Yaşasın yaz geldi…
Köpeğiniz, deniz, güneş ve mutluluk!
Elif Karslı
Yaz mevsimi herkes için keyiflidir, eğlencelidir. Yazın gelmesiyle sevimli dostlarımız da denizlere, havuzlara, bahçelere, parklara kavuştu, yaz sezonunu açtı…
Peki bu sulu ortamlarda ve sıcak yaz günlerinde köpeğimizi nasıl güvende tutabiliriz? Tatilde keyfimizi kaçıracak riskler almak istemiyorsak işte dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar;
Özellikle sıcak havalarda köpekler su ile oynamayı ve yüzmeyi çok seviyor. Bu durumda köpeğinizi sıcaktan ve zehirlenme, sıcak çarpması gibi istenmeyen durumlardan uzak tutmamız gerekiyor. Su çevresinde oynarken ya da yüzerken güvenlik sağlanmalıdır. Sizlerle yaz aylarında köpek sahiplerinin köpeklerini güvende ve sağlıklı tutabilmesi için bilmesi gerekli olan kilit noktaları paylaşmak istiyorum;
- İlk haber: Köpeğinizin suya atlar atlamaz yüzmeye başlayacağını düşünüyor olabilirsiniz, ancak tüm köpekler yüzemez. Labrador ve Golden Retriever ırkı köpekler doğuştan yüzücüdürler, bazı ırklar ise değildir ve yüzmeyi öğretmeniz gerekecektir. Bazı köpekler sudan korkar veya hoşlanmaz, suya girmeyi kabul etmez. Köpeğinizi suya itmeyin, oyuncaklarla yavaş yavaş köpeğinizi suya alıştırmaya çalışabilirsiniz. Bu çabanız ile de sudan hoşlanmazsa köpeğinizi zorlamayın. Eğer çabalarınız meyve verirse, köpeğiniz suya ilk girdiğinde yavaştan, ağır ağır yüzdürün. Köpeğiniz ister sıkı bir yüzücü olsun ister yeni yeni suya alışıyor olsun yüzerken, suyla oynarken her zaman mutlaka köpeğinizin başında durun.
- Yüzüp yüzmediğinden pek emin değilim, yüzmeyi çok seviyor ancak ben başında duramıyorum o zaman da aklım kalıyor diyorsanız köpeğinize can yeleği alabilirsiniz. Fiyatları 11$ dan başlıyor.
- Köpeğinizin ne içtiğinden emin olmanız bir diğer çok önemli konudur. Çoğu köpek yüzdüğü ya da oynadığı suyu içmeye çalışır. Bu durum oynadığı ya da yüzdüğü suyun içeriğine göre problem yaratabilir. Havuz kimyasallarının içilmesi keyif kaçırıcı zehirlenmelere sebep olabilir. Tuzlu su içilmesi ishale, kusmaya, vücutta su kaybına sebep olabilir. Göl sularının, birikinti sularının içilmesi paraziter hastalıklara özellikle çok can sıkıcı olan Giardia parazitinin bulaşmasına sebep olabilir. Köpeğiniz yüzdükten ya da suyla oynadıktan sonra genel durumunu bir süre kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır. Kusma, ishal veya herhangi değişik bir durum ile karşılaşırsanız veteriner hekiminize köpeğinizin nerede yüzdüğünün bilgisini vermeniz teşhis-tedavi açısından çok faydalı olacaktır.
- Güneş yanıklarının önüne geçin; evet köpeklerde de güneş yanığı, güneş çarpması olur! Onun neyi eksik :) Az tüylü, kısa tüylü, pembe burunlu köpeklerde bu risk çok daha fazladır. Tıpkı beyaz tenli insanlarda olduğu gibi :) Uzun, sık tüylü köpeklerde risk altındadır. Köpeğinizi gölgede ve önünde içme suyu ile tutmayı ihmal etmeyiniz! Yurtdışında köpekler için sprey güneş kremi bulunmaktadır. Eğer köpeğiniz güneş çarpması belirtileri gösterirse derhal gölge bir alana alın, normal sıcaklıkta olan su ile yıkayın ve veteriner hekiminizi arayın. Vücut sıcaklığının çok yükseldiği durumlarda kesinlikle buz veya buzlu su/aşırı soğuk su ile köpeğinizi yıkamayınız!!!
- Geri Dön!
Her şey tamam, sorun yok ve köpeğiniz kendini serin sulara attı, gidiyor… Ve siz geri dönmesini istiyorsunuz ne yapacaksınız? Bu konuda kesin bir geri çağırma işaretiniz olmalıdır ve bunu köpeğinize öğretmiş olmalısınız. Eğer köpeğiniz komutlarınıza uymuyorsa uzun bir tasma ile yüzdürebilirsiniz.
Yaz aylarının en önemli güvenlik kurallarına da değinelim;
1- Köpeğinizi asla arabada bırakmayın
2- Dış ortam aktivitelerinizi, yürüyüşlerinizi güneşin etkisini yitirdiği saatlerde yapın
3- Gündüz vakti yapılan aktivitelerinizde köpeğiniz sizinle günü geçirecek ise gerekli önlemlerinizi alın. En önemli konu köpeğimizi serin/gölge alanlarda tutmamız ve içme suyunu sürekli olarak yanında bulundurmamız
4- Yaz mevsiminde artan parazitlere ve böceklere karşı önlemlerinizi alın. Koruyucu parazit aşılamalarınızı, parazit damlalarınızı veteriner hekiminize yaptırtın
Her şey tamam ama bir şey eksik değil mi? Lezzetli, serinletici ve doğal kaçamaklar köpeğinizin de hakkı!!!
Köpeğinizi serinletmek için işte lezzetli bir tarif;
Köpek Dondurması
Malzemeler: 1 adet olgunlaşmış muz, 220 gram sade yoğurt, yarım elma ya da havuç
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirin, karışımı dondurma kalıbına ya da küçük kalplara bölüştürün ve bir gece dondurucuda bekletin. Her gün bir kap verebilirsiniz. Dilerseniz bu karışımın içerisine köpeğinizin en sevdiği ödül mamasından da katabilirsiniz! Kaçamak, ödül mamaları ve bu tarz ek gıdalar köpeğinizin düzenli, günlük kullandığı mamasının %8 inden fazla olmamalıdır. Afiyet olsun.
Mutlu köpek, mutlu sahip, mutlu tatil :)