Fındıklı kakaolu toplar
Sağlıklı ve temiz bir tarif daha...
Pelin Akın
Doğal, katkısız ve rafine edilmemiş malzemeler ile yiyecekleri hazırlama esasına dayanan “temiz beslenme” tariflerine (Detaylar bir önceki blog yazımda) bir yenisini daha ekleyelim..
Tarifleri denedikçe mantığını daha iyi anlayacaksınız. Zamanla damak zevkiniz değişecek, şeker yerine kullanılan doğal tatlandırıcılara alışacaksınız.
Unutmayın, şeker, karbonhidrat, protein ve yağları yiyeceklerden doğal yollardan almak mümkün!
Son zamanlarda aşağıda tarifini vereceğim kuru yemişlerden yapılan, kakao ile zenginleştirilmiş “tatlı toplar” ile ilgili birçok tarifle karşılaşıyorum. Mutfağınızda bulunan malzemeler ile sizler de kendi tariflerinizi kolaylıkla yaratabilirsiniz. Hatta tariflerinizi @pelinsbakery #pelinsbakery hashtagleri ile Instagramda paylaşabilirseniz kendi hesabımda yayınlayabilirim… Özellikle çocuklarınızı da bu hazırlama sürecine dahil ederseniz, onların da ilgisini sağlıklı ve doğal yiyeceklere çekebileceğiniz şahane bir aktivite yapmış olursunuz..
Tatlı topları hazırlamak için bazı temel malzemeler var;
1. Un yerine kullanabileceğiniz sağlıklı temel malzemeler
Yulaf ezmesi
Yulaf kepeği
Fındık tozu
Badem tozu, vs
2. Yapışkanlığı sağlayacak malzemeler
Hurma
Yerfıstığı ezmesi
Fındık ezmesi
Bal
Pekmez (üzüm, keçiboynuzu)
Tahin
3. Eksta tat verici malzemeler
- Her türlü kuru meyva (kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, hindistan cevizi, vs)
- Tohumlar (çiğ badem, çiğ fıdık, ceviz, çiğ kaju, keten tohumu, chia tohumu, vs)
- Baharatlar (özellikle tarçın)
- Şekersiz bitter kakao
- Vaniya özütü gibi doğal aromalar
Bundan sonrası sizin yaratıcılığınıza kalmış… İstediğiniz malzemleri robottan geçirip, hazırladığınız karışımı bir süre buzdolabında bekletin. Minik toplar haline getirip, çeşitli toz ya da taneli karışıma bulayın… Şimdiden ellerinize sağlık…
Şimdi gelelim bu yazımın konusu olan tarife...
Malzemeler
1 bardak Kudüs hurması (130 gr)
1 bardak çiğ fındık (kavrulmamış!!) tozu (140 gr)
2 yemek kaşığı şekersiz bitter kakao
1 çay kaşığı vanilya özütü ya da tarçın
Yapılışı
1. Fındıkları robottan geçirerek toz haline getirin ya da aktarlarda bulabileceğiniz toz fındığı kullanın.
2. Hurmaların çekirdeklerini çıkararak robotta püre halinde ezin. (Hurmalar çok kuru ise ılık suda bekletebilirsiniz)
3. Bütün malzemeleri birleştirin, robottan geçirin. (Çok sert ve kuru olursa hindistan cevizi sütü ya da su ile biraz nemlendirebilirsiniz.)
4. Karışımı streç film arasına koyup elinizle ezerek kare halinde yayın ve buzdolabında 1-2 saat bekletin.
5. Buzdolabında hafif sertleşmiş hamurunuzu 25-30 eşit parça halinde kesin.
6. Avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirien.
7. Minik topları hazırlamış olduğunuz karışıma bulayın.. (hindistan cevizi, ayçekirdeği, chia tohumu, keten tohumu)
Afiyet olsun.
Tüm sorularınız için [email protected] adresine mesaj gönderebilirsiniz. Instagram @pelinsbakery'yi takip edebilirsiniz…