Kedi dilli balkabağı pastası
Kabak tatlısına modern yaklaşım…
Pelin Akın
Çok net hatırlıyorum; kış gelince babam kabak tatlısı yapmak için sık sık mutfağa girerdi, ya da ben öyle hatırlıyorum… Gerçekten de onun yaptığı kabak tatlısının tadı başka olur. Bizim ailede herkes kabak tatlısına bayılır… Kabak tatlısı yerken herkes adeta uzman kesilir. Kabak tatlısı yapan kişi kendini zorlu bir sınavda hisseder. Şeker oranı nasıl, çok mu yumuşak, kenarları fazla mı sert, vs diye uzun uzun tartışılır… Kabak tatlısı yapan adeta yaptığına yapacağına pişman olur.
Bir gün Annem çok pişmiş ve yumuşamış kabakları farklı bir yöntemle değerlendirdi… Aksi takdirde aile meclisinden kırık not alması kaçınılmazdı… Önce kabakları püre haline getirdi. Evde bulunan hazır kedi dillerini sütle ıslattı. Sonra bir kat kedi dili, bir kat kabak, bir kat krem şanti, bir kat dövülmüş cevizi yuvarlak borcama koydu. Bir kaç saat buzdolabında beklettikten sonra nefis bir tatlı ortaya çıktı. Herkesin ne not verdiğini hatırlamıyorum ama ben bu tatlıyı sonradan çok yaptım ve her defasında çok iyi notlar aldım…
Bu yazıda anlatacağım tarifin hazırlık aşaması biraz zorlu oldu. ?ünkü kedi dillerini hazır almayıp evde yapmaya karar verdim. Bizim bildiğimiz ve genellikle hazır aldığımız kedi dilleri bir çeşit sünger keke benzer ve yumurta aklarının çırpılarak un, şeker, süt/tereyağ karışımına katılmasıyla bu süngerimsi yapısına kavuşur.
Önce Kedi Dili’ni ingilizceye “Cat’s tongue’ diye (fransızca “langues de chat”) çevirip tarif aramaya başladım. Cordon Bleu notlarım arasında “Langues de Chat” tarifi bulduğumda havalara uçtum ve hemen uygulamaya koyuldum. Ancak sonuç olarak bambaşka bir bisküvi çıktı ortaya; sert, yassı, gerçekten kedi dili şeklinde, sütle ıslatıldığında hemen yumuşamayan… Meğer bizim bildiğimiz “Kedi Dili”, ingilizlerin “ladyfinger”, fransızların “boudoirs” dedikleri sünger bisküvilerdenmiş. Oysa benim uyguladığım bambaşka bir bisküvi tarifiymiş. Ancak yılmadım, yapısı ve tat olarak turta tabanına benzeyen bu bisküvileri biraz sıcak sütte bekleterek pastamın tabanında kullandım ve sonuç çok güzel oldu…
(fotoğraf internetten alınmıştır)
Genellikle hazır aldığımız ve maalesef ambalajlı her ürün gibi katkı malzemesi içeren kedi dillerinin yapılışı son derece kolay… Hazır almanıza gerek yok! Ancak bir sonraki yazımın konusu…
“Langue de Chat”, “Cat’s Tongue” Bisküvisi
Malzemeler
90 gr tereyağ – oda sıcaklığında
125 gr pudra şekeri
1 adet Vanilya çubuğu
100 gr yumurta beyazı - oda sıcaklığında
125 gr un
Yapılışı;
1. Fırınınızı 180°C’de ısıtın.
2. Küçük bir tencerede su kaynatın.
3. Tereyağı sıcağa dayanıklı bir kaba koyun. Arada bir tabanını kaynayan suya değdirerek ve çırpma teliyle çırparak tereyağı iyice yumuşatın. Tereyağın tamamen erimemesine dikkat edin, sadece akışkan bir hal almalı.
4. Önce pudra şekerinin yarısını tereyağa ekleyin, çırpın. Sonra diğer yarısını ekleyin ve çırpın. Arada bir kabın tabanını kaynayan suya değdirin ve hafif akıcı bir karışım elde edin.
5. Vanilya çubuğunu ince bir bıçak yardımıyla ikiye bölün. Bıçağın sivri ucu ile yarısının içindeki minik siyah vanilya çekirdeklerini sıyırın ve karışıma ekleyip, iyice çırpın. Kullandığınız bu vanilya gerçek vanilyadır ve aktarlada kolaylıkla bulunabilmektedir. Tariflerde kullanılan Şekerli Vanilin’i ise suni bir ürün olduğu için tercih etmeyin.
6. Yumurta aklarının yarısını ekleyin, plastik spatula ile hafifçe karıştırarak karışıma yedirin.
Sonra diğer yarısını ekleyin, aynı şekilde karıştırın.
7. Hamuru buzdolabında 10 dakika kadar dinlendirin.
8. Bu sırada, fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın. Bisküvilerin iyice yayılıp pişmeleri için pişirme kağıdının üzerine fırça yardımıyla ince bir kat erimiş tereyağ sürün.
9. Krema/hamur sıkma poşetine 8 no’lu (8mm çapında) ince yuvarlak uç takın.
10. Hamuru buzdolabından çıkarınca 5 dakika daha oda sıcaklığında belketin ve sıkma poşetine koyun.
11. Fırın tepsisine aralarında en az 2cm olacak şekilde 6-7 cm uzunluğunda çubuklar sıkın.
12. Tepsinin tabanını tezgaha bir kaç kez vurun ve fırına verin. Fırının ısısını 160°C’ye düşürün. Bisküvilerin etrafı hafif kızarana kadar pişirin.
13. Oda sıcaklığında bekletin.
Balkabağı Pastasının hazırlanışı
Malzemeler (20-25 cm çapında kalıp için)
10-15 adet bisküvi veya kedi dili
800 gr balkabağı
400 gr toz şeker
½ vanilya çubuğu
200 gr kaymak
25 gr (1 çorba kaşığı) krema
1 bardak dövülmüş ceviz
1 bardak süt
Yapılışı;
1. Balkababaklarını iri parçalar halinde kesin. Bir tencerede şeker ve vanilya ile birlikte kapağı kapalı olarak orta ateşte yarım saat kadar pişirin. Dibinin tutmaması için arada bir karıştırın.
2. Kabaklar soğuduğunda bir çatal yardımıyla püre haline getirin.
3. Kaymağı bir kapta krema ile karıştırın ve püre haline getirin. (Kaymak yerine krem şanti de kullanabilrsiniz)
4. 20-25 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbının tabanını çıkarın, servis tabağının üstüne koyun.
5. Geniş bir kaba ılık süt koyun, bisküvileri (ya da kedi dillerini) içinde ıslatın, kek kalıbının içine yerleştirin.
6. Kabak püresinin yarısını bisküvilerin üstüne dökün, spatula ile yayın, kenarları iyice kaplayın.
7. Kabak püresinin üstünü kaymak ile kaplayın. Üzerine hafifçe ceviz serpiştirin.
8. Geri kalan kabak püresini koyup spatula ile yayın. Üstünü ceviz ile kaplayın.
9. Kalıbın üzerini streç film ile kaplayın, servis yapmadan önce 5-6 saat buzdolabında bekletin.
10. Bıçak yardımıyla kalıbı çıkarın, pasta gibi servis yapın.
Not: Kullanmadığınız fransız usulü bisküvilerin bir ucunu erimiş çikolataya batırarak çikolatalı bisküvi haline getirebilirsiniz.
Afilyet olsun…