7 / 15
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin bilmesi gereken 13 süper gıda - Resim : 7

4. Chia tohumları

Meksika ve Guatemala'ya özgü çiçekli bir bitkiden gelen bu ufacık tohumlar, iyi bir lif, protein ve antioksidan kaynağının yanı sıra fosfor, magnezyum, demir ve çinko gibi vitamin ve minerallerdir. Aynı zamanda düşük kalorili bir besindir.

Diyetinize chia tohumlarını ekleyin : Onları bir smoothie, yulaf ezmesi veya chia pudinginin içine atın veya chia tohumlu keklere  bir avuç ekleyin.

8 / 15
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin bilmesi gereken 13 süper gıda - Resim : 8

5. Tarçın

En sevdiğiniz sıcacık baharatınız da sağlıklı! Tarçının iltihaplanmayı, kan şekeri düzeylerini ve kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Aynı zamanda, şifalı bitkiler ve baharatlar açısından zengin, sağlıklı bir beslenme tarzı olan Akdeniz Diyetinin de temelini oluşturur.

Diyetinize tarçın ekleyin: Yulaf ezmesi, kahve ve daha fazlası dahil olmak üzere istediğiniz her şeye tarçın ekleyin. Düşük kalorili fırında tarçınlı elma dilimleri lezzetli bir sonbahar favorisidir. 


9 / 15
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin bilmesi gereken 13 süper gıda - Resim : 9

6. Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Salataların sağlıklı olması şaşırtıcı değil. Ancak marulu atlayın ve A vitamini, C vitamini ve E vitamini ile dolu olan ve kanseri önleyebilecek koyu, yapraklı yeşillikleri tercih edin. Czerwony, "Kemik sağlığı için iyi olan K vitamini ve kalp sağlığını destekleyen folat açısından da yüksekler" diyor.

Aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan, aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok yeşillik vardır:

  • Roka
  • Pancar yaprağı
  • Çin lahanası
  • Brokoli 
  • Kara lahana
  • Karahindiba yeşillikleri
  • Kale yaprağı
  • Mikro yeşiller
  • Hardal otu
  • Ispanak
  • Pazı
  • Şalgam
  • Su teresi

Diyetinize koyu, yapraklı yeşillikler ekleyin: Sade salatanızı Vinaigrette sos ile basit ama güçlü tutun veya kremalı çilekli smoothienize yeşillikler ekleyip tatlı olarak da tüketebilirsiniz.

10 / 15
Sağlıklı beslenmek isteyenlerin bilmesi gereken 13 süper gıda - Resim : 10

7. Sarımsak

Bu lezzetli sebzenin bağışıklığı güçlendirdiği, iltihap önleyici olarak çalıştığı, kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği ve daha pek çok şeyle bilinir. Hemen hemen her yemeğe lezzetli bir tat katar.

Çiğ sarımsak, pişmiş sarımsaktan daha sağlıklıdır, ancak güçlü antioksidanlarla dolu fermente siyah sarımsak, hepsinden daha sağlıklı olabilir.

Diyetinize sarımsak ekleyin: Kızartmalarınıza, çorbanıza ve arzu ettiğiniz hemen hemen her şeye sarımsak ekleyin.