Besinler nasıl tüketilmeli!
Ebeveynler çocuklarının vitamin ve mineralden zengin, sağlıklı, dengeli beslenmesine büyük özen gösteriyor.
Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atilla Tanyeli, gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle sıralıyor:
• Yiyeceklerin hepsinin iyi pişmiş olmasına özen gösterin.
• Kızartma yöntemini az tercih edin.
• Pişirilen besinleri hemen tüketin, arta kalanları sonraki öğünlere bırakmayın.
• Sebze ve meyveleri klor tabletlerinin kullanıldığı sularda veya 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke koyarak, 15-20 dakika beklettikten sonra akan suyun altında çok iyi yıkayın.
• Çürük, ezik, patlak meyve ve sebzeleri almayın. Taze ve mevsiminde olanları tercih edin, kabuklarını soyarak tüketin. Katkılı ve hormonlu yiyecek-içeceklerden uzak durun.
• Ambalajı bozuk ürünler ile konserve besinleri tercih etmeyin. Özellikle kapağı kabarık konservelerden uzak durun.
• Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynatmayın.
• Baharat gibi lezzet vericileri yemeklerinize pişirme esnasında katın, sonradan ilave etmeyin.
• Yemek hazırlamada temiz ve cam kaplar kullanın. Tahta kesim aletlerinin bakteri oluşumunu artırdığını unutmayın.
• Bulaşıkları mümkünse bulaşık makinesinde, en yükse ısıda (70 C) yıkayın.
• Yiyeceklerinizi günlük alın, alışverişin çok olduğu marketleri tercih edin. Besinlerin son kullanma tarihini kontrol edin.
• Özellikle süt ve süt ürünlerini UHT ya da pastörize olarak, tek kullanımlık alın.
• İyi pişmiş gözleme, börek, tost gibi besinleri mikrodalga fırında bir kere ısıtarak tüketin. Yine de mümkün olduğunca mikrodalga kullanmayın.
• Günde en az 2.5-3 litre su için. Suyunuzun mümkünse cam şişelerde olmasını tercih edin.