Adet döngüsünün sağlıklı ve düzenli bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip edebilmek için adet tarihinin hesaplanması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer adet tarihi nasıl hesaplanır? sorusunu yanıtladı: İşte adet tarihi hesaplama yöntemi
Son adet döneminin başladığı ilk günden, bir sonraki adet döneminin ilk gününe kadar geçen süreye adet döngüsü denilmektedir. Normal şartlarda 28 gün sürerken 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırları olarak kabul edilmektedir. Düzenli bir döngü içerisinde tekrar eden adet dönemi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kadınlar 28 günde bir adet görürken, bazı kadınlar ise; çevresel faktörler, mevsimsel değişimler, ortam değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri, aşırı stres, üzüntü ve yorgunluk gibi faktörlerin etkisi ile erken ya da geç adet görebilmektedir. Bu faktörlere bağlı olarak adet döngüsü düzenli olan bir kadında da yılda bir iki kez gecikmeli olarak adet görülebilir. Böyle bir durumda adet tarihi hesaplama işlemi yaparak, döngünüzün sağlıklı ve düzenli bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip edebilirsiniz.
Bunun dışında hamilelik şüphesi duyduğunuz zaman da adet tarihinizi hesaplayarak, adetinizin gecikip gecikmediğine veya gebelik testi yaptırmaya ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilirsiniz. Bunun için bir adet günü hesaplama takvimi oluşturarak adet tarihlerinizi takvime not edip, adet döngünüzün düzenli ya da düzensiz olduğu zamanları görebilirsiniz.
YUMURTLAMA DÖNEMİ HESAPLAMA
Bunlara ek olarak, adet tarihinizi hesaplamak aylık yumurtlama yani ovulasyon döneminin belirlenmesi açısından da oldukça önemlidir. Örneğin, adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama tarihini hesaplamak için adet kanamasının başladığı ilk günden itibaren sayılır ve yumurtalama dönemi yaklaşık 14. güne denk gelir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için, bu tarihten birkaç gün öncesi ve sonraki bir hafta gebelik meydana gelme ihtimali daha yüksektir.
Peki, adet tarihi nasıl hesaplanır? Adet tarihi hesaplaması için öncelikle adetin başladığı gün not alınır ve diğer ay bu tarihe göre 21., 28. ve 35. günler baz alınarak bu tarihler arası adet döngüsünün başlangıcı gözlemlenir. Adet kanamasının başladığı gün takvime not edilerek, diğer adet dönem başlangıçları hesaplanabilmekte ve kişinin adet düzeni tespit edilebilmektedir. Genel olarak 28 günde bir tekrarlayan adet döngüsünün, rahimde oluşan sağlık sorunları, doğum kontrol hapı kullanımları ve diğer faktörlere bağlı olarak düzeni bozulabilmektedir. Adet kanamanızın başladığı ilk günü ve bir sonraki ay ne zaman başladığını takvime işaretleyip, bu tarihler arasındaki gün sayısını belirleyip adet düzeninizi tespit edebilirsiniz. Eğer adet döngünüz arasında geçen süre 21 gün ile 35 gün arasındaysa, bu süre normal kabul edilmektedir.
Eğer aktif bir cinsel yaşamınız varsa ve adet gecikmesi yaşıyorsanız muhtemel bir gebelik olabileceğini göz önünde bulundurarak, kanda ya da idrar da gebelik testi yaptırmalısınız. Diğer taraftan adet döngünüz 21 günden daha kısa ya da 35 günden daha uzun sürüyorsa bu durum adet dönemlerinizde ovulasyon yani yumurtlama olayının gerçekleşmediği anlamına gelebilmektedir. Böyle bir durumda doktorunuza başvurarak jinekolojik muayene ile herhangi bir sorun olup olmadığının kontrolünü yaptırmalısınız.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Seks ve cinsel terimler sözlüğü içeriğinde ilginizi çekebilecek bazı konular şöyle: