Bir demet gül, bir kavanoz reçel
Kadınlar her şeyi yapabilir!
Özlem Denizmen
Kadınlar ne ister? Hiç düşünmeden bu soruya ne yanıt verirdiniz? Aslında yanıtı Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında gizli. Sümerler’de de, Persler’de de, Mısır’da da, sosyal adaleti, bereketi temsil eden hep Tanrıçalar. Kısaca kadınlar o zamanlarda olduğu gibi bugün de her alanda adalet istiyor. İşte adalet, evde adalet, sokakta adalet…
Kadınların aklında ne var?
Evi, çocukları, ailesi, işi, gelecek kaygısı… Evli ve çalışan kadınsanız hep bir yetişememe duygusu:İşine yetişememe, çocuklarına yetişememe, eşine yetişememe, anne-babasına yetişememe. Potansiyelini gerçekleştirme baskısı, toplum baskısı derken suçluluk duygusuyla karşı karşıya kalıyor. New York Times’da çıkan bir yazıya göre Amerika’da ismi John ile başlayan büyük şirket CEO’larının sayısı tüm kadın CEO’lardan fazlaymış. Bu tür rakamlar Amerika’da bile kadınların tepesindebir cam tavan durduğunu gösteriyor. İşinde bir noktaya geldikten sonra ailesine zaman ayıramadığı için suçluluk duygusuna kapılan kadın, işi bırakmayı ya dakariyerinde hep aynı noktada kalmayı seçebiliyor. Erkek yöneticiler de yüksek pozisyonlara kendi kulüplerinden olanları yani erkekleri seçmeyi tercih ediyor. Türkiye’de kadın yöneticilerin oranı sadece yüzde 12 ve 142 ülke arasında 111’inci sıradayız. Bunun değişmesi lazım.
Kadınlar neye ihtiyaç duyar?
Ayrıntıcı oldukları için detay bilgi ve ayrıca ilgi, takdir ama en önemlisi GÜVEN ve CESARET. Zihnimiz, her şeyden önce kendimize koyduğumuz engellerle dolu. Önce bunları aşmalıyız. Bunun için de cesaret ve rol modeller gerekli bize.
Para, kadın ve finansal ihtiyaçlar
Dünyada yapılan araştırmalar ve bizim deneyimlerimiz gösteriyor ki, para konularında erkeklere kıyasla kadınlar daha az;
1) İlgili
2) Bilgili
3) Özgüvenli
4) Risk alabilir
2013 tarihli OECD raporu da, dünya kadınlarının belli başlı kişisel finansal sorunlarını sıralamış:
1. Ayın sonunu getirmekte zorlanmak (Yetersiz bütçe sorunu)
2. Birikim yapamamak, birikim stratejisi, planı belirleyememek
3. Borç sorunları
4. Yatırım araçları hakkında bilgisizlik
Benim gözlemim, birçok kadınımız PARA KAZANMAK, ailesi ve ülkesi için de üretmek, çocuğunun ve kendisinin geleceğini de garanti altına almak istiyor. Her şey değişir. İyi ama bunu değiştirmek neden önemli? Cevap: Ekonomik özgürlüğümüzle birlikte daha da güçlenmek, söz sahibi olmak, kendimizle birlikte çocuklarımızı, ailelerimizi, ülkemizi değiştirmek, herkesin daha mutlu olduğu adaletli bir dünya yaratmak için.
Kadınlar iş hayatında çok gerilerde
Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı da çok düşük. Sadece yüzde sekiz. ABD’de bu oran yüzde 35 seviyelerinde. Kadınların istihdama katılımı yüzde 30’larda. Ama inanıyorum bu rakamlar değişecek. Çünkü yıllarca yüz yüze görüştüğüm binlerce kadının İSTERSE yapabileceğini gördüm.
İki keçi ile iş kurulur mu?
Sadece iki keçi alarak, 700 liralık sermayeyle kendi işini kuran ve şimdi 16-17 bin liralık sermayesi olan Melek Hanım’ın cesaretine hayran kaldım. Hayali, bir organik tarım çiftliği açmak olan Nazan Hanım’ın dört kişiyle başladığı işini, nasıl 30 kişiye çıkardığını dinledim, gururlandım. Toka ve patik üreten, sonra da işini büyütüp başka kadınları da üretmek üzere organize eden ve beş çocuk okutan girişimci, ev kadını Bedriye Hanım’ın ayda 8 bin lira kazandığını duyunca ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu bir kez daha anladım.
Çözüm: Finansal okuryazarlık ve girişimcilik
İşte tüm bu oranların değişmesi, kadınların finansal sisteme katılıp, paralarını ve hayatlarını yönetebilmeleri ve hatta girişimci olabilmeleri, para kazanabilmeleri için çözüm: Finansal okuryazarlık. Kadının en çok ihtiyaç duyduğu şeyin yani ‘GÜVEN’in yolu, öncelikle bir birey olarak kendisine güvenmekten, ekonomik özgürlüğünü elde edebilmekten geçiyor. Biz de Para Durumu ekibi olarak bundan tam dört sene önce Doğuş Grubu iş birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ‘İstanbul Finans Merkezi Yolunda Hedef 20 Bin Kadın’projesini başlattık.Daha çok kadınımız finansal okuryazar olsun diye İstanbul’un 22 ilçesinde 20 bin ev kadınına İSMEK’lerde Finansal Okuryazarlık eğitimi verdik.
2023’e Kadar yaklaşık iki milyon finansal okuryazar kadın
Seminerlerde kadınlarımıza; aile ekonomisinde, toplum ekonomisinde söz sahibi olmaları ve para yönetimi konusunda bilinçlenmeleri amacıyla birikim, tasarruf, kredi kartı kullanımı, bütçe, bireysel emeklilik, borç yönetimi, harcamalar, mikro kredi, yatırım gibi konularda eğitimler verdik. İSMEK tarafından yaygınlaştırılması planlanan eğitimlerle, 2023’e kadar yaklaşık iki milyon kadına ulaşılması hedefleniyor.
‘Ben bilmem beyim bilir’ dönemi bitti
Bundan sonra yapacağımız tüm projelerde daha çok kadın üretsin, istihdama katılsın, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunsun diye çalışacağız. Çünkü biliyoruz ki gelecek yüzyıl kadınların ellerinde şekillenecek. Ülkemiz de bu şekilde zenginleşecek. ‘Ben bilmem beyim bilir’ diyen kadından, kendi bütçesini, aile bütçesini yönetmeyi bilen, gelecek nesilleri de bu bilinçle yetiştiren, üreten ve aile bütçesine katkıda bulunan kadınlar yaratmak için çalışacağız.
Ele ele verip bir şeyleri değiştirme zamanı
Siz değerli okuyucularıma sesleniyorum. Bu hızla gidersek kadın-erkek istihdamında eşitlik tam 81 yıl sonra gelecek, bu anlamda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu gibi sosyal projelere destek verin. Siz de elinizi taşın altına sokun. Unutmayın, çok şey yapabilirsiniz. Bir arkadaşımın kocası Dünya Kadınlar Günü’nde eşine bir demet gül alıyor. Ertesi sabah torun, çoluk çocuk kahvaltıda gözlerine inanamıyorlar. Eşi bir demet gülü almış, bütün ailesi için gül reçeli yapmış. Bir demet gül olmuş sana bir kavanoz reçel. Bizim kadınlarımız üretkendir, çalışkandır, paylaşır. Yeter ki onlara gereken güveni ve cesareti verelim. Sevgi, sağlık ve para ile kalın.