Ek gıdaya doğru...
Beatrice Beren’in ek gıdaya başlamasına sadece 40 gün kalmış…
Anne Tavşan
Kırk gün sonra kızımız 6. ayını doldurmuş olacak, inanamıyorum… Ek gıda
döneminde doktorumuz Prof. Dr. Yıldız Perk bize madde
madde gıdaların yazdığı listeler verecek, tabii ki onun söylediklerini
uygulayacağız. Ancak bu benim farklı kaynakları okumama engel değil. Hamileyken
‘The Best Homemade Baby Food on the PLANET‘ isimli, iddialı
başlığı ve güzel okuyucu yorumları ile dikkat çeken kitabı, yemekleri buharda hızlıca pişirmek için BEABA BABYCOOK buharlı
pişiriciyi, saklama kabı olarak OXO TOT baby blocks freezer
storage containers kaplarını, kaşık olarak Munchkin kaşıklarını almıştım. Buharlı pişiricimizi
kullanmayı öğrenmek, denemek için kendime yemek (patates ve brokoli)
yaptım :) Sonuç; çok pratik, hızlı ve başarılı.
Doktorumuza bir sonraki kontrolümüzde, vereceği listeye ek olarak, okuduğum
kitabın içerisinde yer alan tarifleri Beren’e verebilir miyim diye soracağım.
Bu sorumu elimde tariflerin çıktıları ile sormak istiyorum. İşte bu yüzden
kitabın içerisinde yer alan tariflerin türkçelerini yazdım. Hem belkide bu
tarifler ek gıda dönemi için tarif arayan annelere yardımcı olur :)
Başlamadan önce kitabın giriş kısımlarında verilen önemli olduğunu
düşündüğüm bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Çocuğumuzu organik mi organik olmayan gıdalarla mı besleyeceğiz?
Herkesin her gıdayı organik alma imkanı olmayabilir. Bu durumda kitap
özellikle aşağıda yer alan gıdaların organik olmasına dikkat edilmesini
belirtiyor;
Armut
Elma
Kereviz
Tatlı kırmızı biber
Nektari
Yabanmersini
Çilek
Kiraz
Patates
Üzüm
Ispanak
Lahana
Bu verilen gıda listesinin Amerika’ya, Amerika’nın Tarım departmanına
(USDA) ait olduğunu yani Amerika’nın tarımda kullandığı zirai ilaç oranlarının
bilgilerine göre düzenlendiğini unutmayınız. Yani bizim ülkemizde özellikle
daha çok ya da daha az zirai ilaca maruz kalan gıda olabilir… Bu bilgi neden
önemli derseniz zirai ilaçlar bebekleri biz yetişkinlerden çok daha fazla
olumsuz etkiliyor… Peki neden daha fazla etkiliyor?
Bir elma düşünün üzerinde bilmem kaç miktar zirai ilaç kalıntısı
olsun, o elmayı 60 kg'lık bir yetişkin yediği zaman vücudun savunması,
sindirmesi farklı olur, 8-9 kiloluk bebeğin vücudunun vereceği tepki farklı
olur…
Tariflerden
önce gıda ve bebek sağlığı güvenliği için 10 önemli noktayı yazmak istiyorum;
- Ellerinizi yıkayın
- Taze ve kaliteli gıda kullanın
- Tüm meyve ve sebzeleri yıkayın, keseleyin
- Balık ve kanatlı ürünlerini pişirmeden önce yıkayın
- Çekirdekli, fındıklı gıdaları iyice ezin
- Eti en az 74 derecede pişirin
- Tuz, şeker, baharat, tatlandırıcı bebeğinizin yemeğine kullanmayın
- Buzdolabına koyduğunuz yemeği maksimum 3 gün içinde tüketiniz
- Bebeğin tabağında kalan yemeği saklamayın
- Bebeklerin ağızları sıcağa daha hassastır, bu sebeple yemeklerin sıcaklığına
dikkat edin.
Gıdaları dondurma işlemi
- Dondurucunun sıcaklığının -18 ve altında olması gerekmektedir. -18 derece
altında bakteriler yaşamını sürdürmektedir.
- Dondurucuya koyduğunuz gıdaların üzerine tarih yazın
- Dondurucuda olan gıdaları 4-6 hafta içerisinde tüketin
- Plastik ürünler içerisinde gıda dondurmayın
- Bebeklere
yemek yedirirken dikkat edilecek, yardımcı noktalar
- Bebeğiniz yatarken, gülerken ve ağlarken asla yemek yedirmeyin
- Her zaman yemeklerin sıcaklığını önce siz kontrol edin
- İlk 12 ay şeker, tuz, tatlandırıcı kullanmayın
- Çok fazla meyve suyu vermeyin, ilk 12 ay sıvı ihtiyacını anne sütü ile
karşılaması gerekiyor
- Günde sadece 1 yeni gıda deneyin ve bebeğinizi 3-4 gün izleyin daha sonra
yeni bir gıda deneyin
- Bebeğinizi yemek yemeye zorlamayın
- Yeni bir tadı redderse birkaç gün bekleyip, ara verip sonra tekrar deneyin
- Eğer diş ağrısını giderecek bir tedavi uyguluyorsanız yemekten önce yapmayın
Kitap ay ay tarif veriyor… İlk hedefimiz 6. ay olduğu için şimdilik sadece
6. ay ek gıda tariflerini yazacağım. Tariflerin avantajı maximum 10 dakikada
yapılıyor olması. Açıkcası ben hızlı bir şekilde lezzetli tarfiler elde etmek
için bu kitabı aldım. Lezzet önemli!
6. ay
için elimizde olan, doktora soracağım gıdalar;
Pirinç
Arpa
Yulaf
Su
Elma
Armut
Üzüm
Tatlı patates
Bezelye
Muz
Avokado
Elimizde sadece bunlar var, bunları evirip çevirip kullanacağız :)
Tarif 1:
120 ml su
40 gr esmer pirinç
60 ml anne sütü yada mama
Tarif 2:
175 ml su
20 gr yulaf
60 ml anne sütü yada mama
Tarif
3:
1 tatlı elma
60-80 ml su
Tarif 4:
1 tatlı armut
60-80 ml su
Tarif
5:
1/3 olgunlaşmış muz
1 çay kaşığı tuzsuz tereyağ
Tarif 6:
2 yemek kaşığı avokado püresi
1/4 olgunlaşmış muz püresi ( Tarif 5 )
Tarif 7:
20 gr yulaf
120 ml anne sütü ya da mama
1/3 olgunlaşmış muz
Tarif 8:
1 tatlı patates
120-230 ml su, elma suyu, armut suyu, anne sütü ya da mama ( bunlardan 1
tanesi ya da karışımı )
Tuzsuz tereyağ
Tarif
9:
1 yemek kaşığı tatlı patates püresi ( Tarif 8 )
1 yemek kaşığı armut püresi
Tarif 10:
1 yemek kaşığı tatlı patates püresi
1 yemek kaşığı muz püresi
Tarif 11:
235 ml su
46 gr hızlı pişen arpa
Tarif 12:
Tarif 2
1 yemek kaşığı elma püresi
Tarif
13:
160 gr bezelye
60 ml su
60 ml anne sütü ya da mama
Fark ettiyseniz tüm tariflerde anne sütü kullanılıyor. Bu zamana kadar hiç sağmadığım sütümü sağma zamanı…