Doğru nefesin önemi
Nefes tüm hayatımızı değiştirebilecek ölçüde önemli!
Ebru Şinik
‘Bütünsel Sağlık, Zindelik ve Mutluluk’ halimizi sürdürelebilir olarak nasıl mucizevi bir şekilde artırabileceğimizin yollarına doğru nefes almanın etkisi ile başlayalım mı?
Nefes almanın neredeyse tüm hayatımızı değiştirebilecek ölçüde önemli olduğunu neden 38 yaşında öğrendim? Bu bilgilerin insanoğluna ilkokul sıralarında öğretilmesi gerekmiyor muydu?
Rusya’da, Kanada’da, Amerika’da, Fransa’da, Hindistan’da ve bazı Asya ülkelerinde özel eğitim almış doktorlar hastaların solunum paternlerini (otonom sinir sisteminin solunum düzenini) izleyip, belirleyerek, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını tespit edebiliyor ve kısa /uzun vadeli muhtelif nefes teknikleri çalışmaları ile bir çok semptomu ve hastalığın sebebini hiç ilaç kullanmadan ya da ilaçların dönemsel olarak dozunu düşürerek ortadan kaldırıyor ve tedavi edebiliyorlar!
Bu tedavilerdeki en büyük sır hastaların 1 dakika içinde kaç kere ve kaç ml. soludukları ve her solunum arasında kaç saniye durakladıklarında gizli. Dünyanın muhtelif ülkelerinde, çeşitli bilim kurumlarınca yapılan yüzlerce klinik araştırma neticesine göre otonom sinir sistemi dakikada 4-6 defa nefesle yaşayabilen insanlar oldukça sağlıklı ve mutlu. Yaşamı etrafındaki stres faktörleri tarafından yönlendirilen kişiler ise dakikada 18-20 defa nefes alıyorlar.
Peki ben bunları nereden biliyorum? Çünkü yıllar önce yaşadığım şiddetli anksiyete neticesinde adeta nefes alamaz duruma gelmiş, geceleri sürekli uykumdan nefessiz kalarak uyandığım için cehennem azabları çekmeye başladıktan sonra, derdime çare aramak için kapı kapı doktorları gezmiş ama doktorların sakinleştirici haplar haricinde bir öneride bulunamamasından ötürü de "Bu işte bir iş var, muhakkak bunun bir tedavisi vardır" düşüncesiyle, "Koruyucu Tıp" olarak adlandırılan kadim tıp ilimlerini ve tekniklerini araştırmaya başlamıştım. İyiki de tanışmışım, ohhhh! Bir bebek gibi mışıl mışıl uyumaya ve eskiden anında parladığım olaylar karşısında aynı şekilde agresif tepki vermemeye başladım. Kronik kabızlığım son buldu, sindirim sistemim bir saat gibi çalışır hale geldi, kendimi çok daha enerjik ve sağlıklı hissetmeye başladım veee seks ve spor hayatım değişti!
Öncelikle nefesin tam olarak ne olduğuna bakalım...
Nefes bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasındaki en kuvvetli ve hızlı köprüdür. Nefes bedenimizde serbestçe dolaşabildiğinde, kendimizi sağlıklı ve hayat dolu hissederiz. Nefes engellendiğinde ise yorgunluk ve hastalıklar ortaya çıkar.
İnsanoğlu binlerce yıldır fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeyi sağlamak ve korumak için Nefes Tekniklerini kullanmaktadır. Bu nefes teknikleri, çağımızda yeni uygulanmaya başlanmış olan bazı teknikler değil, Kadim Nefes Teknikleri’dir.
Kadim Nefes Tekniklerini günümüz konvansiyonel Batı Tıb’bı da yavaş yavaş keşfetmeye ve şifalandırıcı etkilerini açıklayabilmek için üzerinde klinik araştırmalar yapmaya başlamıştır. Dünyaca ünlü bazı doktorlar ve klinikler tarafından tedavi süreçlerine dahil edilmeye başlanan bu Nefes Egzersizleri özellikle ruhsal ve psikolojik rahatsızlıkların ve stres yüklü, depresif ve endişeli bir zihnin şifalanmasında ciddi rol almaktadır.
Kadim Nefes Teknikleri bilincimizi yükseltirken, fiziksel ve zihinsel detoks, stres yönetimi, depresyon ve anksiyeteye karşı panzehir oluşturma, vücudu sıcak basmasına karşı serinletme, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamayı destekleme, fiziksel ve zihinsel enerjiyi yükseltme, odaklanma yeteneğini güçlendirme, sindirim sisteminin çalıştırılması, tiroid bezlerinin ve prostat bezlerinin düzenli çalışmasını destekleme, cesaret ve özgüveni artırma, ciltte doğal botoks etkisi yaratma, astım’ı ve muhtelif tümör oluşumlarını şifalandırma ve ses tonunu mükemmel bir tona getirmek gibi bir çok muhtelif yarar sağlayabilmektedir.
Bu nefes tekniklerini muhtelif yoga merkezlerinde ve Yükselen Çağ tarafından düzenlenen aylık seminerlerde kolaylıkla öğrenip, gündelik hayatınıza katabilirsiniz.
Öğreneceğiniz yeri seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, Kadim Nefes Tekniklerini öğrenmeye gittiğiniz yerin bağımlılık yaratmayan bir merkez olmasıdır. Yani öğrendiğiniz teknikleri uygulayabilmek için sürekli birinin gözetimi altında olmanız gerekiyorsa, o zaman o bilgide bir dejenereasyon vardır ve oradan uzak durmanız gerektiğini bu şekilde anlayabilirsiniz.
Burada şimdi sizinle gündelik hayatta nefesinizle ilgili en çok dikkat etmeniz gereken en önemli prensibi paylaşacağım;
• Gün boyunca sadece burnunuzdan nefes alıp verin. ( Burnunuz tıkalı olsa dahi)
Ağzınızdan aldığınız her nefeste kanınıza daha az oksijen pompalanır, muhtelif organ ve dokularınızdaki oksijen seviyesi normalin altına düşer. Ağızdan nefes alıp vermeye devam ettiğiniz sürece damarlarınız büzüşür, burun delikleriniz tıkanır, beyne yeterli oksijen gitmez, merkezi sinir sistemi ve organlar strese girer ve yaşam enerjiniz ve yaşam konforunuz ciddi olarak düşmeye başlar. Unutmayın ağzımız yemek yemek için, burnumuz ise nefes almamız için yaratılmıştır.
Bu basit egzersize de her gün 5 dakikanızı ayırarak, başlayabilir ve nefesin ruh haliniz üzerindeki etkilerini anında deneyimlemeye başlayabilirsiniz;
• İster arabada, ister metroda, ister ofiste! Müsait olduğunuz herhangi bir her yerde, dik bir omurilik ile oturun.
• Birkaç nefes boyunca otonom sinir sisteminizin nasıl nefes alıp verdiğini basitlikle ve hiç müdahele etmeden izleyin.
• Daha sonra hiç zorlamadan, sakince burnunuzdan rahat ve çok derin olmayan bir nefes alın ve aynı şekilde burnunuzdan gayretsizlikle nefesi verin.
• Burnunuzdan tekrar nefes alın ve tekrar verin.
• Bundan sonra her nefesinizde dikkat etmeniz gereken konu nefes verme sürenizin, nefes alma sürenizden daha uzun olmasıdır. Yani eğer 2 birimde nefes alıyorsanız, 3 birimde vereceksiniz. Zaman içerisinde konfor alanınızın dışına çıkmadan birimler arasındaki katı çoğaltabilirsiniz. Yani 2 birimde nefes al, 4 birimde nefes ver; 4 birimde nefes al, 8 birimde nefes ver gibi...
Ama nefes verme sürenizi uzatmak için kendinizi asla zorlamayınız. Unutmayın, nefes tekniklerinde zorlama kesinlikle olmamalıdır.
Sorularınızı Yükselen Çağ web sitemize girerek bana lletebilirsiniz.
İyi Ol, Mutlu Ol!
www.yukselencag.com