Ebru Şinik’den Bütünsel Detoks Önerileri -3
Ebru Şinik’den Bütünsel Detoks Önerileri – Pratik ve Etkili Uygulamalar e-kitabımın ilk bölümünü sizlerle burada paylaşmaya devam ediyorum.
Ebru Şinik
Eğer bu bölümden sonrasını okumak isterseniz kitabımı hemen D&R internet sitesinden satın alarak, bilgisayar, cep telefonu veya tabletlerinize indirebilirsiniz;
5. Hareket
Atalarımızın dediği gibi “İşleyen demir ışıldar”.
Sağlıklı ve iyi bir şekilde yaş almak için bedenimizi her gün düzenli olarak hareket ettirmek büyük önem taşır. Tufts Universitesi’nden Drs. William Evans ve Irwin Rosenberg tarafından yapılan klinik araştırmalara göre düzenli egzersizin yaşlanma başlıca belirtileri olan kas ağırlığı, kas gücü, kondüsyon, kemik yoğunluğu ve kolesterol üzerinde ciddi olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış.
Düzenli egzersiz sadece fizik bedeni genç tutmakla kalmıyor, ayrıca zihinsel faaliyetleri de dinç tutarken, psikolojik olarak da denge ve mutluluk sağlıyor. Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Prof. John Ratey’in yayınladığı son kitabında fiziksel aktivitenin biyolojimizi nasıl değiştirdiğini ve beynin öğrenme, adaptasyon kapasitesi ile diğer idraksal faaliyetleri artırdığı bilimsel veriler eşliğinde uzun uzun anlatılmış.
Buna göre size şu önerileri verebilirim;
➢ Fiziksel bedeni ideal olarak çalıştırma programı genelde 3 aşamalı olarak yürütülmektedir; Esneme hareketleri, kardiyovasküler kondüsyon ve kas gücünü artırmaya yönelik çalışmalar. Haftada 3-4 gün, yarım saatinizi ayırarak bu farklı egzersiz çalışmalarını yaşamınıza entegre ederseniz, faydalarını çok hızlı bir şekilde deneyimleye başlarsınız.
➢ Eğer “ben bu 3’lü programı yapamam” diyenlerdenseniz o halde bütünsel sağlık ve iyi yaş alma sürecinize katkıda bulunmak üzere ‘Günde 10.000 Adım’ atın. Yürüyüşlerinizi kapalı mekanlardan ziyade doğa içinde yapmaya özen gösterin.
➢ Yürüyüşten sonra 5-10 dakika basit esneme hareketleri yapmayı atlamayın.
➢ Haftada en az bir defa omurga sağlığına yönelik bir aktivitede bulunun; mesela yoga, aletli pilates, yüzme, trambolinde zıplama vb.
6. Doğru Nefes Alın ve Nefes Tekniklerinden Faydalanın
Doğru Nefes nasıl alınır?
İlk ana prensip; burundan! Gündelik yaşamınızda ağzınızı kullanmıyor iken, yani konuşmuyor, yemek yemiyor, şarkı söylemiyor veya fiziksel efor sarfettiren bir egzersiz yapmıyorken nefesi sadece burnunuzdan alıp vermelisiniz.
Nefes insan bedenindeki birincil detoks sistemidir ve doğru kullanıldığında hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal bedenlerimizde denge, canlılık, huzur, neşe ve sağlık yaratır.
Nefes ve nefes teknikleri ile ilgili kitabın ilerleyen bölümlerinde Nefeste Saklı Hayat- Gündelik Yaşam İçin Burun Nefesleri Kılavuzu kitabımdan derlediğim detaylı bilgiler paylaşacağım. Ama siz siz olun nefes almak için o zamana kadar ağzınızı kapayın!
7. Sevgi ve Şefkat Dolu İlişkiler Geliştirin
Yalnızlık, izole ve sevgi unsurları barındırmayan bir yaşam hızlı yaşlanmayı beraberinde getiriyor. Hayattan zevk almak için paylaşmak şart. Uluslararası araştırma kuruluşu Gallup’un yapmış olduğu bir araştırmaya göre insanların hayatları boyunca kendilerini en mutlu hissettikleri an’lar sorulduğunda, ankete katılan herkes tarafından istisnasız başka birinin varlığı esnasında yaşanılan anlar olarak tanımlanmış. Demek ki, mutluluğun paylaştıkça çoğaldığı hayatımızı yönlendiren en büyük gerçeklerden. İstatistiklere göre kalp krizi ve ani ölüm vakaları rızası olmadan boşanmış tarafta veya uyarı almadan ani işten çıkarılma ertesinde oldukça yüksek oranlarda yaşanıyor.
Sosyal hayat ve sosyal bağların duygusal dengemizde etkisi çok büyük. Herkesin hayatını paylaşacak bir yol yoldaşı olmayabilir veya yol yoldaşını kaybetmiş olabilir. Veya yıllar geçtikçe çocuklar evden tek tek ayrılmış ve evde bir yalnızlık duygusu hakim olabilir. Ya da bilinçli olarak evde tek başınıza yaşamayı seçmiş olabilirsiniz.
İşte size bu konudaki bir kaç önerim;
➢ Hangi durumda olursanız olun, komşularınızla, içinde yaşadığınız sosyal çevre ile iletişim içinde olmaya, ilgi alanlarınıza göre sosyal ortamlarda bulunmaya özen gösterin.
➢ Her yaşta insanlarla iletişimde kalarak, yeni arkadaşlıklara açık olun. Unutmayın ki duygusal açıdan hiç bir kitap ya da televizyon programı bir insanla etkileşim içinde olmanın yerini tutamaz.
➢ Yeni hobiler geliştirebilir, sosyal sorumluluk projelerine katılabilirsiniz.
Zaten yapılan bilimsel araştırmalara göre Bütünsel Sağlık ve İyilik Halinin sağlanmasındaki önemli maddelerden biri de, heyecanını paylaşacak insanları bularak, haftada 4 saat gönüllü olarak sosyal programlarda, sivil toplum kuruluşları veya benzerlerinde çalışmak.
8. Zihninizi Genç ve Dinç Tutun
Vedik bir atasözü şöyle diyor;” Ölümsüzlüğün sırrı zihninizdeki sınırsız esneklikte saklıdır” Bilincimizde bu esneklik ve sınırsızlığı uyandırıp, geliştirdiğimizde her an kendimizi yeniliyor ve yaşlanma sürecini tersine çeviriyor, dinç, genç ve taze bir zihne sahip oluyoruz. Peki bunu nasıl mı yapacağız? Aynen çocukken yaptığımız gibi...
Zihnimizin limitleri ve sınırlamalarının ötesinde özgürce kahkaha atarak, en ufak şeylerde dahi yaşamın mucizelerini görerek, kalbimizi ön yargısız açarak...
Bunun için size bir kaç egzersiz önerim olacak;
➢ Çocuksu olarak nitelediğiniz 3 farklı şeyi bir kağıda yazın.
➢ Mesela dondurma külahını yemek, sahilde kumdan kale yapmak, salıncakta sallanmak, renkli boyama kalemleriyle özgürce boyama yapmak, ip atlamak, sek sek oynamak vb... Yazacağınız şeyler sizde çocukluğunuzda yaşadığınız neşeli duyguları canlandırarak, zihninizde bunları tekrar yaşatacak türden olmalı.
➢ Yazdıklarınızın içinden biririni uygulayın ve bu eylemi gerçekleştirdikten sonra kendinize masum ve tasasız bir çocuk gibi hissetme iznini verin. Bu kesinlikle çocukluğunuza dönün demek değil, bu çok daha derinde yatan öz benliğinizle sizi irtibata geçirecek olan, sadece dünyada var olma mevcudiyetinizin neşesini farkına varacağınız bir eylem hali olmalıdır.
➢ Bunun dışında yeni şeyler öğrenmeye açık olun. Yeni hobiler, yeni bir lisan, hafızayı çalıştıran satranç ve briç gibi oyunlar vb. zihni her daim çalıştırarak, zinde ve açık algıda tutacak olan faaliyetleri gündelik yaşamınıza dahil edin.
Ebru Şinik ile İyi Ol, Mutlu Ol!
Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı
www.yukselencag.com