kan akımının arttığını düşündüren bulguların olması da kitlenin daha kötü huylu olduğunu göstermektedir.


TEŞHİS NASIL KONULUR?

  • Ultrasonda kistin içeriği, içindeki damarlanma miktarı bizim için farklı ipuçları vermektedir. Genellikle içi dolu olan, solid dediğimiz kitleler ve kan damarlanması artmış kitlelerin daha ileri bir şekilde tetkik edilmesini gerektirmektedir.
  • Bu tetkikte en önemli aracı, manyetik rezonans görüntülemesidir (MR). Dikkatli fizik muayene, anamnez ve radyolojik incelemelerden sonra asıl tanı biyopsi ile konmaktadır. Küçük bir iğne ile, gerekirse lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Buradan alınacak parça ile patolojide dikkatli bir incelemeye alınır.
  • Yumuşak doku sarkomlarının çok fazla ve ciddi çeşitleri bulunmaktadır. Burada bu patoloji incelemesini yapan patoloğun da yumuşak doku sarkomlarının türleri ile ilgili oldukça deneyimli olması ve farklı kimyasal boyalar ile bu patolojiyi boyayarak net bir tanı vermesi tedaviyi yönlendirmek için oldukça önemlidir.
Pınar Altuğ ve Yağmur Atacan'ın kızları Su 15 yaşına girdi! Eşi ve kızlarıyla Mauritius'a giden Sinem Kobal'dan yeni kareler İşte Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin Osman'ı Emir Berke Zincidi 90'lı yılların yakışıklısıydı... İşte Kaan Girgin'in son hali... 'Kızılcık Şerbeti'nden yeni 2. fragman: Daha önce tanışmış mıydık Demet Şener: Sevgilime gönülden bağlıyım, evlilik şart değil