Veteriner hekim bir anne...

Bana hamileliğim boyunca en çok sorulan konu; kıl-tüy meselesi!

Elif Karslı

Elif Karslı


Veteriner hekim bir anne...

Hepimiz internette tıklanma rekorları kıran bebek ve hayvan videolarini gözlerimizin içi gülerek izlesek bile uzun seneler boyunca toplum tarafından duyduğumuz ve yanlış bildiğimiz gercekler yüzünden hayalimizde yarattiğımız 'bebek ve hayvan' görüntüsü videolar bittigi zaman bitiyor değil mi?

Diğer toplumlar 'hayvanımı bebeğin gelisine nasıl hazırlayabilirim'i konuşurken, biz hala 'tüy kist yapar mı?' konusundayız. Çünkü bilmiyoruz, bilen insanlar anlatmıyor, yanlış bilgiler yayılıyor.

Genelde kedi-kopek ve bebek olarak konuyu ele almamıza rağmen almayı düşündüğünüz hayvan farklı olabilir. Bu durumda mesela ufak kaplumbağaları çocuklarınıza almamalısınız. Çünkü bu kaplumbağalar illegal olarak satılıyor. Bazı hayvanları peluş oyuncak olarak çocuklara almak sanırım en iyisi :) Ayrıca hamile kadınlar Salmonella bakterisi riskinden dolayı kaplumbağalara dikkat etmelidir. Ayni risk etkeni çiğ etlerde de vardır.

Önemli 10 nokta
1- Pet hayvanınızı düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeyi aksatmayın.
2- Köpeğiniz, kediniz her ne kadar tanıyor olsanız bile, ne kadar arkadaş canlısı ırk olsa bile asla rutin güvenlik önlemlerini elden bırakmayın.
3- Kalabalık ortamlarda hayvanlar heyecanlanır, bebeğin üzerine atlayabilir. Aile ziyaretleri yapılırken pet hayvanınızı etrafınızda tutmayın.
4- Pet hayvanınızın ve bebeğiniz aynı odada baş başa uyumalarına izin vermeyin.
5- Bebek kucağınızda koltukta otururken köpeğinizin koltuğa çıkmasına izin vermeyin.
6- Köpeğinizin agzını bağlamanın güvenlik önlemi olduğunu düşünmeyin. Patileri ve bedeniyle istemeden zarar verebilir.
7- İletişim kurmaları için pet hayvanınızı ve bebeğinizi zorlamayın, akışına bırakın.
8- İkinci çocuğunuz olursa ilk çocuğunuza karşı pet hayvanınızın nasıl davrandığını referans almayın, her şeyi tekrar gözden geçirin
9- Bebeğin giydigi eşyaları köpeğinize koklatmak aralarında bağ gelişmesini sağlar.
10- Köpeğinizin kuduz aşısının ve parazit kontrolünün tam olduğundan emin olun.

Merak edilen genel sorular ve cevapları;

Gebelikte evde kedi-köpek bakmanın riskleri neler?
Aslında mevcut riskler sadece gebelik dönemi için geçerli değil. İnsan sağlığını her zaman tehdit eden zoonoz hastalıkların başında parazitler ve protozoonlar gelmektedir. Bunların insanlara bulasması durumunda hastalıklar gözükmektedir ve bu hastalıklara gebelik olmadığı durumlarda da dikkat edilmesi gereklidir. Yapılması gereken en basit ve en önemli şey kedi köpeklerinizin veteriner hekim kontrollerini, aşılarını aksatmamanızdır. Düzenli veteriner hekim kontrolünde olan bir kedi ya da köpeğin insanlar için hiçbir riski yoktur. Dolayısıyla anne karnında olan bebegğ de...

Evinde kedi-köpek bakan gebeler nelere dikkat etmeli?
Düzenli veteriner hekim kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir. Sonra içleri rahat olabilir. Ayrıca gebelik döneminde kedi sahibi olan anne adayının kedi kumunu değiştirmemesi ya da mecbur kalırsa eldivenle kum temizliğini yapması gerekmektedir. Kum temizliği işini eşlere bırakmak için harika bir bahane :) 
Kum değişimi konusunda dikkat çekmek istediğim nokta kedi dışkısıyla bulasmasından korkulan Toxoplasmosis her an herkese bulaşabileceği... Dolayısıyla kum değişiminde gerekli titizliği kendi sağlığımız için her zaman göstermemiz ve eldiven takmamız gerekmektedir.

Toxoplasmosis'i anlamak, ne olduğunu bilmek sizi hastalığa karşı koruyacak en büyük önlemdir!

Toxoplasmosis sadece kedi dışkısından bulaşmaz, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden de insanlara bulaşır!

Gebeler kedi-köpek bakımıyla ilgili ne gibi tedbirler almalı? 
- Kedi kumu değişimi haricinde hiçbir tedbire gerek yoktur.
- Hayvanlarınıza hamileyken çiğ et vermeyin. Hamile kadınlar çiğ ete dokunmamalı.
- Veteriner hekim muayene günleri aksatılmamalı

Halk arasında kedi-köpek tüyü kist yapar şeklinde yaygın bir inanış var. Nedir bunun aslı?
Kil ve tüy kist yapmaz. 
Parazit kontrolü, aşısı yapılmamış olan hayvanda parazit olur ve bu parazit yumurtlar.
Parazit yumurtaları kıllarda olur
İste o parazitli kıl yutulduğunda insan vücuduna girmiş olur
Kil, tüy diski yoluyla atılır. Havada milyonlarda yabancı cisim yutuyoruz, aynısı...
Vücuda kıl vesilesi ile giriş yapmış olan parazit yumurtası insan vücudunda büyür, çoğalır ve hastalık yapar. İşin aslı budur...
Korunmanın tek yolu hayvanları düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmektir.

Ayrıca yapılan araştırmalar açıkça gösteriyor ki; kedi ve köpekle büyüyen çocuklar pet hayvanı olmayan evde büyüyen çocuklardan çok daha az hasta oluyor ve antibiyotik kullanıyor! Alerji sorunları yine daha az görülüyor. Time dergisi de bu konuda yazı yayınlamıştır. http://healthland.time.com/2012/07/09/study-why-dogs-and-cats-make-babies-healthier/

Yine yapılan araştırmalar köpekle büyüyen çocukların, kedi ile büyüyen çocuklara göre daha az hasta olduğunu gösteriyor. 

Hayvanlar eve yeni bir bebek gelmesinden nasıl etkilenir? 
Evet hayvanlar da bu durumdan etkileniyorlar. Hatta bebekler değil hayvanlar etkileniyor. Yurt dışında en çok bu konu tartışılıyor; pet hayvanımı bebeğe nasıl alıştırırım... Hayvanın yapısına göre davranışlar farklılık gösteriyor. Genelde kıskançlık, bebeğin yatağına girme, bebek arabasında yatma gibi şeylere sık rastlanıyor ;) 
Son olarak; bebekleri ve pet hayvanlarını yetişkin gözlemi olmadan tek başına ne olursa olsun yalnız bırakmayınız. Bazı kopek ırkları yeni doğan bebekle geçinemez. Bebeginiz eve gelmeden önce mutlaka veteriner hekiminizle konuyu görüşün. Ne olursa olsun her zaman gözünüz bebeğinizin üzerinde olsun.