Kedi ve köpeklerde beslenme
Kedi ve köpek beslenmesinde önemli noktalar…
Elif Karslı
Köpek ve kedilerin beslenmesinde zaman zaman varyasyonlar yaratılmalı ve farklı gereksinimleri karşılamak üzere planlar yapılmalıdır. Beslenmelerinde formülasyonlar hazırlanırken minimum besin maddeleri gereksinimlerini karşılamak için değişik yiyecek ham maddeleri kullanılarak alternatifler oluşturulabilir.
Yemlerin yapısında bulunan besin maddeleri; su, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler ve mineral maddelerdir. Kedinize/köpeğinize verdiğiniz yemlerin oranlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Ev yemekleri ile hayvanlarını besleyenler tarafından çok tercih edilen karaciğer tüketiminin fazlalığında hayvanlarda A vitamini zehirlenmesi görülebilir.
Köpek ve kedilerin sindirim sistemi temelde benzerlik göstermekle birlikte, bazı karakteristik farklar da mevcuttur. Örneğin; kedilerin bağırsakları toplam 2 metre iken, köpeklerin 4.5 metredir. Kedilerin toplam 30 dişi, köpeklerin toplam 42 dişi vardır.
Köpeklerin beslenmesinde kalsiyum/fosfor dengesi önemlidir. Vitamin D köpeklerin diyetlerinde olmalıdır.
Kedilerin beslenmesinde protein köpeklerden iki kat fazla olmalıdır. Kedilerde aşırı karaciğer tüketimi öldürücü olabilir. Bir aminoasit olan Taurin kediler için önemlidir.
Köpeklerin beslenmesinde;
- Yeterli ve dengeli diyetle beslemek,
- Yeterli ve temiz içme suyuna sürekli ulaşma,
- Gerektiği durumlarda vitamin ve mineral takviyesi yapmak,
- Aşırı kilo alımına izin vermemek,
- Büyük köpeklerde ve emziren köpeklerde günde 2-3 öğün yem vermek,
- Köpeklerin yaş, hareket ve ağırlıklarıyla ilgili olarak tükettikleri yiyecek miktarlarının değişebileceğini akıldan çıkarmamak önemlidir.
Aktif bir köpek için ideal diyet besin maddeleri enerji kaynakları düzeyleri; Protein %32, yağ %51, karbonhidrat %17 olmalıdır.
Süt emmeyen, annesi olmayan yavru kedi ve köpekler için evde yapılabilen formül
Köpek yavruları için: 120 ml inek ya da keçi sütü, 120 ml su, 2-4 yumurta sarısı, 1000 mg kalsiyum karbonat
Kedi yavruları için: 90 ml süt, 90 ml su, 120 ml yağsız yoğurt, 3 büyük ya da 4 küçük yumurta sarısı
Emme döneminden sonra yavru köpeklere zaman zaman süt, ayrıca buğday ezmesi, et, vitamin ve mineral karmaları, yumurta da yedirilebilir. Yumuşak ve sulu olan bu dönemdeki diyet en az %18 protein içermelidir.
Annelerinden ayrılmış yavrular için önemli noktalar; ilk günlerde aşırı beslemeden kaçınılmalıdır, yem kapları temiz olmalıdır, kilosu ve tükettiği besin miktarı not edilmelidir, ılık-cereyansız ve yeterince nemi olan bir ortam oluşturulmalıdır, temiz tutulmalıdır, kaka ve idrar çıkışları takip edilmelidir, ishal görülürse hemen veteriner hekime götürülmelidir, öğün sıklığı belirlenmelidir, besinlerinde yapılan değişiklikler kademeli olarak yapılmalıdır, kuru mamalarla 3-5. Haftalarda temas etmelidir.
Vücut ağırlığına göre su ihtiyaçları; 20 kg bir köpek 1000-1200 ml/gün, 4 kg bir kedi 220-280 ml/gün su tüketir.
Köpekler için ideal sıcaklık derecelerini biliyor musunuz?
Köpeklerin konforunu sağlayan sıcaklık dereceleri, uzun kıllı köpekler için 13-16 C, kısa kıllı köpekler için 20-26 C'dir.
Sıcak havalarda obez ve yaşlı köpeklerde, öğünlerdeki toplam yem miktarı azaltılmalı, azaltılan yem miktarı tek öğün yerine iki öğüne bölünerek verilmeli, et oranı azaltılmalı, gölgelik ve su her zaman mevcut olmalıdır.
Beslenme konusunda meraklı ve araştırma yapmak isteyen hayvan severlere www.fediaf.org/ sitesini incelemelerini öneririm.
Sevgilerimle.