Yeni yıl kararları
Yeni yılda daha sağlıklı bir beden ve zihin birlikteliğine sahip olmak için kararlar aldınız mı?
Ebru Şinik
Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi olarak hem bedensel, hem zihinsel, hem de ruhsal anlamda daha sağlıklı yaşamanıza ilk adımı atabileceğiniz basit, anlaşılır, alınması kolay kararları sizler için derledim;
1. Buzdolabının üstüne magnet ile yapıştırın: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Diyet Programı
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besin Programı, geçici bir beslenme programı veya bir zayıflama diyeti değildir. Kalp hastalıkları, birçok kanser türü ve Alzheimer hastalığının gelişimini engellemede önemli bir rol oynadığı bilim adamlarınca ispatlanan, yaşam boyu sürecek bir beslenme programının kılavuzudur. Kötü kurgulanmış, kısa süreli diyet programları, biraz önce bahsettiğimiz hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besin Programı, en iyi şekilde beslenerek, sağlıklı yaşamanıza katkı sağlayıcı gıda seçimlerini sunar.
Yükselen Çağ tarafından "Şahsa Özel Ayurvedik Beslenme ve Yaşam Tarzı Danışmanlığı" alan danışanlarımıza, buzdolaplarının üzerlerine yapıştırıp, her an göz atabilecekleri ayrıntılı besin listeleri hazırlıyoruz. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besin Programı, size sürekli enerji verir ve ihtiyacınız olan tüm vitaminler, mineraller, esansiyel yağ asitleri ve diyet liflerini sağlar.
2. Atıştırmalıklar hakkında akıllanın:
Ara öğünlerde minik atıştırmalar yapmak kan şekerini düzenleme, enerji seviyenizi koruma gibi konularda yardımcı olabilecek iyi bir fikirdir. Fakat çantanızda daha çok endüstriyel cipsler, beyaz undan yapılmış kekler vb. bulunuyorsa, sadece sağlığınızı sabote etmeye yarar. İşlenmiş gıdalar çok fazla zararlı kalori, yağ ve karbonhidrat ile çok fazla tuz ve çok sayıda katkı maddesi içerir.
Eğer atıştırma alışkanlığını iyiye çevirmek istiyorsanız, atıştırma saatlerinizi planlamaya ve daha çok sıcak bir çorba, ayran, taze veya organik olarak kurutulmuş meyveler, çiğ badem, tuzsuz fındık, kaju fıstığı, ceviz, taze peynirler veya en az %70'i kakao içeren bitter çikolata seçeneklerinden birini tercih etmenizi öneririz. Öğününüzden artan sağlıklı yemekleri de atıştırma olarak ara öğünlerde tüketebileceğinizi de unutmayın.
3. Nefes tekniklerini ciddiye alın:
Doğru alınan, basit nefes teknikleri, kalbinizi sakinleştirir, kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olur ve stres yüzünden kapasitesini kullanamayan sindirim sistemini düzgün çalıştırmak için ilaçsız bir yol sunar. Doğru nefes almanın, duygusal durumlar, psikolojiniz ve ruh haliniz üzerinde kesin iyileştirici etkisi vardır. Çok üzgün olduğumuzda düzensiz, hızlı nefes alırız ve nefesimiz yetmezmiş gibi hissederiz. Doğru nefes teknikleri ile yavaş, derin, sessiz ve düzenli nefes alarak, merkezi siniri sistemini bilinçli olarak dengeye sokarak, üzüntümüzü azaltabiliriz.
Nefes tekniklerini günlük rutininize aldığınız ilk günlerde bu etkiyi çok az hissedebilirsiniz fakat düzenli bir şekilde yapmaya devam ettiğinizde 3. haftadan itibaren tüm iyileştirici etkilerini güçlü bir şekilde deneyimlemeye başlarsınız.
Sağlık sorunlarınızı çözmek veya sadece stresi azaltıp, daha mutlu bir yaşama kucak açmaya karar verdiğiniz bu yeni yıl'da nefes tekniklerini öğrenerek, yaşamınıza değer katın.
4. Hareket: Kendinize gündelik bir hareket programı hazırlayın:
Eğer gerçekten yeni yılda daha sağlıklı bir yaşama adım atmak istiyorsanız, haftalık rutininize oturtacağınız bir hareket planı oluşturmalısınız. Sevdiğiniz bir spor dalı varsa, en azından haftada 3 defa, günde 45 dakika kadar hareketli bir spor dalında kendinizi aktive ediniz. Spor yapmayı hiç sevmiyorum diyorsanız da üzülmeyin, haftada 3 gün açık havada tempolu bir yürüyüş de aynı etkiyi kazandırır.
Daha güçlü kaslar daha güçlü bir yaşam demektir. Unutmayın, günde sadece 30 dakika tempolu yürüyüşün genel ruh halinin düzelmesinden tutun da diyabetten, kalp ile ilgili rahatsızlıklara kadar şifalandırıcı etkisi bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.
5. Sıcak içecekler ve çay için zaman ayırın:
Yeşil çayın da dahil olduğu ayurvedik çaylar, iyi kolesterolünüzü artırırken, hem kanser hücreleri ile savaşır, hem de bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmanıza destek olur. Sadece bu da değil, içeceğiniz çayı hazırlamayı ve içmeyi bir ritüele dönüştürdüğünüzde, stres azaltıcı, meditatif bir aktivite haline gelir, zihninizi sakinleştirir.
(Bir sonraki bloğumuzda Ayurvedik Grip Çayı tarifimizi vereceğim.)
6. Yardıma muhtaç insanlara destek olmak için gönüllü olun:
Gönüllü organizasyonlarına maddi yardımlar yapmanın yanı sıra, yetenekleriniz ve becerilerinizi kullanarak benzersiz bir yardım sağlayabilirsiniz. Sivil toplum kuruluşlarında çalışmak manevi açıdan daha huzurlu hissettirirken, hayatın size sunduklarına da, daha çok şükretme fırsatı yakalarsınız.
Muhtaç insanlara yemek hazırlamak, hastaları beslemek, çocuklara kitap okumak, iyi bildiğiniz bir konuda eğitim vermek...
Sadece tanımadığınız yabancılara yardım etmeniz gerektiğini düşünmeyin. Bazen kendi ailemizde, çok yakın çevremizde de sizin gönüllü desteğinize ihtiyaç duyan fakat bunu söyleyemeyen yakınlarınızı dikkatlice bir gözden geçirin.
İyi Ol, Mutlu Ol!