Asma Yaprağı: Alaçatı’da nerede yemeğe doyamadın deseler adres olarak Asma Yaprağı derim ilk. Burası ilk önce dekorasyonu ile kalbimi çaldı. Çakıl taşları ile dolu bahçede, incir ağacı altında kurulu masalarda mavi hasır sandalyeler, bembeyaz dantelli örtüler. Ne yedim diye merak ediyorsanız, çalkama (bölgedeki otlarla yapılan yemeğe un ve yağ ile yapılan sos dökülüyor), kabak sinkonta, peynirli patlıcan salatası, kabak çiçeği dolması, balkabaklı mücver, domat aşı ve patlıcanlı pilav. Bunların hepsi mekan sahibi harika aşçı Ayşe Nur Mıhçı’nın aile tarifi.
Eflatun: Masa, sandalye, tabak, çanak, servis en sadesinden, yemekler en lezzetlisinden. Daha önce Kemerburgaz’da ufak bir İtalyan restoranı işleten Nalan Hanım’a ‘et dışında ne yesek?’ diye sorduğumda patlıcanlı penne, deniz mahsullü spagetti, fava ve humus ilk saydıkları oldu.
Agrilia: Bu yaz Kemalpaşa Caddesi’nden Hacı Memiş’teki TashMahal otelin bahçesine taşınan Agrilia’nın mönüsü biraz İtalyan, biraz Arjantin. İtalyan usulü makarnalar, Arjantin usulü kuru dinlendirilmiş etler. Unutmayın, rezervasyon şart.
Noni’s House: Bu sezon açılan Noni’s House’un kahvaltıları çok güzel. Yemyeşil bahçeye kurulup bahçeden gelen ürünler ve ev yapımı ekmek, reçel ve menemenle güne başlamak paha biçilemez. Kahvaltı sonrası bahçedeki hamakta biraz keyif yapmak şart. Masası az, talep fazla, dolayısıyla rezervasyon şart.
İyi Pizza: Pazar yerinin arkasında kalan İyi Pizza, adının aksine sadece pizza sunmuyor. Etleri de en az pizzaları kadar lezzetli, 500 gram et yanında fırında patates ve sote sebze ile geliyor. Favorim Köz Pizza (patlıcan pizzaya yakışır mı diye soranlara). Tatlı olarak mozaik pasta ile tiramisu denedim.
Dutlu Kahve: Village Cafe’nin tam karşısında yer alıyor. Akşam burası kalabalık, kahve içenler, sohbet edenler, tavla oynayanlar… Keyifli bir mekan.
El Beso: Bu yaz altıncı sezonunu geçiriyor. Sokağa koyduğu ahşap masaları ve rengarenk yastıkları favorim. El Beso’nun mönüsü ağırlıklı Akdeniz mutfağından oluşuyor. Yolunuz düşerse mavi dondurmanın tadına mutlaka bakmalısınız.
İmren Han Pastanesi ve İmren Han Cafe: Alaçatı’nın en eskilerinden. Eski usul tatlı sevenlerin uğrak yeri. Biraz Cafer Erol, biraz Üç Yıldız dersem belki hayalinizde canlanabilir mekan. Kahvaltı ne zaman isterseniz, öyle saat 8-12 arası diye bir sınırlama yok. Tatlı lor kurabiyesi ve buz gibi limonata beş çayının yerine geçebilir.
Dondurmino: Hacı Memiş’in yeni dondurmacısı. İtalyan geleto tadında harika dondurmaları var. Şefleri de İtalya’dan bu lezzeti yerel malzemelerle yaratmaya gelmiş. Her akşam yemek sonrası iki top, bol çikolata sosla.