Krallar Günü Turtası
“GALETTE DES ROIS”
Pelin Akın
Avrupa’da özellikle yılbaşından sonra dini bayram olarak kutlanan Krallar Günü’nde özel bir tatlı pişirilir. Bu tatlının tarifi ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.
İnanışa göre, Bebek İsa doğduktan on iki gün sonra mucizeyi görmek ve Yahudilerin saygılarını sunmak için Doğu’dan üç büyük kral gelir; Gaspar, Melkior ve Baltazar. Bu krallar yanlarında getirdikleri hediyeleri Bebek İsa’ya sunarlar.
(Fotoğrağ internetten alınmıştır.)
Genellikle ocak ayı sonuna kadar pastanelerde bulabileceğiniz bu turta her ülkede değişik bir isim alır; Fransa’da galette de rois, İspanya’da roscon, ABD’de king cake, Portekiz’de bolo rei, Meksika’da rosca, Yunanistan’da vassilopita, … Yılın ilk günlerinde yurtdışına seyahat ederseniz, bulunduğunuz ülkenin Krallar Günü Turtası’ndan tatmayı unutmayın.
Bu yazımda sizlere Fransa’da kullanılan tarifi anlatacağım. Milföy hamurunun evde yapımı zor olduğu için hazır hamur kullanacağız. Fransa’da turtalar geleneksel tatlıların en başında geldiği için her evde her çeşit turta bolca pişirilir. Turta yapımını kolaylaştırmak için marketlerde turta kalıplarına uygun büyük yuvarlak milföy hamurları, klasik turta hamurları, kiş hamurları rulolar halinde satılır. Bizde böyle bir malzeme olmadığı için kare şeklindeki milföy hamurlarını birleştirerek kullanacağız.
Anlatacağım tarif, Türkiye’de bulunan Fransız Okulu’nun ana sınıf öğrencileri için sınıf öğretmenleri tarafından sınıfta pişirilen galette des rois ‘nın tarifidir… Çocuklar tarafından da test edilmiş bu tarifi beğeneceğinizi umuyorum…
Malzemeler
Bir kutu hazır milföy hamuru (18 minik kare hamura ihtiyacımız olacak)
80 gr toz şeker
3 yumurta
125 gr toz badem (aktarlarda bulabilirsiniz)
60 gr tereyağ – oda sıcaklığında
1 minik porselen bebek
Hazırlanışı
1. Fırınınızı önceden 210°C’de ısıtın.
2. Badem kreması; Önce yumurta ve şekeri birlikte çırpın. Sonra yumuşak tereyağı ve toz bademi ekleyip çırpın. Kremanız hazır!
3. Büyük fırın tepsinizi pişirme kağıdı ile kaplayın. 9 adet kare milföy hamurunu hafifçe birbirlerinin üstüne gelecek şekilde fotoğrafta görüldüğü gibi dizin. Üzerlerini hafifçe unlayın ve merdane ile geçip, ek yapılmış kenarları birbirine olabildiğince yaptıştırın.
4. Büyük bir turta kabını hamurun üstüne koyun ve keseceğiniz hamurun büyüklüğünü belirleyin. Tam ortasına kenarlardan 2-3 parmak mesafe bırakacak şekilde badem kremasını yayın. Kremanın içine minik porselen bebeği saklayın.
5. Başka bir pişirme kağıdının üzerini hafifçe unlayarak aynı şekilde yine 9 adet kare milföy hamurundan geniş bir hamur elde edin. Dikkatli bir şekilde badem kremalı diğer hamurun üstüne yayın. Turta kalıbıyla kalıp çıkararak iki kat hamuru yuvarlak kesin.
6. Badem kremasını dışarı taşırmadan kenarlarını hafifçe bastırın. Başparmağınızın izini çıkararak hamurun kenarlarını belirginleştirin.
7. Kalan bir yumurtayı bir tatlı kaşığı toz şeker ile çırpın ve bir fırça yardımıyla kenarlara gelmeyecek şekilde hamurun üstüne sürün. Çatalla çizerek üstünü hareketlendirin. Fırına verin.
Afiyet olsun...
Her türlü sorunuz için [email protected] ‘a mesaj göndererek bana ulaşabilirsiniz. Pasta çalışmalarım ve atölyelerim hakkında bilgi almak için Instagram’da @pelinsbakery ve Facebook sayfam Pelin’s Bakery'yi takip edebilirsiniz. Sevgilerimle…