Sağlıklı restoranlar furyası
Sağlıklı yemeklere ilgi arttıkça restoranlar konsept değiştiriyor.
Mürsel Çavuş
“Organik ürünlerle taze ve sağlıklı yemeklere talep giderek artıyor. Bu konseptteki mekanlar da ilgi çekiyor” dedi geçen gün mutfak koçu Gülhan Kara ve ekledi; “Bilinçlenmenin artması ile yavaş yavaş doğaya ve doğala dönüş başladığı için umutluyum. Yerel üreticinin, halen kendi tohumunu ekerek üretim yapanların desteklenmesi gerek. Yeni trend organik lezzetlere gönül verenlerin bu konuda çok faydalı olduğunu düşünüyorum.”
Ben de bitki bazlı beslenme, çiğ beslenme, alkali veya organik beslenme gibi tercihlerin git gide artmasını çok önemsiyorum. Bu konuda bilinç arttıkça tüketicinin yaratacağı talep arzda değişime neden olacak, hatta şimdiden bu konuda açılan bir sürü yeni restoran var. Şubat sayısında bazılarını İstanbul Life dergisine detayları ile yazdım. Bu restoranların çoğu şekersiz, glutensiz, dört beyazsız, organik sertifikalı, coğrafi işaretli ürünlerle menü hazırlamış. Bazıları ise diyetisyenlerle çalışıyor ve harika bir iş çıkarıyorlar;
Bi Nevi Deli: Çıkış noktaları besin değerlerinin en yüksek seviyede korunduğu, işlenmemiş yada mümkün olan en az şekilde işlenmiş ürünler kullanarak bitkisel bazlı beslenmeyi desteklemek. Glutensiz granola, Tofu Scramble, biberli karnabahar ya da ıspanaklı mantar soteyi deneyin mesela!
Plus Kitchen: Restoranın görünümünden bile ne kadar farklı bir kafada oldukları belli! Tüm ürünler hafif, sağlıklı, organik! Mevsim yeşillikleri ile hazırlanan salatalar ve wrapler çok talep görüyor.
Blended Store: Kısaca ‘Bitki
Mutfağı’ olarak tanımlıyorlar kendilerini. Sebze suları, badem sütlerini
adresinize sipariş verebiliyor yada Maçka’daki yerlerinde tadabiliyorsunuz. Avokado
tostu, badem sütlü Chia pudingini tadın!
Fit
Bites: Amaçları ‘Sağlıklı yemek lezzetsizdir’
tabusunu yıkmak! Haşlanmış sebze ve ızgara tavuk göğüsünden bıkanlar için sevilen yemekler diyetisyen eşliğinde, yeni
gıda teknolojileri ve ileri pişirme teknikleriyle yeniden yorumlanmış. Somon ızgara, tavuk fajita, köri soslu tavuk çok seviliyor.
MEG Cafe: Her gün hazırlanan sıcak çorbalar, klasik çorbalara hiç benzemiyor. Mor
Havuç Çorbası, Isırgan Otu Çorbası, Zencefilli Havuç ve Pırasa Çorbası gibi çok
çeşitli ve sağlıklı tatlar var.
Ek Biç Ye İç: Bir yandan
yiyip içebiliyorsunuz, diğer yandan kentsel tarım ve kentsel bahçecilik
yöntemleri kullanarak ekip biçtiklerimizi gözlemliyor ya da etkinliklere
katılarak öğrenebiliyorsunuz. Mottoları, “Olabildiğince yerel, mümkün olduğunca
organik, elden geldiğince sürdürülebilir” olmak.
Atelier Raw: Çiğ beslenme anti aging, alkali, doğal, arındırıcı ve onarıcı
beslenme biçimi olarak tarif ediliyor. Atelier Raw da bunu menülerine uygulamış
ve Boabab, spirulina, chia, maca, çiğ kakao, keten tohumu gibi değerli besinleri
çokça kullanmış. Çimlendirilmiş maş fasulyesi ve avokado ganache tartı deneyin!
Kitchen Creates: “Restoranda
yemek iyi güzel de evde nasıl uygularım?” diyenlere de bir önerim var. Kitchen Creates Yaratıcı Mutfak Atölyesi “Sağlıklı beslenmek
lezzetsiz beslenmek değildir” felsefesiyle dengeli ve doğru beslenme
alışkanlığını kazandırmak amacıyla atölyeler düzenliyor. Bu eğitimler özel beslenme programına uyması gerekenleri veya belirli
rahatsızlığı olan kişileri bilinçlendirmeyi de önemsiyor.
Sonuç; sağlıklı ve nefis lezzetler, uzun ömür, mutlu yaşam!