Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanamaz?
Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için hastalarda birtakım koşullar aranmaktadır. Çiftlerin tüp bebek tedavisine başlayabilmesi için uygun adayları olmaları gerekir.
Anne ve baba adaylarının tüp bebek tedavisi için uygunluklarını kontrol etmek adına çeşitli testler ve muayeneler yapılır. Bu testler muayeneler oldukça önem teşkil eder. Tedavinin uygulanacağı anne ve baba adaylarının tedavi için uygunluklarının dışında, hangi tedavi yönteminin onlar için en uygun olduğu da bu şekilde belirlenebilmektedir. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi gerektirecek bir sorun tespit edilmez ve aşılama gibi daha pratik yöntemlere başvurulabilir.
Tüp bebek kimlere uygulanmayan bir tedavi yöntemidir?
- Menisinde hiç sperm tespit edilmeyen ve testisten cerrahi yöntemlerle sperm elde edilemeyen erkek adaylarda uygulanmaz.
- Yumurtlama işlevlerini kaybetmiş kadın hastalarda uygulanmaz.
- Menopoz dönemindeki kadınlara uygulanmaz.
- Cerrahi müdahaleler neticesinde rahmi alınmış kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulamak mümkün değildir.
Tüp bebek tedavisinin yapılabilmesi için çeşitli kriterlerin bir arada olması lazım. Örneğin, normal gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek gebeliklerinde de bebek anne adayının rahminde gelişir. Bu sebeple bir rahmin bulunması gerekir. Bunun dışında kadının yaşı henüz genç olsa dahi, hormon değerleri bozuk ise yardımcı üreme yöntemleri ile gebelik sağlaması oldukça düşük bir olasılıktır.
Tüp bebek tedavisin uygulanıp uygulanmayacağına doktor, muayene ve test sonuçlarına göre karar verecektir.
Tüp bebek kimlere uygulanır?
- Tüp bebek tedavisi çoğunlukla sperm sayısı 10 milyon altında olan erkek adaylara,
- Şiddetli sperm şekil bozukluklarına sahip olan erkek adaylara,
- Yumurtalıklarından iki tanesinin de tıkalı olduğu ve diğer yardımcı üreme yöntemlerine yanıt vermeyen kadın adaylara uygulanan bir tedavidir.
Ameliyatla yumurtalıkları alınan hastalara tüp bebek tedavisi yapılabilir mi?
- Sağ ya da sol tek bir yumurtalığı cerrahi girişimle alınmış bir kadına, şayet yumurtalık potansiyeli iyi ise tüp bebek tedavisi yapılabilir.
- Bunun dışında tek bir yumurtalığı mevcut olan kadınlar gebeliklerini tüp bebek olmaksızın da sağlayabilmektedir.
- Cerrahi müdahale ile her iki yumurtalığı da çıkarılmış bir kadında tüp bebek tedavisi ne yazık ki uygulanabilen bir yöntem değildir. Bunun sebebi, yumurtalıkları olmayan bir kadında yeterli hormon seviyesi temin edilmez.
Daha önce ameliyatla rahmi alınan hastalara tüp bebek tedavisi uygulamak mümkün müdür?
Maalesef, tüp bebek tedavisi rahmi olmayan kadınlara uygulanabilen bir yöntem değildir. Tüp bebek gebelikleri de, tıpkı normal hamileliklerdeki gibi rahimde gelişimini sürdürmektedir.
Kaynak: http://latifkupelioglu.com/tup-bebek-tedavisi-kimlere-uygulanamaz