Dünyanın En İyi 10 Restoranı 2014 yılı listesi açıklandı. İşte lezzet tutkunlarının oylarıyla belirlenen en seçkin 10 restoran...
1. Noma - Danimarka
Sahibi ve şefi René Redzepi’nin Kopenhag’daki restoranı bu yıl yine liste başında. S.Pellegrino’dan aldığı dünyanın en iyi restoranı unvanını ve Aqua Panna’nın Avrupa’nın en iyi restoranı listesinde de yine liste başı. Noma’nın başarısının arkasında ise marketten alınan ürünlerin mutfakta hazırlanmasından çok, uzun bir araştırma süreci yatıyor. Amaçları restoran işletmeciliğinden öte, kuzeyin lezzetlerini tanıtmak olan ikili, restoranı açmadan önce yörede yetişen ürünleri tanımak için çiftçilerle ve botanikçilerle derin araştırmalar, geziler ve deneyler yapmış. Yeni tatlar oluşturmak, geliştirmek ve tanıtmak için açtıkları ‘Kuzeyli Yemek Laboratuvarı’ 2010 yılından beri faaliyette.
Üç Michelin yıldızının yanı sıra S. Pellegrino’nun 2013′te dünyanın en iyi restoranı, The Acqua Panna’nın ise Avrupa’nın en iyi restoranı seçtiği El Celler de Can Roca, üç erkek kardeşin eseri. En büyük kardeş olan baş aşçı Joan Roca’ya mutfakta 35 kişilik bir ekiple birlikte, pastane şefi olarak kardeşi Jordi Roca eşlik ediyor. Josep Roca ise sommelier olarak konukların şarap seçmesine yardımcı oluyor. En büyük kardeş olan Joan Roca, Escola d’Hosteleria de Girona’da öğrenim gördükten sonra bu okulda eğitmen olmuş. 2000 yılında İspanyol gastronomi Akademisi tarafından “yılın şefi” seçilen Joan’ın çoğu Katalanca ve İspanyolca yayınlanmış 5 kitabı bulunuyor. Joan Roca, 1990’lı yıllarda ortaya çıkan, yiyeceklerin hava geçirmez plastik poşetlerde sıcak suda pişirilmesinden oluşan sous-vide pişirme tekniğinin öncülerinden biri.
Ossobuco reçetesini yeniden yaratan, Lou Reed ve Cindy Sherman gibi isimlere yemeklerini sunmuş, modern İtalyan gastronomisinin süper starı sayılan Massimo Bottura, caz müzikten ve sanattan esinlenerek tabaklarını oluşturuyor. Modena’da 1995’te açtığı restoranı Osteria Francescana’yı renove etmesinden sonra, “Kamuflaj” adlı tabağıyla gündeme oturan Bottura, restoranını Bottega Veneta’nın mobilyalarıyla eve benzeyecek biçimde dekore etmiş. Restoranın özellikle ev sıcaklığı sunmasını istediğini söyleyen şef, mekanda fazla masa bulundurmuyor; çünkü her misafiriyle tek tek ilgileniyor.
New York’ta Credit Suisse binasında bir fine-dining restoranı. Şef Daniel Humm ve ortağı Will Guidara’nın Art Deco değişik bir yemek deneyimi sunuyor. Servis elemanı masanıza üzerinde malzemelerin yazılı olduğu bir deste iskambil ile geliyor ve bahse girerek yemeğinizi seçiyorsunuz. Restoranın başındaki diğer isimler chef de cuisine Chris Flint ve Executive Pastry Chef Angela Pinkerton. Spesiyali ise bal ve lavantayla fırında kızartılmış ördek.