Yunanlıların yılbaşı tatlısı: Melomakarona! Nasıl yapılır? İşte tarifi...
Melomakarona, Yılbaşında çoğu insanın evini süsleyen iri taneli kurabiyelerdir. Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın her yerinde oldukça popülerler. Peki, bu yılbaşı tatlısı Melomakarona nasıl yapılır? Birlikte göz atalım...
15 kişilik
15 dakika
20 dakika
262 kalori
Melomakarona için malzemeler
- Kurabiye Hamuru İçin:
- 125 ml taze portakal suyu
- 250 gram zeytinyağı (veya daha hafif bir tat için yarım zeytinyağı
- yarım ayçiçek yağı)
- 50 gram bal
- 80 ml su - 1/3 su bardağı
- 100 gram (½ su bardağı) şeker
- 1 + ½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın
- ½ çay kaşığı öğütülmüş karanfil
- ⅓ çay kaşığı öğütülmüş hindistan cevizi
- ¼ çay kaşığı vanilin tozu veya ½ çay kaşığı vanilya özü
- 1 portakal kabuğu rendesi
- ½ çay kaşığı karbonat
- 125 gram (⅔ su bardağı + 1 yemek kaşığı) ince irmik
- 550 gram (4 + ⅔ bardak) çok amaçlı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Şurup İçin:
- 600 gram (3 su bardağı) şeker
- 100 gram / 3
- 5 oz bal
- 450 ml su - 2
- 5 su bardağı su
- 1 çubuk tarçın
- 4-5 adet kurutulmuş karanfil
- 1 portakal kabuğu
Garnitür için:
- Bal
- öğütülmüş ceviz
1
Büyük bir karıştırma kabına irmik, un ve kabartma tozu dışındaki tüm kurabiye hamuru malzemelerini ekleyin.
2
Karışımı, şeker eriyene kadar bir çırpma teli kullanarak iyice karıştırın.
3
İrmiği ekleyin ve karışıma dahil etmek için karıştırın.
4
Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu birleştirin. Ve aynı zamanda kaseye ekleyin.
5
Bu sefer ellerinizle birkaç dakika karıştırın. Başlangıçta hamurun daha fazla una ihtiyacı varmış gibi görünecek.
6
Ama karıştırdıkça bir araya gelecektir.
7
Oldukça yumuşak ve yağlı bir hamur elde edeceksiniz. Şurubu hazırlarken kaseyi bir çay havluyla örtün ve bir kenara koyun.
8
Şurup İçin:
Küçük boy bir tencereye şurup için gerekli olan tüm malzemeleri ekleyin.
Yüksek ateşte kaynatın.
9
Kaynamaya başlayınca ateşi orta dereceye düşürün ve 5-6 dakika kadar pişirin. Şurup kıvamına gelinceye kadar.
NOT: Şurubu karıştırmayın.
10
Çerezleri Yapın:
Fırını 180°C / 356°F'ye önceden ısıtın.
Fırın tepsinizin üzerine bir parça parşömen kağıdı serin.
11
Hamurdan bir parçayı (yaklaşık 40-45 gram) elinize alın. Havasını çıkarmak için biraz sıkın ve yuvarlak bir top haline getirin.
12
Topa oval bir şekil verin ve hafifçe düzleştirin. Tavaya ekleyin.
Kalan hamura da aynı şekilde kurabiye şekli verin.
13
Her kurabiyenin üzerine bıçakla çapraz çizgiler çizin.
14
Yaklaşık 20 dakika veya kurabiyeler açık kahverengi bir renk alana kadar pişirin. Gerekirse istenilen rengi elde edene kadar 2-3 dakika daha pişirin. Ancak onları fazla pişirmemeye dikkat edin.
15
Bir boşaltma kaşığı kullanarak kurabiyeleri küçük porsiyonlar halinde şuruba batırın.
16
Çerezlerin her iki tarafını da birkaç saniye ıslatın ve ardından soğutma rafına aktarın. Fazla şurubu soğutmak ve boşaltmak için.
17
NOT: Kurabiyenin yeterince şurup çekip çekmediğini kontrol etmek için, kurabiyeyi elinizde tutun ve parmaklarınız arasında hafifçe bastırın, kurabiye çok yumuşak olmalı ve parçalanmak üzere olmalıdır.
18
Melomakarona için istenen doku budur. Soğuduktan sonra daha da sertleşecekler.
19
Melomakarona kurabiyelerini üzerine bol bal ve kıyılmış ceviz serperek servis yapın.
20
Bu tatlıyı hava geçirmez bir saklama kabında veya parşömen kağıdıyla kaplı bir servis tabağında oda sıcaklığında 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.