Ufak, önemli, naçizane bir tavsiyem var…

Hamilelik öncesi kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Anne Tavşan

Anne Tavşan


Ufak, önemli, naçizane bir tavsiyem var…

Evhamlı bir insan hiç değilimdir ama hem kendi sağlığım, hem de sevdiklerimin sağlığı konusunda her zaman titiz bir insan olmuşumdur. Sağlık söz konusu ise hiçbir zaman erteleme yapmam. İlk yazımda bahsettiğim gibi hamile kalmadan önce 6-7 ay düşündük. Hem kendimin hem sevdiklerimin sağlığını fazlaca düşünen bir insan olarak tabi ki doğmamış çocuğumun sağlığını da düşünüyordum. Bu sebeple bu 6 ay düşünme süresi içerisinde kendime 3-4 saat vakit ayırdım ve bir takım testler yaptırdım, doktor kontrollerine gittim. Hepsini sağlıklı bir bebek ve sağlıklı bir hamilelik için yaptırdım. Bugün yaşadığım sorunsuz hamileliğin en büyük sebeplerinden birinin bu ön kontroller olduğuna inanıyorum.

Ben ilk olarak, hamile kalmadan tam 7 ay önce jinekoloğumla görüşmeye gittim, daha doğrusu eşimle birlikte gittik. Doktorumuza “Biz önümüzdeki bir sene içerisinde çocuk yapmayı düşünüyoruz, korunmayı bırakmadan önce yaptırmamızı önerdiğiniz testler vs. var mı? “ diye sorduk. Doktorum günde 400 mcg folik asit hapına beni başlattı ve benden 2 adet kan testi istedi; Kızamıkçık ve Toxoplasma … Tetanoz aşısı en son ne zaman olduğumu da sordu, 3 sene önce olmuştum. Hamilelikte tetanoz aşısı yapıyoruz, hamileyken tetanoz aşısı olmanın bir zararı yok ama istersen hamile kalmadan önce aşını ol dedi. Daha önceden olduğum tetanoz aşılarından sonra yaşadığım kol ağrımı ve ateşimi hatırladığım için doktorumun dediği gibi tetanoz aşımı hamile kalmadan önce oldum, folik asit hapına başladım ve istediği kan testlerini yaptırttım.
Sonra güvendiğim ve yıllardır ailece gittiğimiz bir poliklinikte detaylı check up yaptırdım. Bu check up ın içinde kan sayımı, kolestrol, troid, böbrek –karaciğer fonksiyonları, üre, hepatit, aids, bel soğukluğu, açlık şekeri, uzun dönem kan şekeri, vitamin ve mineraller gibi başlıca önemli parametreler vardı. Sonuçlarla birlikte aynı poliklinikte bir dahiliye doktoruna ve kalp doktoruna detaylı kontrol oldum. Hepsine hamilelik planladığımın bilgisini verdim. Her sene cilt doktoruma benlerimin kontrolü için gittiğimden dolayı – aşırı benli olduğum ve takipte olan benlerim olduğu için – senelik ben kontrolümü de hamilelik öncesinde tamamladım, 1 sene içerisinde alınması gereken bir benimin olup olmadığını konuştum. Son olarak diş doktoruma kontrole gittim, senelik diş kontrolümü yaptırttım.
Artık içim rahattı, tabi ki her an her şey olabilirdi, bunlar sayesinde çocuk ya da ben sağlıklı olacağız diye bir şart yoktu ama dediğim gibi benim içim rahattı ve korunmayı bıraktığım zaman aklımda soru işareti olmayacak olması benim için önemliydi.
Geriye tek bir şey kalıyordu, zaten sağlıklı olan hayat tarzımı daha da sağlıklı, iki kat sağlıklı bir hayata çevirmek. Sanki hamileymiş gibi bir hayatı önceden benimsemek ve böylelikle hamile olduğum zaman hiçbir değişikliğe adapte olma zorluğu yaşamamak…  Sürekli spor yapan bir insan olarak, spor tempomu hamilelik öncesinde sağlıklı 4-5 kilo vermek için arttırdım ve 7 ayda tam 5 kg verdim. Korunmayı bırakmayı planladığımız kasım ayı geldiğinde artık 50 kg olmuştum. Kilom az olduğu için ve sağlıkla kilo vermek istediğim için kendimi hiç zorlamadım, bu sebeple kilo vermem bu kadar uzun sürdü. En önemli yaptığım değişiklik, kendimi şekersiz bir hayata hamilelik öncesinde alıştırmak oldu. Evet şu an tam olarak 10 aydır vücuduma şeker sokmuyorum!  Eşim sürekli ‘ne olur çocuk bir de şekerin tadını öğrensin bir lokma tatlı ye-iç  dese de kanmıyorum:) Bizim çocuk henüz şekerle tanışmadı.

Gerçekten de hamileliğim tam düşündüğüm gibi rahat başladı ve rahat ilerliyor. Rahat ilerlemesinin, hiçbir hamilelik belirtimin ve şikayetimin olmaması tabi ki bir şans, yaptırdığım testlerle bir ilgisi yok :) Benim ne midem bulandı, ne iştahım açıldı, ne bağırsak-sindirim sistemim değişti ne de kokulara hassaslaştım. 6 ay öncesinden benimsediğim sağlıklı beslenme düzenim sayesinde de hamileliğim boyunca hiçbir ama hiçbir beslenme değişikliği de yapmadım. Dolayısıyla hamilelik benim hayatımda hiçbir şey değiştirmedi (Artırdığım ceviz ve süt sayılarım hariç) ve ben sadece bebeğime odaklandım. Bu sebeple çok rahat ve huzurlu bir hamilelik geçiriyorum ve imkanı olan herkese hamileliğini planlayarak sağlamasını, hamilelik öncesinde vücudunu, hayatını, alışkanlıklarını düzene sokmasını, düzenli olarak doktor kontrolünde olan sağlık problemleri varsa hamilelik öncesinde doktorlarıyla görüşmelerini ve hamilelik öncesinde bir takım kontrollerden geçmesini öneriyorum…
Sevgilerimle
AnneTavsan @ Instagram, Twitter