Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir? Belirtileri neler? Neden olur? Tedavi edilmezse ne olur? PCOS Hamilelik şansını düşürür mü? Merak edilen bu soruları Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın yanıtladı. İşte kadınlarda sıklıkla görülen ve kısırlık, adet düzensizliği, kilo artışına yol açabilen Polikistik Over Sendromu hakkında bilinenler:
Op. Dr. Akın, "Polikistik over sendromu (PCOS) tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır" diyor. Peki, PCOS nedir? Akın'ın bu soruya yanıtı şöyle: Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu oluşan çok sayıda kist görünümü polikistik over sendromu olarak yorumlanabilir.
Peki, PCOS'un belirtileri neler? Dr. Öznur Dündar Akın bu soruyu şöyle şöyle yanıtlıyor: Polikistik over sendromu kendini adet düzensizliği ile birlikte kilo artışı, vücutta tüylenme ve sivilce artışı şeklinde belli edebilir. Yumurtalıklarda meydana gelen kist oluşumu yumurtlama düzenin bozulması sebebiyle gebelik şansını düşürmektedir. Sivilce ve tüylenme sorununa yol açtığı için bu sorunu yaşayan kişilerde psikolojik sorunlarda meydana gelebilir.
Polikistik over sendromu takip edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde birçok sağlık sorununa yol açabilir bunlar; karaciğer yağlanması, diyabet, kısırlık, depresyon, hipertansiyon hastalıklarıdır. Polikistik over sendorumu tanısı koyulduğunda geç kalınmadan tedaviye başlanarak kişilerin ideal kilosuna gelmesine sağlanmalıdır.
Polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen yapılan araştırmalar birçok faktörün hastalıkta etken olduğunu belirlemiştir. Özellikle anne ya da kız kardeşlerde polikistik over sendromu tanısı var ise kardeş ya da çocuklarda da sendrom görülme ihtimali vardır.
Polikistik over sendromu yaşayan kişilerde adet periyodunda hormonlarda görülen dengesizlikler sonucunda testosteron hormonu normalden fazla üretilir. Testosteron hormonun fazla üretilmesi sonucunda ise şu sorunlar ile karşılaşılabilir;
Polikistik over sendromu tanısında yukarıdaki belirtiler haricinde uzman hekimin isteği doğrultusunda istenecek tahlil sonuçları da önem taşımaktadır. Çekilen ultrasonografide büyüklükleri 8-10 mm arasında olan çok sayıda kist olmasıdır.
İstenen tahlillerin sonucunda uzman hekim hastanın öyküsünü dinleyerek tanıyı koyabilir. Polikistik over sendromu alanında uzman hekim tarafından kontrol edilmesi ve geç kalınmadan tedavi sürecine başlanması gereken bir hastalıktır.
Diyetisyen Gülçin Işık'ın Lezzet Dergisi'nde yayınlanan Polistik Over Sendromu Diyeti yazısına da göz atabilirsiniz.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR