Çocuklar ve köpekler
Çocuklara köpeklere nasıl yaklaşması ve davranması gerektiği öğretilmelidir.
Elif Karslı
Tüm hayvan sever ailelerin istediği şey köpekler ve çocuklar arasında güvenli bağı oluşturmaktır. Siz bir köpeğe nasıl davranılması gerektiğini ya da köpeğin size zarar vermesinden nasıl kendinizi koruyacağınızı biliyor olabilirsiniz ama bunları çocuğunuz bilmiyor olabilir. Örneğin ben aşırı hayvan sevgimden dolayı çocukken hayvanlara yaptıklarımı hala ailemden dinliyorum, utanıyorum, ardımdan Elmyra diyenler bile var, içimden zavallı hayvanlar diyorum :) Çocuğunuzu köpeğiniz ya da başka bir köpek ile bir arada bırakacaksınız, köpeğinizi en başında seçerken çocuk dostu bir köpek olmasına da dikkat ettiniz, seçiminizi yaptınız, köpeğinizi eğittiniz, peki çocuğunuzu da hem kendi köpeğine hem de tanımadığı köpeklere karşı nasıl davranması gerektiği konusunda eğittiniz mi? Yine kendimden örnek vermem gerekirse; 3 yaşında boyumdan 2 kat büyük bir köpeği sevmek için çılgınca üzerine koştuğumda, aynı heyecanla köpek de bana doğru koşup üzerime atlamıştı ve ikimizde arkamızda yer alan camdan içeri girerek yere düşmüştük! Hala o camların izini taşıyorum:)
Aslında köpek sahibi olsun ya da olmasın her çocuk köpeklere nasıl davranılması ve yaklaşılması gerektiğini bilmelidir, öğrenmelidir. Bazı çocuklar köpeklere karşı çekingen olabilirler veya kendilerini güvende tutarak bir köpeğe nasıl davranması gerektiğini bilmiyor olabilir. Köpeğinize-köpeklere saygılı davranılmasını ve çocuğunuzun-çocukların güvende olmasını sağlamak için bazı önemli ipuçları vardır.
Çocuğunuzun tanımadığı köpeklere yaklaşırken öğrenmesi ve bilmesi gerekenlerden bahsederek başlayalım ; çocuklara köpek sahibinden izin almadan bir başkasının köpeğine yaklaşmaması gerektiği öğretilmelidir. Ortamda yetişkin olmadığı durumlarda çocuklar köpeklere yaklaşmamalıdır. Köpeklerin vücut dillerinden çoğu zaman asabi ya da uysal olup olmadıkları anlaşılabilmektedir. Bu konuda da çocuklar eğitilmelidir. Eğer köpek sahibi tarafından köpeğin yanına yaklaşılmasına izin verildiyse çocuk bu yaklaşımı yavaş yapmalıdır, köpeğe karşı, üstüne doğru koşmamalıdır. Köpeğin kişisel alanlarını işgal etmeyin, onun kendi tarafınıza gelmesini bekleyin. İlk tanışma aşamasında çocuk köpeğin seviyesine eğilip (özellikle küçük köpekler için) , sadece elinin tersini köpeğe doğru uzatıp, bekleyip, köpeğin onu koklamasına izin vermelidir.
Köpekler yemek yerken onlara yaklaşılmamalıdır. Köpek bir şeyler ile oynarken, bir şeyleri ısırırken rahatsız edilmemelidir. Ayrıca köpekleri ürkütmemek için uyurlarken ani hareketlerle yanlarına gidilmemelidir.
Köpeklerle kaynaşma aşamasında ise, çocuklar yavaşça ve nazikçe köpeğin göğsünü ve çenesini severek köpek ile kaynaşmaya başlamalıdır. İlk anlarda başının üstüne dokunmaktan kaçınılmalıdır, köpeğin yüzüne-gözüne dokunulmamalıdır. Çene ve göğüs sevme aşaması köpek tarafından uysalca karşılandıktan sonra vücut boyunca boynundan başlayarak, tüy örtüsü yönünde! sevilmelidir. Eğer köpek çocuktan uzaklaşırsa, vücut dilinden tedirgin olduğu anlaşılırsa kaynaşma işlemi sonlandırılmalıdır.
Genel olarak bilinmesi ve yapılmaması gerekenleri özetlersek; köpeklerin ayaklarına basılmasına, kulaklarının-dillerinin-kuyruklarının çekilmesi izin verilmemelidir. Bunların yanlış davranışlar olduğu çocuklara öğretilmesi gereken en önemli şeylerdir. Köpekleri Elmyra! Gibi kucaklamaktan kaçınılmalıdır. Çoğu köpek bundan hoşlanmamaktadır ve tedirgin olmaktadır. Ayrıca bu durum köpeğin ağzı ile çocuğun baş bölgesinin-yüzünün tehlikeli olabilecek seviyede fazla yakın olmasına sebep olmaktadır. Çocukların köpeklerin yanında koşmasına izin vermeyin (bkz. benim yukarıda yazdığım, başıma gelenler), çoğu köpek içgüdüsel olarak buna tepki verebilir. Köpeklerin yanında çocukların yüksek sesle bağırmasına-çığlık atmasına izin verilmemelidir, bu durum köpeklerde gerginliğe sebep olmaktadır.
Başıboş, tasmasız dolaşan köpeklere yaklaşmaması çocuklara öğretilmelidir. Ancak bu demek değildir ki çocuğunuz köpeklerden korksun ya da onlara zarar versin, bu konuda denge sağlanmalıdır.
Çocuğunuza ona doğru bir köpek koşarsa çığlık atmamasını ve koşmamasını, bunun yerine bir ağaç gibi sabit durmasını, ellerini arkada birleştirerek, köpek ile göz teması kurmamasını, köpeğe “Hayır” demesini ve bir yetişkinden yardım istemesini önerebilirsiniz.
Unutmayın çocukların köpeklerden korkmamasını sağlamak sizin elinizdedir.
Sevgilerimle.