Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Doç. Dr. Aydın Köşüş vajina sarkması ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Vajinada sarkma neden olur, nasıl geçer? Vajinada sarkma belirtileri nelerdir? İşte yanıtları:
Öncelikle vajinada sarkma neden olur? Doç. Dr. Köşüş "Vajeni ve rahmi yerinde tutan ve sarkmalarını önleyen bağlar vardır. Bu bağlar kas ve bağ dokusunun birleşiminden oluşur. Zaman içinde bu bağlarda meydana gelen zayıflama ve kopma vajinal sarkmaya neden olur. Hatta bazı zamanlar sarkma o kadar çoktur ki vajen iç dokusu dışarıdan görülebilir" diyor.
Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin rahim bağları ve duvarları üstünde ciddi olumlu etkisi vardır. Vajina sarkması bir çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerden bir tanesi de menopoz döneminde azalan östrojen seviyesidir. Diğer en önemli neden uzamış ve baskı uygulanmış doğum eylemidir. Sebep her ne olursa olsun vajina sarkması birçok yöntem ile tedavi edilir.
İlk yöntem cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat ile bağ dokusu onarılır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Diğer bir yöntem vajina içine yerleştirilen alettir. Bu alet cinsel yaşamı olmayan ve ameliyat için handikabı bulunan kişilere uygulanır. En sık uygulanan diğer bir yöntem ise hormon tedavisidir. Hormon tedavisi hem menopoz belirtilerini azaltır hem de sarkmayı yavaşlatır.
Vajina sarkması aniden gelişmez. Zaman içinde sarkma evreleri yaşanır. İlk başlarda hastada herhangi bir şikayet yoktur. Hasta ıkınır ve ağır kaldırırsa durum daha kötüleşir ve acil müdahale gerekir. Vajina sarkması belirtilerini gelin hep birlikte görelim
Vajina kendi kendini temizleyen ve belli bir floraya sahip olan bir organdır. Yanlış inanışlar ve yanlış temizlik anlayışı vajinanın florasını bozarak enfeksiyon oluşumuna neden olur. Kaşıntının şekli enfeksiyonun tipini belirler. Vajinada oluşan kaşıntı genelde mantar enfeksiyonlarından dolayı oluşur. Enfeksiyon geçtiği anda kaşıntı da geçecektir. Diğer bir kaşıntı nedeni ise vajina kuruluğudur. Kuruluk bazı hormon takviyeleri ile önlenebilir.
Vajinada oluşan kaşıntının nedeni bulunmalı ve ona göre tedavi edilmelidir. Örnek olarak menopoz döneminde oluşan kaşıntı daha çok kuruluktan kaynaklanır. Yetişkin ve doğurganlık çağında olan kaşıntı nedeni çoğu zaman enfeksiyondur. Kaşıntıdan kurtulmak için o bölge kuru tutulmalı ve nemli bırakılmamalıdır. Kaşıntı çok fazlaysa soğuk su ile yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Soğuk su yangıyı önleyecektir. (Vajinada kaşıntı konulu makalemize de bakabilirsiniz)
Cinsel ilişki sırasında kanama olmaz. Eğer ki kanama oluyorsa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Cinsel ilişki sonrasında oluşan kanamanın belli başlı nedenleri şunlardır;
Her kadının belli bir florası vardır. Herhangi bir nedenden dolayı flora bozulursa kötü koku meydana gelir. Vajinada kötü koku her zaman enfeksiyon habercisidir. Koku ile birlikte kaşıntı ve akıntı da vardır. Bazen vajende kalan yabancı cisimlerde kötü kokuya neden olabilir.
Vajina kokusu bazı kozmetik ürünler ile geçmez. Bu ürünler normal florayı bozarak durumun daha kötü bir hal almasına neden olur. Enfeksiyon tedavi edildiği zaman koku kendiliğinden geçer. Bol su içmek, iç çamaşırlarınızı düzenli değiştirmek, o bölgeyi ıslak bırakmamak koku oluşmasını engeller.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR