Marble Cake
Kekin içindeki mermer deseni…
Pelin Akın
Hangimiz kek sevmez ki? Hele çocukken yenilen keklerin tadı bir başkadır… Küçükken kardeşıimle öğle uykularından uyandığımızda çoğunlukla mutfakta bizi bekleyen yeni pişmiş bir kek bulurduk. Bir zamanlar kaloriferli evlerde bile soba yakılırdı. Sobanın karşısında Annem’in mis gibi vanilyalı keklerini yediğimiz kış akşamüstleri dün gibi aklımda… Ama en çok kekin yapılışını seyretmeyi severdim. En büyük zevkim ise çiğ kek hamuruna parmaklarımı daldırmaktı. Ama karnımız ağrıyacak diye çok yememize izin verilmezdi… Artık kendim anne oldum, kek yaparken çocuklarımı özellikle yanıma çağırıyorum ve birlikte çiğ hamur yemenin tadını çıkarıyoruz…
Hele bir de çikolatalı vanilyalı kek vardı ki… Onun çiğ hali de pişmiş hali de muhteşem olurdu.
İşte bu çikolatalı vanilyalı kek, yıllar sonra Cordon Bleu’deki ilk pastacılık derslerinden birinde karışma çıktı. Adı; “Marble Cake”. Kek dilimlendiğinde iç kısmı mermeri andırırcasına alacalı göründüğü için bu ismi vermişler; yani “Mermer Kek”. Bu kek ilk olarak 19.yy’da Almanya’da yapılmaya başlanmış. Sonradan Alman göçmenler tarafından Amerika’ya taşınmış ve geleneksel Amerikan kek tariflerinden biri olmuş. Çeşitli ingilizce internet sitelerini araştırıken gördüm ki; çoğu yemek blog’u yazarı sitelerinde “Büyükanne’min Mermer Keki” diye tarifler vermişler.
Ben bu yazımda sizlerle Cordon Bleu’nün tarifini paylaşacağım. Bu kekte çikolatalı ve vanilyalı karışımın yanında üçüncü bir karışım olarak fıstıklı karışım var. Üzerinde bazı küçük değişiklikler yaptığım tarif şöyle;
Malzemeler
Kek hamuru için
125 gr tereyağ, oda sıcaklığında
200 gr toz şeker
3 yumurta, oda sıcaklığında
100 ml süt
300 gr un
1 paket kabartma tozu
Vanilya
Mermer görünümü için
Çikolatalı karışım
30 gr kakao
60 ml süt
Fıstıklı karışım
25 gr toz fıstık
40 ml süt
Hazırlanışı
1. Fırınınızı 170°C’de ısıtın.
2. Şeker ve yumurtaları çırpın.
3. Tereyağı ekleyin ve yumurtalı şeker karışımına iyice yedirin.
4. Un ve kabartma tozunu ekleyin, çırpmaya devam edin.
5. Yarım vanilya çubuğunun içini sivri bir bıçağın ucuyla kazıyın, süte ekleyin. (Vanilya çubuğunun hikayesi başka bir yazının konusu olacak)
6. Vanilyalı sütü yavaş yavaş kek hamuruna ekleyin ve çırpmaya devam edin.
7. Kek hamurunu üç eşit parçaya ayırın, ayrı kaselere koyun.
8. Kakaoyu ve toz fıstığı ayrı kaselerde süt ile karııtırın. Sonra ayırmış olduğunuz kek hamurlarıyla ayrı ayrı karıştırın. Bu işlemin sonunda elinizde sade, kakaolu ve fıstıklı olmak üzere üç ayrı renkte kek hamuru olacak.
9. Önceden yağlamış olduğunuz dikdörtgen şeklindeki kek kalıbına sırasıyla önce sade kek hamurunu, sonra kakaolu kek hamurunu, sonra da fıstıklı kek hamurunu yayarak dökün.
10. Bir bıçak yardımıyla kalıbın içindeki kek hamurunu spiraller çizerek hafifçe karıştırın.
11. Buzdolabı poşetine çok az bir miktarda yumuıak tereyağ koyun. Poşetin bir ucunda küçük bir delik açın. Kekin pişerken tam ortasından yarılması için karışımın tam ortasında incecik bir şerit oluşturacak şekilde tereyağ sıkın. Kek kalıbınızı fırına koyun.
12. Kek piştikten sonra kesildiğinde fıstıklı kısmın görüntüsü sade kek gibi gözükmekle birlikte yiyenlerin tam olarak ne olduğunu anlayamadığı gizli bir tat verecek.
Afiyet olsun…