Daha mutlu ve sağlıklı olmak için ne yapıyorsunuz?
Hepimizin istediği daha iyi ve daha mutlu olmak değil mi? Peki bunun için ne yapıyoruz?
Ebru Şinik
Gündelik yaşantımızda ne kadar hareket ettiğimize, bedenimize aldığımız yiyecek ve içeceklerin kalitesine, aile üyeleriyle, komşularımızla, iş yerindeki arkadaşlarımızla veya en sevdiklerimiz, en değer verdiklerimizle dengeli ve besleyici ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye ne derece dikkat ediyoruz?
Bütünsel Sağlık insanoğlunun sahip olduğu üç ana beden olan; Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal bedenlerinde eşzamanlı bir denge ve harmoni içinde olması demektir.
Sadece fiziksel bedenimize özen gösterip, sağlıklı bir beslenme biçimi ve ideal bir rutinde fiziksel aktivitede bulunmak tüm bedenlerimizde denge yaratmak için yeterli değildir. Muhakkak ki madde ve enerjiden oluşan Fiziksel Beden sağlığımızı dengeleyici bir yaşam tarzı zaruridir. Fakat fiziksel beden son derece sağlıklıyken eşzamanlı olarak zihinsel kargaşa, psikolojik çöküntüler ya da ruhsal problemler baş gösterebilir. İşte o zaman tüm bedenlerimizde bir uyum ve dengeden söz etmek mümkün değildir.
Bütünsel Sağlık insan yaşamını etkileyen tüm faktörleri içinde barındıran bir ibare... Genel yaşam kalitemiz Bütünsel Sağlık halimizin en açık göstergesidir. Hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal açılardan eşzamanlı olarak dengeli, enerjik, dingin, mutlu, zinde, barışık ve huzurlu hissetmeye başladığımızda bütünsel olarak sağlıklı olmaktan bahsedebiliriz.
Bütünsel Sağlık yaklaşımını klasik tıp’dan ayıran en önemli noktası, insanın sadece fiziksel beden sağlığı üzerinde durmayıp, duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutlarının da, sağlığın temel taşları olduğunu göz önünde bulundurmasıdır.
Çünkü bedenimiz kendi iç dinamiklerinde sürekli bir bilgi ve enerji alışverişi içerisindedir. Fiziksel sağlığımız için olumlu bir seçim yapıp uyguladığımızda, mesela sağlıklı beslenmeye başladığımızda, bundan diğer bedenlerimiz olan zihinsel ve ruhsal bedenler de anında olumlu olarak etkilenir. Aynı şekilde zihnimizi dinlendirecek bir teknik uyguladığımızda veya ruhumuzu besleyen bir dua okuduğumuzda bu eylemlermizden diğer bedenlerde hemen olumlu olarak etkilenir.
Bunun tersi de aynı şekilde geçerlidir. Yani sürekli sindirim sistemimizin hazmedemeyeceği miktarlarda yemek yiyor, zihinsel faaliyetlerimize hiç ara vermiyor ve onu dinlendirmiyor veya zihnimizi çalıştıracak hiçbir şey yapmadan bütün günü sadece televizyonda dizi ve haberleri izleyerek geçiriyorsak bu seçimlerimizden tüm bedenlerimiz olumsuz olarak etkilenir.
Neden?
Çünkü bedenlerimiz birbirleriyle içiçe geçmiş olarak varlıklarını sürdürmektedirler ve her an bir bilgi ve enerji alışverişi içindedirler.
Bedenimiz sabit bir yapıtaşı değil, her an değişmekte olan bir süreçtir.
Demek ki gündelik olarak yaptığımız en basit seçimler dahi bu süreçte değişiklikler yaratır.
Unutmayın ki her ısırık bir seçim, her hareket şansı bir fırsattır.
Hayatı bu açıdan ele almaya başlayınca yaşam daha keyifli, daha mutlu ve dengeli bir hale dönüşmeye başlar.
İşte tüm bu konuları ele aldığım Ebru Şinik’den Bütünsel Detoks Önerileri kitabımı 2 hafta içerisinde ülkemizin sadece ilk on-line kitabı olarak beğeninize sunacağım.
Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı
www.yukselencag.com