Lotus
Padmasana
- Sanskrit dilinde “padma” lotus (nilüfer çiçeği) anlamını taşıyor. Padmasana oturuşu iyi bir denge sağlıyor, beyni sakinleştiriyor. Omurgaya ve başa hâkim olabilmeyi kolaylaştırıyor ve içe dönmenizi sağlıyor. Bu nedenle meditasyon için mükemmel bir oturuş olsa da yeni başlayanlar için oldukça zorlu. İleri seviyede olanlar bu oturuşu günlük meditasyonda kullanabilir. Yeni başlayanların ise kendilerine uygun, içinde rahat hissettikleri bir pozla meditasyon yapmaları gerekiyor.
- Padmasana’yı yavaş ve sakin bir şekilde uygulayın. Vücudunuzu dinleyin. Başlangıçta kısa süreli denemeler yapın ve zamanla süreyi artırın. Herhangi bir
acı, rahatsızlık hissettiğinizde pozdan çıkın. Padmasana çift taraflı bir poz, bu nedenle denemelerinizde her iki bacak ile de sırayla çalışın.
- Pozu uygulamak için bacakları öne uzatıp dik oturun. Nefes alırken, sağ bacağınızı bükerek, sağ ayağınızı tutun. Nefes verirken, sol bacağınızı bükerek, sol ayağınızı tutun ve topuğunuz göbeğinize yakın gelecek şekilde sağ uyluğunuzun üzerine oturtun, sol dizinizi yere indirin. Asana sırasında ayak tabanlarınız yukarı dönmüş, kollarınız düz olmalı, el avuçlarınız yukarıya bakmalı.
Maymun pozu
Hanumanasana
- İsmini ünlü Hint destanı Ramayana’dan alan pozun ilginç bir hikayesi var. Destanın kahramanı Hanuman, Güney Hindistan ve Sri Lanka arasını bir sıçrayışta geçmiş. Bu poz da onun sıçrayışını temsil ediyor.
- Orta seviye bir poz. Kalçayı açıyor, hamstring kaslarını esnetiyor
ve güçlendiriyor. Pozdan önce mutlaka kalça açıcı hareketlerle ısınmak gerekiyor. Karın içi organları stimule ediyor ve fonksiyonlarını iyileştiriyor.
- Hamstring ya da kasık bölgenizde herhangi bir yaralanma ya
da rahatsızlık varsa bu pozu uygulamayın. Vücudunuzun limitlerine saygılı olun, bacakları tamamıyla açmak için kendinizi zorlamayın. Dizlerinizin ve bileklerinizin altına battaniye yerleştirerek de uygulayabilirsiniz.
- Dizlerinizin üzerinde harekete başlayın. Sağ ayağınızı öne yerleştirin ve ayağın sadece dış topuğuyla yere dokunun. Nefes verirken gövdenizi öne doğru eğin, parmak uçlarınızla yere dokunun.Yavaşça, diz ve ayağın üstü yere değene kadar sol dizinizi geriye doğru götürün. Yine yavaşça sağ bacağı tamamen yere değecek şekilde ileri doğru kaydırın. Sol ayağı geriye, sağ ayağı ileri kaydırarak split pozisyonuna gelin. Sağ ayak parmakları gökyüzünü işaret etmeli ve sol ayağın üst kısmı yere dokunmalı.
Hollow Back
- El duruşları vücuttaki tüm majör kas gruplarını devreye sokar. Kollardaki, omuzlardaki ve göğüsteki kaslar vücudu taşırken; core bölgesi, abdominal ve sırt kasları stabiliteyi sağlar. Bacaklar da devreye girerek kaldıraç görevi görür ve diğer kaslardaki baskıyı azaltır.
- El duruşları normal kan akışını tersine çevirir ve böylelikle üst vücuttaki dolaşım artarken bacak ve ayaklardaki basınç azalır. Omurga, beyin ve hipofiz bezi için de faydalıdır. Beyne giden kan akışı enerji verirken aynı zamanda sakinleştirici bir işlev görür. El duruşlarında geriye doğru bükülmeler ise doğru uygulandığında vücuda enerji verirken sinir sistemini canlandırır.
- Ağaçtan bir alt kol kadar uzaklığa elllerinizi sağlamca yerleştirin.
El duruşuna kalkarmış gibi bir bacakla sıçrayarak ayağınızı ağaca dayayın. Bakışlarınızı ellerinizin arasında tutarken diğer ayağı da ağaca yerleştirin. İki bacağın arasında bir şey sıkıştırır gibi bacakları bir arada tutarak kalçayı ağaca doğru eğin. Göğüs kafesinizi ileri doğru itin. Duvarda hand stand yapamıyorsanız bu pozu denemeyin.