ISPANAKLI YEŞİL PASTA
Gezi parkında kesilen ağaçların anısına… Yeşil Pasta…
Pelin Akın
Eminim, son haftaların yorgunluğunu henüz hiçbirimiz atlatmış değiliz… Buna rağmen merak edip yazılarımı takip edenlere teşekkür ediyorum. Çok yoğun duyguların birarada yaşandığı şu günlerde blog’umda yazmak için aklıma sadece “Ispanaklı Yeşil Pasta”m geldi. Çünkü yeşil; doğa demek, ağaç demek, kırlar ormanlar demek, “çevrecilik’ demek, barış demek… Pastamı bütün bu değerlere sahip çıkanlara adıyorum…
Sadece kremasında azıcık tereyağ blunan bu çok hafif pastanın, ilginizi çekeceğini umuyorum…
Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım… Pasta yapmaya, tatmaya ve en önemlisi hayattan zevk almaya devam edelim…
Malzemeler
Kek için
2,5 su bardağı un (350 gr)
1,5 su bardağı ıeker (330 gr)
1 çay bardağı sıvı yağ (80 gr)
3 yumurta
½ kg ıspanak yaprağı
Vanilya (özütü ya da vanilya çubuğunun içi)
Krema için
1 kg süt
2 çorba kaşığı un (50 gr)
2 çorba kaşığı nişasta (50 gr)
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
2,5 su bardağı şeker (530 gr)
Yapılışı
1. Fırınızı 180°C’de ısıtın.
2. ½ kg ıspanak yaprağını az haşlayıp (tuz, şeker ilave etmeyin) suyunu sıkın. Sonra robottan geçirip, püre haline getirin.
3. Şeker ve yumurtaları bir kapta çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya ve sıvı yağı ekleyip, çırpın.
4. En son olarak ıspanak pürenizi ilave edip, çırpın.
5. Yağlanmış kek kalıbınıza karışımı dökün. Ben bu kekte elma şeklinde bir kalıp kullandım. Ters çevirince de ağaca benziyor!
6. Pişince soğumaya bırakın, sonra kalıptan çıkarın. Kekin üstündeki kabarmış ve çatlamış kabuğu kesin. Kesilen parçaları robottan geçirip kırıntı haline getirin.
7. Kremanın yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpın. Nişasta ve unu ekleyin. Sütü ısıtın, kaynamadan hemen önce yumurtalı karışımı ekleyin. Kremayı çırparak pişirin. Ateşten alınca içine tereyağ ve limon rendesini ekleyin, biraz çırpın. Soğuması için geniş bir kabın içine boşaltın, üzerini streçfilm ile kaplayın.
8. Keki, bıçak yardımıyla yanlamasına iki parç halinde kesin.
9. Birinci kat keki, sevis tabağına yerleştirin. Üstünü 1 cm kadar yükseklikte krema ile kaplayın.
10. Kremanın üstüne ikinci kat keki koyun. Ve bütün pastayı (kenarları dahil) krema ile kaplayın.
11. Pastayı daha önce hazırlamış olduğunuz kek kırıntıları ile kaplayın. Pastanızın görüntüsü sanki toz fıstık ile kaplıymış gibi olacak! Meyvelerle süsleyin.
Not: Pastanızı bir gün önce hazırlamanızı tavsiye ederim. Böylelikle limonlu kremanın aroması ıspanaklı keke iyice işlemiş oluyor…
Pastanızı barış dolu günlerde huzur içinde yemeniz dileğiyle… Afiyet olsun…