Hamileliğe hazırlık diyeti
Hep doğumdan sonra fazla kiloları dert edecek değiliz ya, hamilelik öncesi de fazla kiloları düşünmek bizim işimiz. İdeal kilo ile gebelik dönemine girenler, dokuz ay sonrasında da olmak istediği görüntüye daha hızlı kavuşuyor.
Yazı: Nilgün Yıldız Konakcı
Günümüzde annenin dinlediği müzik tarzı bile bebeğin psikoloijk gelişiminde etkili olurken, beslenme nasıl olmasın? Hamilelik öncesinde, anne adayının beslenmesinin sağlıklı bir doğum ve etkisi büyük. Hamile kalmadan en az üç ay ila bir yıl arası annenin beslenmesine dikkat ediyor olması, ne çok zayıf ne de çok kilolu olmaması gerekiyor. Vücut kitle indeksi*, 30 kg/m2 üzerinde ya da 19 kg/m2 altında olan kadınların risk altında bulunduğu kabul ediliyor. Bu nedenle gebelik öncesi, vücut ağırlığının mümkün olduğu kadar ideale yakın olması, gebelik boyunca görülen ve doğum esnasında yaşanan komplikasyonların azalmasına neden olabiliyor. Bu konuyla ilgili merak ettiğimiz soruları Diyetisyen Emre Uzun yanıtladı.
* Vücut Kitle İndeksi, vücut kütlesinin (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanıyor.
Hamilelik öncesi dönemde fazla kilolu olmak hamilelik dönemini nasıl etkiliyor?
Hamilelik dönemine fazla kilo ile başlamak yüksek tansiyon, gestasyonel diyabet, preeklampsi ve erken doğum gibi birçok gebelik ve doğum komplikasyonlarına yol açabiliyor. Bu dönemde annenin obez olması ise makrosomia olarak adlandırılan normalden büyük bebek doğmasına yol açabiliyor ve doğum travmaları riskini, sezaryenle doğum ihtimalini artırıyor. Özellikle nöral tüp defekti denilen doğum defektleri riskinde de etkili olabiliyor.
Eğer fazla kiloluysanız nasıl kilo kaybedebilirsiniz?
Kilo kaybı için aldığınızdan daha fazla kalori yakmak zorundasınız. Zayıflamanın en iyi yöntemi, diyette birkaç değişiklik yaparak fiziksel olarak daha aktif olmaktan geçiyor. İlk adım olarak tükettiğiniz kalori miktarını size uygun ölçüde azaltmanız ve egzersizle kalori yakımının artırılmasını sağlamanız gerekiyor. Fakat gebelik öncesinde bilinçsiz bir şekilde kalori kısıtlamasına gidilmesi de çok riskli olabiliyor. Bebeğin bütün ihtiyaçlarının gebelik boyunca karşılanabilmesi için annenin gebelik öncesinde vitamin ve mineral depolarının dolu olması çok önemli. Dolayısıyla bu dönemde anne adayı mutlaka diyetisyeninden ve doktorundan yardım almalı.
Hamilelik dönemine olması gerekenden zayıf başlamak, annenin vitamin ve mineral depolarının eksik olması ihtimalini artırıyor. Bu durum, düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğum riski taşıyabiliyor. Bu bebeklerin, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde de sağlık problemleri ve davranışsal problemleri yaşama ihtimaline karşılık annelerin zayıflık konusuna da dikkat etmeleri gerekiyor.
Kilo almak için yaktığınız kaloriden daha fazla kalori almak zorundasınız. Kilo almak da kilo vermek gibi sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile olmalı. Daha fazla kalori almak için fastfood ürünleri, cips, kek, asitli içecekler, pasta gibi yüksek yağlı ve kalorili besinlere yönelmemelisiniz. Bu diyeti yaparken anne adayının beslenme-diyet uzmanından ve doktorundan bilgi alması çok önemli. Çünkü bilinçsizce yapılan diyetler gebe kalma şansını azaltabiliyor.
Demir: Birçok kadın, aylık adet kanamaları ve düşük demir içeren diyetler sonucunda düşük demir depolarına sahip. Demir depolarınn dolu olması hamilelikte bebeğin ihtiyaçları için annenin vücudunun hazırlıklı olmasını sağlıyor. İyi demir kaynakları ise şunlar:
Kalsiyum: Sağlıklı kemiklerin oluşumunda görev alarak hamilelik için anne adayını hazırlıyor. Eğer gebenin diyetinde yeterli kalsiyum yoksa, fetus annenin kemiklerinden kalsiyum çekebiliyor ve bu da kadınların ileri yaşlarda osteoporoz riskini artırıyor. Kadınlar için tavsiye edilen kalsiyum alımı 1000 miligram. Her gün üç porsiyon süt veya diğer süt ürünleri yaklaşık olarak 1000 miligram kalsiyuma eşit.