Strese karşı panzehir
Meditasyonu anlatmaya devam...
Ebru Şinik
Geçen blog yazımda meditasyonun ne olduğuna dair özet bir giriş yapmıştım. Meditasyonu anlatmaya devam etmeyi faydalı görüyorum.
Bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olan meditasyon, kısaca bedenin kendi içsel aklının yeniden keşfedilmesinin bir yoludur.
Dünyada yüzlerce farklı meditasyon tekniği bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak başlıca; Görsel Meditasyon (Drishti ve Sri Yantra Meditasyonları), Ses Meditasyonu (Rehberli, Tibet Kasesi ve Dalga Sesi Meditasyonu), Enerji Meditasyonu (Çakra ve Sutra Meditasyonu), Duyu Meditasyonu (Aroma, Tat Alma, Masaj,Yoga, Tantra Meditasyonları), Budist Meditasyonu (Metta, Samatha, Vipassana Bhavanas), Mantra Meditasyonu (Primordiyal Sesler Meditasyonu, Transandantal Meditasyon, Bija Sesleri, Sutra Meditasyonu), İlahilerle Meditasyon ( apa, Bhajan, Kirtan, Namavali) ve Beden-Zihin Meditasyonlarını verebiliriz.
Biz Chopra Center University eğitmenleri olarak bir mantra meditasyon tekniği olan ‘Primordiyal Sesler Meditasyonu’nu uygulamakta ve öğretmekteyiz.
Mantra kadim bir lisan olan sanskritçe bir kelime olup ‘Zihnin Vasıtası’ manasına gelir. Gündelik düşüncelerimiz dikkatimizi akıl ve zihin seviyesinde tutarlar. Mantralar bu düşünce akışını yarıda keserek, dikkatimizin zihnimizdeki daha sessiz ve daha soyut bir yüzeye girmesine olanak sağlarlar. Mantra için, uzay-zaman düzleminde olmayan, yerel ötesi alana giriş için yüksek hızda ve nitelikte bir bağlantı, bir hyperlink de diyebiliriz.
Primordiyal kelimesi ise başlangıçtan beri var olan, evren var olduğundan beri orjinalliği hiç bozulmamış olan, özgün ve yalın anlamına gelmektedir. Mesela rüzgarın ağaçlara vurduğundaki hışırtısı, dalgaların kumsala vurduğundaki ses, küçük çocukların masumca kıkırdamaları bu sesler içinde yer almaktadır.
Primordiyal Sesler Meditasyonu, Hindistan’ın 5000 yıla dayanan Vedik geleneğindeki güçlü bir meditasyon tekniği olup, Bütünsel Sağlığın (Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü) dünyadaki en tanınmış ve en güçlü liderlerinden olan doktor, yazar ve filozof Dr. Deepak Chopra ve Nörolog David Simon tarafından, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’daki bazı bilim adamları ile işbirliği halinde gözden geçirilerek, öğrenmesi kolay bir hale getirilmiş ve yeniden canlandırılmıştır.
Meditasyon sırasında mantranızı sessizce tekrarladığınızda, bu bir titreşim yaratır ve bu titreşimin sinir sisteminiz üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Ayrıca bu titreşim düşünceleriniz arasındaki boşluğa yani bilincin derin seviyelerine ulaşmanıza da yardım eder.
Meditasyon entellektüel bir aktivite olmadığı halde, yani zihnimiz ile yapabileceğimiz bir aktivite olmadığı halde, bu tekniği ve etkilerini rasyonel aklımızla da ayrıntılarıyla anlamak zihnimizin uygulamanın getirdiği yararlarla ilgili ikna olması ve gündelik rutinimize oturtmak için kesinlikle çok önemlidir. O sebep ile meditasyon öğrenmeye karar verdiğiniz zaman öncelikle bu konuda ehliyet sahibi bir öğretmen bulmanızı hararetle öneririm. Zira size öğrettiği tekniği alıp ya hayatınız boyunca rahatlıkla uygulamaya başlayacak, ya da yapamadığınızı düşünerek bırakacaksınız.
Ülkemizdeki en bilimsel temelli Chopra Center Sertifikalı meditasyon eğitimlerine ise www.yukselencag.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Kalbinizden Yükselen Seslere Her Daim Kulak Vermeniz Dileklerim ile Esen Kalınız...