“Camembert” peynirli milföy
Sıcak bir lezzet…
Pelin Akın
Her zaman olduğu gibi, yapımı çok kolay olan bu tarifin detaylarına geçmeden önce , iki temel malzemesini tanıyalım; milföy hamuru ve camembert peyniri.
Kat kat tereyağlı hamur katmanlarından oluşan milföy hamuru hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılabilir. Orta Çağ’dan beri özellikle Fransa ve Avusturya’daki pastanelerde birçok tarifte kullanılan milföy hamuru eski çağlarda Araplar ve Yunanlılar tarafından kullanılıyormuş. Bu özel tarifi, Avrupalılar Haçlı Seferleri sırasında keşfetmiş. Yapımı oldukça zor olan milföy hamurunu marketlerde dondurulmuş olarak bulabilirsiniz.
Camembert peyniri, ülkemizde tanınan ve marketlerde de bulunabilen çok ünlü bir fransız peyniridir. 18.yy’da Normandiya’da üretilmeye başlanmış, inek sütünden yapılan, sıcakta kolayca eriyen aromalı bir peynirdir.
(Fotoğraf internetten alınmıştır)
Malzemeler
1 kutu camembert peyniri
1 paket milföy hamuru
1 yumurta sarısı
Bal (isteğe bağlı)
Yuvarlak kesme kalıbı, tercihen kenarları tırtıklı
Minik çiçekli kalpli hamur kesme kalıpları
Hazırlanışı
1. Fırınınızı 200 derecede ısıtın.
2. Dondurulmuş milföy hamurlarını kalıpla kesilebilecek kadar yumuşamaları için tezgahınızın üzerinde bir müddet bekletin. Çok yumuşak olmamalarına özellikle dikkat edin. Milföy hamurunun içinde bolca tereyağ olduğunu ve oda sıcaklığında bile hemen yumuşayacağını unutmayın!
3. Fırın tepsinizin üzerine pişirme kağıdı yayın. Kalıpla kestiğiniz yuvarlak milföy hamurlarını tepsinin üstüne iki üç parmak aralıklarla dizin.
4. Tam ortasına iki minik dilim camembert peyniri yerleştirin. Dilerseniz üzerine biraz bal gezdirebilirsiniz.
5. Bir kasede yumurta sarısını iyice çırpın, ince bir fırça yardımıyla hamurun kenarlarına sürün.
6. İkinci hamur disklerini üzerine yerleştirin. Parmak uçlarınızı biraz unlayarak kenarlarını iyice yapıştırın.
7. Milföy hamurundan arta kalan parçaları, minik kalpli çiçekli kalıplarla kesin. Arka taraflarına hafifçe yumurta sarısı sürün ve hazırladığınız çöreklerin üzerine dilediğiniz gibi yerleştirin. İyice yapıştıklarından emin olun!
8. En son olarak, hepsinin üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verin. Milföy hamuru kabarıp üstü kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın…
Afiyet olsun…