Mutluluğun sırrı
Size mutluluğun o gizli sırrını verseydim nereye saklardınız?
Özlem Denizmen
Değerli eşyalarınızı sakladığınız kutunuza mı? Özel şifreli, kilitli kasanıza mı? Yoksa evde sizden başka kimsenin bilmediği o gizli köşeye mi? ‘Nereden çıktı şimdi bu soru?’ demeyin, size yeni yıl hediyem, mutluluğun sırrı.
“Mutluluk, gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil”
Binlerce yıldır insanoğlu, mutluluğu çeşitli şekillerde tarif etmeye çalışmış ve ona ulaşmayı amaçlamış. Topraklarımızda 13’üncü yüzyılda yaşamış ve eserleriyle çağının ötesine geçmiş Mevlana da mutluluğa tarif getirenlerden. Mevlana’ya göre: “Mutluluk, gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil. Yolun sonunda olsa, ona varıldığında yol bitmiş ve vakit de geçmiş olurdu. Mutlu olmanın zamanı ise bugündür, yarın değil.” Bu vesile ile bir hatırlatma, 7-17 Aralık Mevlana Haftası.
Bugün mutlu olmanın ve yarınlara daha güvenle bakabilmenin anahtarlarından biri de insanın hesabını bilmesi ve parasını yönetebilmesi. Para sürdürülebilir mutluluk getirmiyor ama paralı olmak da fena olmuyor hani. Parasını yönetebilen, hayatını yönetebiliyor. İşte size eski yılı geride bırakırken yeni yılda paranızı yönetebilmeniz için ipuçları:
Cebim mutlu, ben mutlu!
Bütçe yapalım. Korkmayın öyle bütçe kelimesinden, siz adına ne derseniz öyle deyin ama aman kağıdı kalemi elinizden düşürmeyin. Yazılmayan şeyler uçup gidiyor. Hayat ise öyle hızlı ve yoğun ki; ‘ben hesabımı kafamda tutuyorum’ düşüncesi sadece komik kalıyor. Yazmak şart.
Şöyle arkanıza yaslanın, alın kağıdı kalemi elinize, yeni yıl için aylık gelirinizle ödediğiniz kalemlere bir bakalım.
Giderler: Kira, gıda, faturalar, ulaşım, eğitim, sağlık, kişisel bakım, eğlence, tatil, ev eşyası. Bunlara ortalama aylık ne kadar harcadığınızı hesaplayın. Bilmiyorsanız son üç ayın ortalamasını alabilirsiniz. Her şeyi yazın. Zaafınız olan harcamayı ayrı bir gider kalemi olarak yazın. Her birine aylık maksimum ne kadar harcayacaksanız belirleyin. Örneğin toplam bir senede kıyafetlere harcadığınız rakam bir aylık maaşınızı geçmemeli.
Birikimler: İşte hedeflerinize ulaşmanız için en büyük dostunuz. Hayal edin, hedefleyin, biriktirin. Alışveriş yaparken isteklerinizi, ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. 2015 yılında hangi hedef için, toplam ne kadar para biriktirmek istiyorsanız şimdiden buna kilitlenin. İnanmak her şeyin başı. İnanırsanız, birikim yapabilirsiniz. Yapacağınız birikimi Facebook’ta arkadaşlarınızla paylaşın. Araştırmalar gösteriyor ki, bilinen birikim hedeflerinin tutması daha olası.
Tasarruf: Öncelikli olarak tüm harcamalarınıza bir bakın, nereden ne kısabilirsiniz? Bunu yapmak için en etkin yöntem, her şeyi ‘istek mi/ihtiyaç mı?’ diye ayırmak. Evdeki elektrikten, süpermarketteki deterjanlardan, dışarıda yaptığınız kahve-pasta keyfinden, telefon faturasından, aklınıza ne geliyorsa, her şeyi gözden geçirip, gereksizleri, değmeyenleri kesin.
Borç ödeme: Yiğidin kamçısı borç, korkulu rüyanız olmasın. Bu yeni başlayacak dönemde kredi kartınızın asgari ödemesini değil, tamamını ödemeye çalışın. Gereksiz borçlarınız varsa kapatın. Konsolide edip bir çatı altında toplayın. Borç çok ise, birkaç küçük borç kapatın moraliniz yükselsin. Moral borç ödemedeki en büyük etken. Bir de eşe dosta borcunuz varsa emin olun onlar da hatırlıyor, konuşun plana yayın. İçtiğiniz kahvenin tadı değişmesin.
Not: Bankalara büyük miktarda borcunuz varsa, derin bir nefes alıp, size gönderilen avukatın telefon numarasını arayın. Kimse sizin canınızı istemiyor, paralarını geri alma peşindeler. Kaçış ise çözüm değil.
Keyfi harcamalar: Tasarruftan artıracağınız para ile keyfi harcama yapacak bütçe yaratabilirseniz, bununla canınız ne istiyorsa yapabilirsiniz. Dışarıda yemek, giyim alışverişi, eğlence harcamaları...
Kendi bütçe planınızı yaptıktan sonra, tüm bu alanların planını da daha kolay yapabileceksiniz.
Giderler
Kira/Mortgage: Ev kredinizi refinansman yaparsanız aylık ödeme rakamı değişecek mi?
Faturalar: Elektrik, doğalgaz, internet, kablolu TV, ev telefonu, cep telefonu, su.
Gıda: Kasap, manav, bakkal, süpermarket, pazar, deterjan
Ulaşım: Benzin, Akbil, minibüs, taksi.
Sağlık: Diş doktoru, kontroller, ilaçlar, gözlük, lens.
Eğitim: Okul, kişisel gelişim eğitimleri, kitaplar.
Giyim: Kıyafet, ayakkabı, çanta, aksesuar.
Tatil: Yaz tatili, bayram tatili.
Ev eşyası: 2015’te yenilenmesi gereken eşyaların, onarımların listesi.
Borç
Kredi ödeme. Tamamını nasıl ödeyeceksiniz, plan nedir, bunun detayını yazmayı unutmayın. Örneğin 12.000 lira borcunuz var. 12 aya bölersek ayda 1000 lira ile (hiç ek harcama yapmadan) 2016’ya borçsuz girebilirsiniz.
Seçim anı
Mağazaya gittiğimizde birbirinden güzel ürünler bizleri cezbeder. Akıntıya kapılır, bir dolu eşya ile eve döneriz. Buna biraz önlem almak için yukarıdaki kategorilerdeki harcama yüzdelerinize bakın, bu kategoriye bu miktarı ayırmak sizin için doğru mu? Sizce gelirinizin o kısmı o kategoriye harcanmalı mı? Kıyafete çok harcıyor ama tatile hiç para ayıramıyor musunuz? Ya da dışarıda yemeğe harcadığınız para, sağlığınıza harcadığınızdan fazla mı? Seçim anı geldi. 2015 için bir seçim yapın, hangi kategoriden ne azaltacaksınız?
İdeal
Artık hazırsınız. 2015 yılı için hayal ve hedeflerinizi yazın. Yakınlarınızla konuşun paylaşın. Buna göre gelirinizi nasıl artırabilirsiniz, giderlerinizi nasıl dizginleyebilirsiniz hazırlayın. Bütçe bir diyet değil, sağlıklı yaşam biçimi. Abartmayın. Uygulayamayacağınız rakamlar belirlemeyin. Pes etmek yok. Bütçeniz esnek olsun. Bir ay bir yerlerden kaçak oldu mu, başka yerlerden kesin artırın. Her ne yaparsanız yapın, 2015’e karar alarak girin. Yeni bir sene, yeni bir sayfa, yepyeni bir dünya sizinle olsun.
Gelelim SIRRIMIZA…
Mutluluğun sırrını nereye sakladınız? Size sorduğum soruyu Tanrılar, Olimpos Dağı’nda kendilerine sormuşlar: “Mutluluğu nereye saklayalım ki, insanlar onu arayıp bulamasınlar? Yerin yedi kat altına mı, yedi kat üstüne mi? Dağlara mı denizlere mi?” Sonunda, nasılsa oraya bakmak akıllarına gelmez diye insanların kalplerine saklamaya karar vermişler.
Kısaca mutluluğun sırrı öyle çok uzak bir yerde değil, KALBİMİZDE.
Yeni yılda bu sırrı iyi korumanız dileğiyle...