İncirli Cevizli Muffin
Bir Babaanne tarifi…
Pelin Akın
Ramazan ayı geldiğinde, her zamankınden daha sık çocukluğumu hatırlarım… Eski günleri, eski ramazanları, eski bayramları, özellikle de şimdi hayatta olmayan Anneanne,
babaanne ve dedelerimi, bayram sabahlarını, bayram yemeklerini, iftar sofralarını, aile sohbetlerini…
Babaannem, her yemekten sonra mutlaka bir tatlı ikram ederdi; güllaç, revanı, krem karamel, muhallebi, kabak tatlısı, kayısı hoşafı...
Masadan kalkınca da evin derinliklerinden bir kutu çikolata getirirdi...
Misafirler için saklanan bu “Madlen Çikolata” kutularını bulmak için gizli gizli dolapları karıştırırdık, ama bütün aramalarımız boşa çıkardı…
Kahveler içilir, anneler, halalar gizli gizli sigaralarını tüttürür, mutfak sohbetlerı yapılır, sonra da herkes salonda televizyonun karşısında toplanırdı.
Türk mutfak kültüründeki sonsuz ikram geleneğine uygun olarak sıra çaya gelirdi. Çocuklara paşa çayı hazırlanır, yanında da muhakkak bir dilim kek ikram edilirdi…
Bütün bu sıcak aile ortamı, o yenilen bir dilim kekin tadını herhalde daha da lezzetli hale getirirdi ki; şimdi ne yapsam ne etsem keklerimde aynı tadı bulamıyorum…
İşte bu yazımda, o günlerın anısına bir kek tarifi vermek istiyorum…
Orjinalinde büyük kek kalıbında hazırlanan bu tarifi ben muffin kalıplarında hazırlıyorum… İkisinde de sonuç çok güzel oluyor.
Malzemeler
10 adet kuru incir
250 gr tereyağ
1 su bardağı su (200 gr)
1 ½ çay kaşığı tarçın
4 yumurta
1 bardak toz şeker (220 gr)
1 ½ bardak un (180 gr)
1 paket kabartma tozu
1 bardak ceviz (100 gr)
Yapılışı
1. İncirleri küp küp doğrayın, çelik tavada veya tencerede tereyağ, su ve tarçın ile (su tamamen buharlaşıncaya) kadar pişirin.
2. Cevizi havanda iri taneli olacak şekilde dövün. Ya da mutfak robotunda çekin. İri taneli olması çok önemli! Dövülmüş cevizi de unlu karışıma ekleyin, çok kısa çırpın.
3. Suyunu çekmiş, tereyağlı inciri de karışıma ekleyin, tereyağını hamura iyice yedırene kadar düşük devirde mikser ile ya da spatula ile karıştırın.
4. Kek karışımınızı büyük bir kek kalıbında veya muffin kalıplarında, önceden 180°C’de ısıtılmış fırında pişirin.
5. Eğer sıcak/ılık servis edecekseniz, Fransızların yaptığı gibi muffini üstten kesın arasına bıraz tereyağ sürün. Deneyin, beğeneceksiniz…
Herkese mutlu ve huzurlu bir ramazan diliyorum. Afiyet olsun…