Çocuklarda beslenme alışkanlıklarına dikkat!

Uzmanlar uyarıyor: Antioksidan savunma sistemini güçlendiren besinler bolca tüketilmeli...

Çocuklarda beslenme alışkanlıklarına dikkat!

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozonun vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden olduğunu, bunun da özellikle çocuk sağlığında alerjik hastalıklarda artış başta olmak üzere diyabet, çölyak, haşimoto ve hatta kanser gibi pek çok kronik hastalığa 
davetiye çıkardığını belirterek, "Çocukları bu hastalıklardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendiren oksidan ve antioksidan dengesini yerine oturtan besinler tercih edilmelidir" dedi.

Tabak, yaptığı açıklamada, oksidasyonun dokularda bir elmanın kararmasını andıran bir etki yarattığını aktararak, vücudun bu hasardan korunmak için kendi antioksidan savunma sistemlerini var ettiğini ancak oksidasyon yükü çok fazla olduğunda da bu savunma mekanizmasının etkisiz kaldığını ve bu nedenle antioksidan savunma sistemini güçlendiren besinlerin bolca tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Bitkisel gıdaların antioksidan özelliğinin hayvansal gıdalara göre daha fazla olduğuna işaret eden Tabak, şu bilgileri verdi:

"Beslenme tercihleri bitkisel kaynaklardan yapılır, hayvansal gıdalar daha az tüketilirse ve hayvansal gıdaların içinde de en az atık üretenler seçilirse vücudun oksidan-antioksidan dengesi yerine oturur ve bağışıklık sistemi güçlenir. Modern yaşamın getirdiği hava kirliliği, çeşitli kimyasallar ve ozon; vücutta oksidasyon etkisini artırarak doku hasarına neden olmaktadır. Bu da özellikle çocuk sağlığında alerjik hastalıklarda artış başta olmak üzere diyabet, çölyak, haşimoto ve hatta kanser gibi pek çok kronik hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çocukları bu hastalıklardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendiren oksidan ve antioksidan dengesini yerine oturtan besinler tercih edilmelidir. Çocuk beslenmesinde mevsiminde olan taze meyve ve sebzelere yer verilmeli. Bir çocuk, havuç, yeşil, sarı, kırmızı dolmalık biber, yeşil ıspanak, semizotu, karalahana gibi sebzeleri, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagilleri ve tam tahıl gibi bitkisel gıdaları her gün dengeli bir şekilde tüketilmeli."

Tabak, çocuklara bol su içirmenin de önemli olduğunu vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:

"Süt ürünleri içerisinde keçi sütünden yapılmış yoğurt, ayran gibi mayalı süt ürünlerini, peynir olarak eski yağlı peynir yerine taze yumuşak peynirleri, kırmızı et yerine balık ve tavuk etinin tercih edilmesi vücutta oksidan doku hasarını azaltacaktır. Yağ seçiminde katı margarin, ay çiçek ve mısır özü yağı yerine zeytinyağı tercih edilmesi birçok kronik hastalıktan
koruyacaktır. Doku hasarına neden olan oksidanın en yoğun şekerde bulunuyor. Çocuk beslenmesinde tatlılar haftada en fazla 1 veya 2 kez yer almalı. Vücutta yoğun oksidan atık oluşturan kafein içeren kakaolu, çikolatalı gıda, kola ve boyalı gazlı içeceklerden uzak durmaları sağlanmalıdır." (AA)