ANLATIN
Sorunlarınızı bastırmak veya yokmuş gibi yapmak ilk planda konforlu görünse de uzun vadede bastırılan her şey geri dönüyor. Üstelik daha sert! Sıkıntı ve kaygı yaratan düşünceleri bastırmak, zihninizde daha çok meşguliyet yaratabiliyor. Travma mağdurlarıyla yapılan çalışmalar, sorunun sadece anlatılabilmesinin bile iyileştirici etkisi olduğunu gösteriyor. Yardım almanızdan bağımsız bir şekilde, kafanızda dönüp dolaşan ve sizi strese sokan düşünceleri, daha anlamlı bir öykü oluşturarak anlatabilmeniz iyileştirici etki sağlıyor.
HOBİ EDİNİN
Kişinin stres altındayken dış dünyayla teması azalıyor. Stres uyandıran olay etrafında çakılı kalıyor. Bu durum hem kendini daha çok stres altında hissetmesine hem de gittikçe enerjisinin bitmesine neden oluyor. Düzenli hobi ve sosyal faaliyet, özellikle gündelik stresten uzaklaşmayı sağlıyor. Sorunları çözebilme yeteneklerimizi geliştirip, özgüvenimizi artırıyor.
SPOR YAPIN
En iyi dinlenme şekli, spor. Kişinin yetenek ve ilgi alanına göre yapacağı yürüyüş de olabilir, takım sporları da... Özellikle strese bağlı oluşan öfke ve saldırganlık duygularının da kanalize olmasını sağlıyor.
SU, TOPRAK VE DOĞAYLA TANIŞIN
Gittikçe betonlaşan hayatlarımız, başlı başına stres kaynağı oluşturuyor. İnsanın geldiği yeri hatırlaması, toprağa temas etmesi, kumsalda yürümesi veya denize girmesi gibi etkinlikler stresi büyük oranda azaltıyor. Zaman ve mevsimsel imkansızlıkları olanlar için, yeşil alanda yarım saatlik yürüyüş yapmak, ılık bir duş almak dahi fayda sağlayabiliyor.