14 / 19
Asiyim herkes bilsin! - Resim : 14

Tüketime karşı
Lüks moda anlayışına bir başkaldırı olarak ortaya çıkan Grunge moda akımı, yıpranmış flanel gömlekler, kotlar ve eski tişörtler gibi sade ve rahat giysilerle kendini ifade ederek tüketim kültürüne karşı bir duruş sergiledi. Marc Jacobs, Perry Ellis’in eskitilmiş flanel gömlekler, kotlar ve eski tişörtler içeren tasarımları, lüks moda anlayışına bir başkaldırı olarak görüldü ve grunge akımının moda dünyasındaki yerini pekiştirdi.

15 / 19
Asiyim herkes bilsin! - Resim : 15

Queer modası
LGBTQ+ topluluğu, cinsiyet normlarına meydan okuyarak modayı bir ifade aracı olarak kullandı. Androjen stiller, drag kültürü ve cinsiyetsiz moda, toplumsal cinsiyet rollerine karşı bir başkaldırı olarak öne çıktı. Alexander McQueen, cesur ve provokatif tasarımlarıyla moda dünyasında büyük bir etki yarattı. McQueen’in cinsiyet normlarını zorlayan tasarımları, LGBTQ+ topluluğuna ilham verdi ve queer modanın öncülerinden biri olarak kabul edildi. Lady Gaga’nın, 2010 MTV Video Müzik Ödülleri’nde giydiği et elbisesini unutmak mümkün değil. Şarkıcı bu elbise ile “DADT- Don’t Ask, Don’t Tell” (Sorma, Söyleme) politikasına karşı durduğunu belirtti. Bu politika, ABD ordusundaki LGBTQ+ bireylerin cinsel yönelimlerini açıkça ifade etmelerini yasaklıyordu.


16 / 19
Asiyim herkes bilsin! - Resim : 16

Kendin pişir, kendin ye
Kadın hakları, cinsiyet eşitliği ve toplumsal adalet konularında seslerini yükselten Riot girl hareketi, punk estetiğini ve DIY (kendin yap) kültürünü benimseyerek kendi moda anlayışlarını yarattı. El yapımı tişörtler, rozetler ve sloganlarla dolu giysileri, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında seslerini yükseltti.

"Androjen stiller, drag kültürü ve cinsiyetsiz moda, toplumsal cinsiyet rollerine karşı bir başkaldırı olarak öne çıktı."

17 / 19
Asiyim herkes bilsin! - Resim : 17

Kalıplar yıkıldı
Yakın zamanda Billy Porter ve Harry Styles elbise giyerek, geleneksel cinsiyet kalıplarını yıkarak modada büyük bir başkaldırıda bulundular. Styles, moda aracılığıyla kendini ifade etmenin cinsiyetle sınırlı olmaması gerektiğini vurguladı. Oyuncu Porter da elbise giydiğine dair gelen eleştirilere, “Bir erkek bir elbiseyi giydiği anda bu iğrenç bir şey mi olur? Ne yani, erkekler güçlü, kadınlar iğrenç mi?” cevabını vererek, cinsiyet konusunda politik duruşunu kendi tarzıyla yaptığını söyledi.