Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 9 şey

Bebek sahibi olmak istediğinize eminsiniz, ama aklınızı kurcalayan birtakım sorular var. Bu dönemde kendinize dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın! Yapmanız gerekenlerin listesini yaptık, size de uygulamasını bıraktık...

Hamile kalmadan önce yapmanız gereken 9 şey

4. Çay ve kahve içmeyin
Bebeğinize zarar verebilecek maddelerden biri de kafein. Kafeinin en çok bulunduğu içecekler ise çay ve kahve. Günlük almanız gereken kafein miktarı bir kupa filtre kahve ya da bir adet Türk kahvesi. Eğer bunlardan birini tükettiyseniz gün boyunca çay da içmemelisiniz. Ama kahve içmediyseniz, 2-3 bardak açık çay içebilirsiniz.

5. Folik asit takviyesine başlayın
Bebeklerde en sık görülen sakatlık nöral tüp defektleri. Bunun anlamı, beyinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgedeki yaşanan sorunlar. Nedeni ise folik asit eksikliği. Hücrelerin gelişimi üç aya yakın sürdüğünden, gebelikten üç ay önce folik asit alımına başlamanız şart.

6. Dengeli beslenin
Karbonhidratlı yiyecekleri tüketmek keyifli olsa da, fazlasının yağ olarak depolanması hiç de hoş bir durum değil. Karbonhidrat enerji için gerekiyor, ama sırf bu yüzden sadece ona yüklenmek yanlış olur. Hamilelik için temel beslenme prensibi protein ağırlıklı olması. Balık eti, kırmızı et, sebze-meyve, kurutulmuş gıdalar seçenekleriniz arasında mutlaka olmalı. Ekmek, pilav, makarna, hamur tatlıları, mantı, börek, kuruyemiş, çikolata gibi yiyecekleri tüketirkense kilo almamak için kontrollü olmanız gerek.

7. Egzersiz yapın
Eğer hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapıyorsanız, aynı şekilde devam edebilirsiniz. Hamilelik boyunca ise her gün açık havada 45-60 dakika tempolu yürümeli ya da yüzmelisiniz. Bu sayede bebeğinize giden kan akışını arttırır, normal doğum yapacaksanız kendinizi hazırlamış olursunuz.

8. Diş kontrolüne gidin
Hamilelik süresince karşınıza çıkacak olan bir diş problemi, canınızı fazlaca sıkabilir. Hamilelikte asıl etkili hormon olan ‘progesteron’ diş etlerinde çekilme ve kalınlaşma yapıyor. Bu hormon olmasa hamilelik devam etmiyor, yani bu hormonu baskılamak mümkün değil. Fakat hamilelik öncesinde ve hamilelik devamında diş hekiminizle yapacağınız
görüşme, var olan küçük enfeksiyon odaklarının yok edilmesi ve diş eti bakımının yapılması, diş sağlığı sorunlarınızı en aza indirir.

9. Enfeksiyonlardan korunun 

Bebeğinizle ilgili iyi ya da kötü şeyler genellikle ilk 12 haftada, yani bebeğin oluşum sürecinde belli oluyor. Bu süre içinde hücre içine girerek DNA değişiklikleri yapabilen zararlı etkenlerse virüsler. Bu nedenle özellikle ilk haftalarda nezle-grip gibi hastalıklara yakalanmamaya çalışın. Bu tip rahatsızlığı olan kişilerle yakın temasta olmayın.
Yazı: İpek Koşan/Bebeğimle Elele

1. Sigarayı bırakın
Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, sigara içtiğinizde vücudunuza giren nikotin ve diğer zehirlerin, hamile kalmadan önce bebeğinizin oluşumunu sağlayacak yumurtanızın DNA’sına zarar verdiğini söylüyor. Bu nedenle sigarayı hamile kalmadan önce bırakmanız gerekiyor. Eğer içmeye devam ederseniz, zehir, bebeğinize giden damarlardaki kan akımının bozulmasına, bebeğin düşük kilolu olmasına, sakatlık ihtimalinin artmasına ve hatta ‘ani bebek ölümü’ diye adlandırılan duruma yol açıyor. Hem sigara içmeyin hem de içenlerin yanında durmayın!

2. Alkole hayır
Düzenli olarak alkol kullanan annelerde rastlanan ‘fetal alkol sendromu’ olarak adlandırılan anomali grubunun içine girmemek için, hem hamilelikten önce hem de
hamilelik sırasında alkolden uzak durun.

3. İdeal kiloya ulaşın

Doğum yaptıktan sonra fazla kilolarınızı hızla vermek istiyorsanız, hamileliğe ideal kilonuzla başlamalısınız. Prof. Dr. Gürkan Uncu’ya göre, hamileliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon, şeker hastalığı, karın ağrısı, doğumun kolay-zor olması, nefes alamama gibi sorunlar kilo nedeniyle daha fazla hissediliyor.