Camdan bir bahçe mi?
Camdan yemyeşil bahçeler yani terrariumlar, iç mekanda stilinizi hem destekliyor hem de yeşil kuşak etkisi yaratıyor.
Selen Okan Tanyeri
Son yılların en popüler çiçek düzenlemeleri arasına girmekle kalmayıp her köşe başında gördüğümüz Terrariumlara ‘Camdan bahçeler’ de diyebiliriz. Popülerliği öyle bir noktaya geldi ki, evde yer alan tencere tavaya bile succulent bitkiler diker olduk. Şaka bir yana gelin beraber camdan bir bahçe tasarlayalım, ne dersiniz?
Kullanacağınız cam vazo ve bardakları belirlemekle işe başlayabilirsiniz. Yalnız kullanacağınız bitkilerle cam objenin ebatları birbirini desteklemelidir. İlk aşamada bitkilerin hangisini nereye dikeceğini belirlemelisiniz. Ardından doğal taşları tabana yayarak terraium’un ilk katmanını oluşturabilirsiniz. Taşları elinizle yayarken yavaş hareket edin ki cam çatlamasın. Bu işlem sayesinde sulama yaparken drenajı sağlamış olursunuz. Taşlar tabanda biriken suyun neme çevrilmesine yardımcı olur ve böylece bitkilerin köklerini korumuş olursunuz.
Elbette kullanılan bitkilerin isteklerine uygun toprak seçmelisiniz. Genelde succulent türler bu tasarımlar için idealdir. Kısa kök sistemine sahip olduğu için verimli toprak seçmek idealdir. Dikim toprağını cam vazoya yine elinizle serin. Vazonun içine az miktarlarla dökmeye özen gösterin.
Terrarium’da kullanacağımız bitkiler, nemli ortamlarda büyüyen ve gelişimi yavaş minyatür bitki türleri olmalıdır. Tüm bitkileri çiçek marketlerden veya fidanlıklardan bulabilirsiniz. Bu türleri seçmemizin en önemli nedeni dayanıklı ve kısa kök yapmalarıdır. Ardından bitkileri belirlediğiniz yerlere dikebilirsiniz. Tasarımın başkahramanı ise mini orkide! Orkide belli dönemlerde çiçek açar bunu unutmamalısınız. Çiçeklerini türlerine göre rahat gelişim gösterebileceği bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Çiçeksiz dönemlerde küçük bir vazoya koyup yerine başka çiçekli bir orkide dikebilirsiniz.
Terrarium yoğun nem isteyen bitkileri yaşatabilmek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Saksı bitkilerine oranla daha sınırlı sayıda bitki yetiştirilmesine rağmen çizgisiyle farklılığını gösteriyor. Tabii her bitkiyi kullanamıyoruz. Fakat seçeneğimiz az değil, merak etmeyin. Bitkileri seçerken farklı renk, boy ve formlarının birbirini tamamlamasına özen gösterin. Dekoratif bir alternatif olarak cam bahçelerin içinde, genelde bodur, boya gitmeyen çeşitler tercih ediliyor; Sedum, Succulent ve Helxine chlorophytum gibi...
Küçük bitkiler için ahşap bir çubukla toprakta çukur açıp buraya daha rahat bir şekilde bitkiyi dikebilirsiniz. Tasarımdaki tüm dikim işlemlerinin ardından vazo içine toprak takviyesi yaptıktan sonra elinizle toprağa bastırmalısınız. Unutmayın ki; bitkinin kökleri hava almamalıdır.
Dikim işleminden sonra ilk olarak cansuyunu vermelisiniz. Küçük bir tasarım için dilerseniz suyu şırıngayla verebilirsiniz. Bu sayede az miktarda direk köküne su vermiş olursunuz. Ardından doğal taş, kuru dal gibi dekoratif detaylar ile tasarımınızı tamamlayabilirsiniz. Tasarımınızı zenginleştirmek için yosun çeşitleri, minik doğal taşlar da kullanabilirsiniz. İnce bir yüzey halinde yosunları dengeli bir şekilde toprağın üzerine yaymalısınız.
Yosun parçalarının dağılmaması için ince tellerden kestikten sonra “U” şekline getirmelisiniz. Yosunu toprağa “U” şeklindeki bu tellerle sabitlemeniz mümkün.
İşte bitti! Terrariumunuz hazır! Uzun ömürlü olabilmesi için bakımını aksatmamalısınız. Fısfısla su sıkarak toprağın kurumasını engellemelisiniz. Cam vazonun ve bitkilerin üzerinde kalan toprak, kum parçalarını ise orta kalınlıkta olan temiz suluboya fırçasıyla temizlemeyi sakın unutmayın. Camdan bahçenizi güneş gören aydınlık bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Direkt güneş altında elbette bırakmamalısınız. Cam güneş altında ısınır, unutmayın. Yaz günlerinde terasda yer alan masanızın üzerinde terrariumlara yer verebilirsiniz, dekoratif güzel bir görüntü verir.