Sıradaki CEO bir kadın

Kadınlar iş dünyasında desteklenmeli!

Özlem Denizmen

Özlem Denizmen


Sıradaki CEO bir kadın

Dünyada ‘John’ adındaki CEO’ların tümünün oranı yüzde 5.3, kadın CEO’ların tümünün oranı ise yüzde 4.1. Bu şu demek; kadın şirket tepe yöneticileri o kadar az ki, hepsini toplasan isimleri John olanlardan bile az.

Kadının ekonomiye katılımında erkekle eşit fırsatlara erişmesi için bugün doğan bir kız bebeğin 81 yaşına kadar beklemesi gerektiğini biliyor musunuz?
Geçen 8 Mart’ta Birleşmiş Milletler toplantısında New York’ta sunum yapmaya gittiğimde yaşını başını almış Hintli bir profesör kalktı ve “Senelerdir konuşuyoruz. Pek de fazla bir şey değişmiyor. Devrim gerek belki de” dedi. Belki de haklı ama bence o devrim içten içten oluyor.

‘Bolluk ve Bereket İçin Yer Aç’
Ekonomik huzur için emekliliği beklemeyin. Üçüncü kitabım ‘Bolluk ve Bereket için Yer Aç’ raflarda. Az parayla kaliteli yaşamın sırlarını, tasarruf ipuçlarını, sadeliği, kurtulduğun fazlalıklarla zenginliği… Kendinizi keşfedeceksiniz bu kitapta. “Mutlu olmam için daha fazla para lazım” diyenler bir daha düşünecek. Kitap pratik birçok tavsiye ile dolu. Kitabın tüm gelirini Darüşşafaka’ya bağışladım. Bir kadın olarak sorumluluk almak, okumak, çalışmak ve kariyer yapmak. Hem de çocukları büyütürken. Şu bir gerçek ki, her geçen gün çalışan kadın sayısı artıyor, şirketlerinde söz sahibi oluyorlar ve çeşitliliği artırıyorlar. Peki yeterli mi? Hayır. Son beş senedir Türkiye’de bir sivil olarak ‘Finansal Okuryazarlık’ hareketine öncülük ediyorum, binlerce kadına ulaştım, ulaşıyorum, üst düzey bir yöneticiyim, girişimciyim, iki çocuk annesiyim, ama bu yazıyı size bir kız kardeş olarak yazıyorum. El ele tutuşmak, birbirimize DESTEK olmak, yüreklendirme vakti geldi geçti. Eşleri, babaları, abileri, amcaları, dayıları da harekete geçirmeliyiz. Kadının ekonomide olması ancak beraber hareket edilerek mümkün olabilir.

Eğitimde iyiyiz ama..
2012-2014 verilerine göre kadın-erkek eğitimde neredeyse eşit ama iş gücünde durum farklı. 2013 verilerine göre;
Lise ve altı eğitim alanlarda iş gücüne katılan erkek %69; kadın %26.
Yüksek okul mezunu olanlarda iş gücüne katılan erkek % 85; kadın % 72.

W20 (Kadın 20)

Kadınları iş dünyasında desteklemek ve cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için Türkiye tarafından başlatılan, G20’ye bağlı W20 zirvesindeydim son birkaç aydır. Hani tüm dünya liderlerinin Obama, Putin, Merkel’in buluştuğu G20 zirvesi var ya, oraya rapor verecek. KADININ ekonomiye daha fazla katılımı için ülkeler ne yapmalı peki? 11 konu belirlendi, bunlardan dört tanesi ise temel konu olarak oylanarak seçildi. İşte konuşulanlar...
1. Eğitim, istihdam ve girişimcilik
2. İş yerinde ayrımcılık
3. Kadınların sermayeye erişimi
4. Kadınlara ait işletmelerin desteklenmesi
5. Lider pozisyonda olan kadınların sayısını artırmak
6. Kadınlar arası ağların ve çevrenin güçlendirilmesi
7. İş ve özel hayatı dengelemek
8. Sosyal koruma
9. Çalışma koşulları
10. Sürdürülebilir ürünlerde kadın liderliği
11. Kırsal kesimde yaşayanlar için tarım ve gıda güvencesi
Sizce bu konulardan en önemlisi hangisi? Bana e-posta atarsanız sevinirim. Sizlerle bu konuları tartışmak, görüşlerinizi almak isterim.

Gelin bu maddelere daha yakından bakalım şimdi:
• Eğitiminizi başarıyla tamamladınız. Başvurular yapılıyor, görüşmelere gidiliyor, özgeçmişler bırakılıyor ama arayan soran yok. Okulda alınan eğitimle iş hayatında istenen beceriler arasında fark var. O yüzden ‘ben yapacağım’ diyen kadının her fırsatta kişisel gelişimi üzerine yoğunlaşması şart. Sektörünüzde çalışan insanlarla iletişime geçin. En çok hangi becerileri işe yarıyor, sorun. Kendinize bir MENTOR bulun, sizi kollasın, yetiştirsin.
• Artık kadın-erkek eşit fırsat sağlayan iş verenler el üstünde tutuluyor. W20 zirvesinde de bu işverenlerin sertifikalandırılması gündemdeydi. ABD’nin en güçlü 500 şirketinden 250’si fırsat eşitliğine önem veren firmalar. Kadının iş gücüne getirdiği farklı bakış açısı şirketlerin elini kuvvetlendiriyor. İş aradığınız firmanın KADINLAR için ne yaptığını sorun, sorgulayın. Hayır, ters kaçmaz!
• Yeter ki kadın iş kurmak istesin, parası hazır. KOSGEB verdiği eğitimlerle müşteri nereden bulunur, fiyat nasıl belirlenir anlatıyor. Üzerine 30 bin lira hibe ve 70 bin lira kredi, toplam 100 bin lira veriyor. Anlatın, yanımızdakini ayağa kaldırmak bize düşüyor. Artık kadınlara özel kredi imkanları veren banka sayıları da çoğalıyor.
• Kadın başınıza yapamayacağınızı mı düşünüyorsunuz? Küresel girişimcilik monitörünün verilerine göre dünyada yaklaşık 126 milyon kadın yeni işletme kurmuş veya bu işletmeleri yönetiyor. 98 milyon kadın kurulu işletmeleri yönetmiş. Siz bu kadınlardan biri olabilirsiniz. Karar verin, aksiyona geçin.
• Ülkemizde kadın CEO oranı diğer ülkelerin arasında ikinci sırada. Yani fırsat verildiğinde büyük sorumlulukları layıkıyla yerine getirebiliyoruz. Ayrıca araştırmalar yönetim kurulunda kadın çalışanları olan şirketlerin daha iyi insan kaynakları politikaları uyguladığını ve tüketici odaklı olduğunu gösteriyor.
• Biz kadınlar beraber olmayı seviyoruz. Bir araya gelip paylaşmak, üretmek, tartışmak, öğrenmek... Fakat bir araya gelebileceğimiz ortamlar az. Alışveriş, kahve nereye kadar. Zaten kimsenin zamanı yok. Futbol maçımız yok ki gidelim! O zaman kolları sıvayın, size uygun dernek, vakıf ve girişimleri araştırın. Size değer katacak, dürtecek, geliştirecek bir topluluğun parçası olun. Bu beş kız arkadaşla kurulacak bir WhatsApp grubu bile olabilir.
• Çocuğu olunca işten çıkan kadınların iş hayatına geri dönüşü ve yeniden adaptasyon süreci sancılı geçiyor. Her işi mükemmel yapmak, her yere zamanında yetişmek durumunda değilsiniz. Çevrenize bir destek sistemi kurun. Eş, aile, kreş, yuva, okul, öğretmenler, komşu... Aralarındaki uyumu teknoloji ile idare edersiniz. Siz yeter ki ‘suçlu’ hissetmeyin.
• Dünya sürdürülebilir yeşil işlerde kadının rolünü artırmayı planlıyor. Hani o tasarruf becerileriniz var ya... Suyun kıymetini bilen, bayat ekmekle nefis köfteler hazırlayan siz kadınlar... Bu beceriler, bu bakış açınız ileride size çok şey kazandıracak.
• Son olarak bu kadın dayanışmasının önemli kollarından biri çiftçi kadınlar... Sabah kahvaltılarımızın, yemek tencerelerimizin içlerinde hepsinin emeği var. Onları çalıştıkları ücretsiz aile işçisi pozisyonundan girişimci kadın haline nasıl getirebiliriz? Bana yazın, konuşalım. Hep beraber düşünelim.