Tokat’ta ne yenir?
Tokat mutfağını keşfe çıktım!
Mürsel Çavuş
Tokat’a 10 yılda üçüncü seferime çıktım, bu kez Mutfak Dostları Derneği, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve basın mensuplarıyla birlikte Tokat Valiliği’nin davetlisi olarak! Tokat gastronomi açısından o kadar zengin ki, Gaziantep mutfağı gibi kuvvetli bir marka olabilir, yeter ki keşfedilsin!
Nerede kalınır?
Çavuşoğlu Tower Hotel’de kaldık. Otelin yeni olması büyük avantaj; odalar büyük ve modern döşenmiş, konforlu, LCD TV’li, internet bağlantısı sorunsuz, personel iyi eğitilmiş!
Ne yapılabilir?
Hamamda yemek: Ali Paşa Hamamı’na evden yemek götürmek Tokatlıların ritüellerinden biri. Zaten Tokat hamam işletmecileriyle ünlü, turist olarak geldiyseniz civardaki restoranlardan yöresel yemekleri temin edebilirsiniz.
Ballıca mağarası: Tokat’a 26 km uzakta ve bedava oksijen terapisi için bire bir! Astım hastaları bir hafta kalınca bir yıl ilaç kullanmadan idare edebiliyormuş. İçinde gizemli bir yolcuk sizi bekliyor, acıkanlar için çıkışta mevsimiyse Tokat kebabı pişiyor, çökelekli gözleme ve çay ise sürekli var.
Peri Konağı’nda kahvaltı: Peri Konağı’nın sahibi diş hekimi. Turla geldiyseniz bile bir kahvaltıyı ekip buraya gitmelisiniz. Sadece buraya has nohut mayalı cevizli çöreği, akzambak, ardıç ve mürver reçelini, Tokat’ın çalma pekmezi ve Zile’nin beyaz pekmezini tatmak özel bir deneyim.
Şehir turu: 900 adımda, 900 yılı kapsayan farklı medeniyetlerin yapılarını görme şansınız var. Drakula’nın dört yıl yaşadığı Tokat Kalesi de ilginizi çekebilir, Anadolu’nun en güzel Mevlevihane’si de... Tarihe meraklıysanız yerel tarihçi Hasan Erdem’in bir çayını içmelisiniz!
Ne yenir?
Burası yöresel lezzetler açısından inanılmaz, hepsini tatmak için dört mevsimde ayrı ayrı gelmek lazım. Üstelik birçoğu buradan başka yerde yok; bat, Tokat keşkeği, bakla ve etli yaprak sarma, Tokat kebabı, Tokat tava, bacaklı çorba, çökelikli ve katmer, köme, tatlı tarhana, bez sucuk, madımak, yöresel reçeller ve marmelatları denemeden dönmeyin.
Dönerken neyi nereden almalı?
Taşhan’da eski Türk sanatlarının birçoğu yapılıyor. Biz yazma baskılara, özellikle Duygu ve Filiz Adıyaman kardeşlerin eski desenleri modernize ederek sunduğu tabak üzeri işlemelere bayıldık. Ali Paşa cami karşısındaki Bahattin İspirli ve üç yeni atölye Tokat Bileziği ve Pırpır Küpe yapıyor. Sulusokak ve meydan çarşısı da yöresel gıdaları alabileceğiniz adresler. Yerel ürün alırken kimin iyi olduğunu bilmek zor. O yüzden biraz araştırdım. İlk gelişimde aldığım Koplu’nun bez sucuğu tıpkı anneannemin yaptığı gibiydi, tadı hala değişmemiş, efsane! Özkaleli’nin Zile Pekmezi, Cevizsan’ın Cevizi, Özseven’in üzüm pekmezi, Mufi’nin karadut pekmezi ve Mürver reçeli, Olca’nın salçası ve kuşburnu marmelatı özellikli ürünler!
Hangi sezonda ne, nerede yenir?
Tokat kebabı, her mevsim yense de Temmuz-Ekim arası daha bir nefis, Saklı Bahçe, Pirhan, Ata Ocağı, Aykutoğlu Molla Kebap’ta tadılabilir. Tokat keşkeği taş fırında özel bakır kazanlarda 12 saatte pişiyor, yöresel buğday ve içindeki etin çemenle kurutulması bir nevi pastırma tadı veriyor. Tatmak istiyorsanız bir gün önceden sipariş vermeniz lazım. Yağlı da her sezon hemen hemen her fırında bulunuyor.
Çökelikle Katmer için ise Saklıbahçe’ye uğramak lazım. Kentte sizi hayal kırıklığına uğratacak şey bazı çirkin yapılaşmalar olabilir. Bir Anadolu kenti olarak tarihi eserleriyle zengin ancak yer yer bakımsız! Keşke küçük Avrupa şehirlerinde olduğu gibi mimari kimliği korunsa ve eski yapılar yeni işlevleriyle günümüze kazandırılabilse. Bu da herhalde ancak toplumsal bilinçle ve bizim talebimizle, çabamızla olacak! Bir dileğim de Mikla, Raika, Neolokal gibi Anadolu lezzetlerini taçlandıran kimlikli restoranların Tokat’ta da boy göstermesi!