Doğum sonrası zayıflama

Doğum sonrası zayıflama birçok annenin ortak sorunu! Peki, hamilelik sonrası kilo vermek için ne yapmak gerekli? Panik yok! Zamanla hepsi gidecek. Yeter ki, sağlıklı beslenin ve uzmanların önerilerine kulak verin!

Doğum sonrası zayıflama

IRMAK ÜNAL
“Kiloları sorun etmedim” Doğum sonrasında kolay ve normal bir tempoda kilo verdim. İlk hafta dokuz kilo gitmişti bile... İki bebeğimi de emzirdim, bunun çok yararını gördüm. Diyet yapmadım. Spora ise iki hafta sonra hafif yürüyüşle başladım ve bunun çok faydasınıı gördüm. Yüzme de toparlanmamda en büyük yardımcılarımdandı. Bir ayın sonunda ağırlık çalışmalarına, daha sonra da karın çalışmalarına başladım. Göğüs kaslarımı içeren ağırlık çalışmalarından kaçındım. Doğumdan sonra eve ulaştıktan sonra, ki bu doğumdan bir gün sonra oluyor, hala beş aylık hamile gibi görünmenin normal olduğunu kavradım ve bunu sorun etmedim. İki doğumumdan sonra da çocuklarım tarafından öylesine büyülenmiştim ki, şükretmekten başka pek bir şey yapmadım. Bir de galiba Kayla’da kilo vermem kolay olduğundan Vadi’de de sorun etmedim. Vücudumun geçireceği bu doğal transformasyona sonsuz saygı duydum. Hatta kadın vücuduna daha da hayran kaldım.Nasıl kilo verdiler?
Ünlü annelere hamilelikte kaç kilo aldıklarını, doğumdan sonra kilo vermek için neler yaptıklarını sorduk.

DEMET ŞENER KUTLUAY
“Keyfini çıkardım” İrem’e hamileliğimde 23, Ömer’e hamileliğimde 20 kilo aldım. Hamileliklerim boyunca kendimi çok rahat bıraktım, canım ne çekerse yedim. İlk hamileliğimde doğumdan bir ay sonra tüm kilolarım gitmişti. İkinci hamileliğimde son kalan beş kilomu vermek için Diyetisyen Selahattin Dönmez’le çalıştım ve kısa sürede aç kalmadan eski halime döndüm. İrem’e hamileliğimde Neslihan İskit’le yogaya başlamıştım, dokuz sene oldu hala devam ediyoruz. Özel spor eğitmenim Eftan Metin’le de kas gelişimi ve yağ yakmaya yönelik antrenmanlarımıza emzirmem biter bitmez başladık. Onunla da hala devam ediyoruz. Hamileliklerimin keyfini çıkardım ve sonrasında da kilolara hiç takılmadım. Zaten düzenli beslenen bir insan olduğum için ve spor hep hayatımda olduğu için vücudumu geriye döndürmek hiç zor olmadı.

İdeali kaç kilo?
Hamilelikte alınan kilolar hamilelik öncesinde kaç kilo olduğunuzla bağlantılı aslında...
Ama önerilen tablo şu şekilde:
Düşük kilo ile hamile kalan anne adayları...................................... 16-18 kg
Normal kilo ile hamile kalan anne adayları.................................... 10-14 kg
Kilolu hamile kalan anne adayları.................................................. 7-8 kg

Neler yapabilirsiniz?
Emzirme döneminde uygulayacağınız beslenme programı sütünüzün kalitesini etkileyebilir. Diyetisyen Hatice Ökten, “Sütünüzün kalitesini ve miktarını artıracak bir beslenme programı hem kilo kontrolünü hem de bebeğinizi sağlıklı beslemenizi sağlayacak” diyor ve şunları öneriyor:
• Emzirme döneminde su tüketimi çok önemli. Günlük en az 3-3.5 litre su için.
• Ihlamur, rezene, şekersiz veya az pekmezle hazırlanmış komposto ile sıvı tüketiminizi destekleyin.
• Günlük beslenmenizde bir adet iyi pişmiş yumurta, süt grubu yiyecekler, et grubu yiyecekler (haftada en az iki kez balık), kurubaklagil, tam tahıllı ekmek, sebze, meyve ve az miktarda ceviz, fındık gibi kuruyemişler bulundurun.
• Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ilaçlanmış sebze ve meyvelerden, aşırı yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmak.

Yazı: Burçin Öztınaz

Kim Kardashian doğum kilolarının Tanrı’dan bir mesaj olduğunu düşünüyor! Geçtiğimiz günlerde bir dergi için verdiği röportajda “Sanırım Tanrı bana; ‘Kim çok güzelsin ama bak sana neler yapabiliyorum’ demek istiyor” açıklamasını yapan Kardashian, doğum yapalı aylar olduğunu ama hala fazla kilolarından kurtulamadığını da sözlerine ekledi. Sizin de doğum kilolarıyla probleminiz varsa, genetik olduğunu düşünüyor ya da diyete başlamak için emzirme döneminin bitmesini bekliyor olabilirsiniz. Peki ne kadar beklemeli, bu süreçte neler yapmalısınız? Uzmana danıştık, hamilelik ve sonrası için tüyolar aldık.

Hamilelik ve kilolar
Medistate Kavacık Hastanesi’nden Diyetisyen Hatice Ökten “Hamilelik sırasında kilo alma korkusu ile yapılacak zayıflama diyetleri bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yine aynı şekilde aşırı yağlı, şekerli yiyecekler de gereksiz kilolara sebep olacak. Unutulmamalı ki, hamilelik doğal bir süreç ve yaşamın bir parçası. Bu süreçte anne adayı sakin, pozitif ve kendiyle barışık olmayı başarmalı. Öncelikli amaç sağlıklı beslenme olmalıdır” diyor. Yani manken gibi hamileleri görüp hamilelik süresince az kilo almayı hedeflemek de, ‘şımarma dönemimdeyim canımın her istediğini sınırsızca yiyebilirim’ diye düşünüp ipin ucunu kaçırmak da yanlış!

Acele etmeyin
Hamileliğiniz sırasında aldığınız kiloların 6-7’sini zaten hastaneden çıkarken vermiş olacaksınız. Daha fazlası için çok aceleci olmayın ve doğum sonrası ilk altı ay diyet yapmayı aklınızdan geçirmeyin. Emzirmek zaten kilo vermenin en garantili yollarından biri. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Ökten de bunu doğruluyor ve “Doğum sonrası fazla kilolardan kurtulmak için bebeği emzirmelisiniz. Hamilelik sırasında 9-12 kilo almış bir anne vücudunda depo ettiği yağları süt verirken harcayabilir” diyor. Size düşen sütünüzün artması için abartıya kaçmadan, düzenli şekilde beslenmek.

Hayatınıza hareket katın
Bebeğinizle açık havada yapacağınız yürüyüşler hem ruhunuza hem bedeninize iyi gelecek. Diyet yerine spora yer açarak hem kalori harcayabilir hem doğum sonrası stresinizi atabilir hem de vücudunuzun daha çabuk sıkılaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Evde yapabileceğiniz egzersizler bile forma girmenizi kolaylaştıracak. Doktorunuza danıştıktan sonra egzersizlere başlayabilir, karın bölgenizin forma girmesi için de mekik çekebilirsiniz. Vakit ayırma şansınız varsa yüzme de iyi bir tercih olabilir.