3 / 10
3. Osteria Francescana – İtalya
Ossobuco reçetesini yeniden yaratan, Lou Reed ve Cindy Sherman gibi isimlere yemeklerini sunmuş, modern İtalyan gastronomisinin süper starı sayılan Massimo Bottura, caz müzikten ve sanattan esinlenerek tabaklarını oluşturuyor. Modena’da 1995’te açtığı restoranı Osteria Francescana’yı renove etmesinden sonra, “Kamuflaj” adlı tabağıyla gündeme oturan Bottura, restoranını Bottega Veneta’nın mobilyalarıyla eve benzeyecek biçimde dekore etmiş. Restoranın özellikle ev sıcaklığı sunmasını istediğini söyleyen şef, mekanda fazla masa bulundurmuyor; çünkü her misafiriyle tek tek ilgileniyor.
Ossobuco reçetesini yeniden yaratan, Lou Reed ve Cindy Sherman gibi isimlere yemeklerini sunmuş, modern İtalyan gastronomisinin süper starı sayılan Massimo Bottura, caz müzikten ve sanattan esinlenerek tabaklarını oluşturuyor. Modena’da 1995’te açtığı restoranı Osteria Francescana’yı renove etmesinden sonra, “Kamuflaj” adlı tabağıyla gündeme oturan Bottura, restoranını Bottega Veneta’nın mobilyalarıyla eve benzeyecek biçimde dekore etmiş. Restoranın özellikle ev sıcaklığı sunmasını istediğini söyleyen şef, mekanda fazla masa bulundurmuyor; çünkü her misafiriyle tek tek ilgileniyor.
4 / 10
4. Eleven Madison Park – ABD
New York’ta Credit Suisse binasında bir fine-dining restoranı. Şef Daniel Humm ve ortağı Will Guidara’nın Art Deco değişik bir yemek deneyimi sunuyor. Servis elemanı masanıza üzerinde malzemelerin yazılı olduğu bir deste iskambil ile geliyor ve bahse girerek yemeğinizi seçiyorsunuz. Restoranın başındaki diğer isimler chef de cuisine Chris Flint ve Executive Pastry Chef Angela Pinkerton. Spesiyali ise bal ve lavantayla fırında kızartılmış ördek.
New York’ta Credit Suisse binasında bir fine-dining restoranı. Şef Daniel Humm ve ortağı Will Guidara’nın Art Deco değişik bir yemek deneyimi sunuyor. Servis elemanı masanıza üzerinde malzemelerin yazılı olduğu bir deste iskambil ile geliyor ve bahse girerek yemeğinizi seçiyorsunuz. Restoranın başındaki diğer isimler chef de cuisine Chris Flint ve Executive Pastry Chef Angela Pinkerton. Spesiyali ise bal ve lavantayla fırında kızartılmış ördek.
5 / 10
5. Dinner by Heston Blumenthal – İngiltere
Şeflik eğitimi almadan, hatta çıraklık bile yapmadan, kendi restoranı The Fat Duck’ı açtığında şef olan Heston Blumenthal, şu an İngiltere’nin en tanınmış TV şefi. 1995’te açtığı, 3 Michelin yıldızlı The Fat Duck öncesindeki tek deneyimi, “birkaç profesyonel mutfakta 3 haftalık” çalışmadan ibaret. Kendi kendini eğitmiş biri olan Blumenthal, moleküler gastronomi akımının önde gelen isimlerinden. 2011′de açtığı Dinner by Heston Blumenthal’de şefin yeniden keşfettiği haliyle geleneksel İngiliz mutfağı sunuluyor.
Şeflik eğitimi almadan, hatta çıraklık bile yapmadan, kendi restoranı The Fat Duck’ı açtığında şef olan Heston Blumenthal, şu an İngiltere’nin en tanınmış TV şefi. 1995’te açtığı, 3 Michelin yıldızlı The Fat Duck öncesindeki tek deneyimi, “birkaç profesyonel mutfakta 3 haftalık” çalışmadan ibaret. Kendi kendini eğitmiş biri olan Blumenthal, moleküler gastronomi akımının önde gelen isimlerinden. 2011′de açtığı Dinner by Heston Blumenthal’de şefin yeniden keşfettiği haliyle geleneksel İngiliz mutfağı sunuluyor.
6 / 10
6. Mugaritz – İspanya
Mugaritz’in mutfağı temel olarak İspanyolların tapas usulü yemeklerinden oluşuyor. Üç saat içinde masanıza en az 20 veya isterseniz daha fazla çeşitte zengin bir mönü geliyor. Balık ve diğer deniz ürünleri, sebze ve etin farklı şekillerde bir araya getirilmesiyle bilimden ve doğadan ilham alıyor; yaratıcı ve zevkli sunumlar misafirlerini eğlendirmeyi sağlıyor. Ünlü şef Andoni Luis Aduriz misafirleriyle oyun oynamayı, onlarla keyifli zaman geçirmeyi ve bir restoranda yemek yemenin insanın üzerinde bırakabileceği farklı etkileri keşfetmeyi amaçlıyor.
Mugaritz’in mutfağı temel olarak İspanyolların tapas usulü yemeklerinden oluşuyor. Üç saat içinde masanıza en az 20 veya isterseniz daha fazla çeşitte zengin bir mönü geliyor. Balık ve diğer deniz ürünleri, sebze ve etin farklı şekillerde bir araya getirilmesiyle bilimden ve doğadan ilham alıyor; yaratıcı ve zevkli sunumlar misafirlerini eğlendirmeyi sağlıyor. Ünlü şef Andoni Luis Aduriz misafirleriyle oyun oynamayı, onlarla keyifli zaman geçirmeyi ve bir restoranda yemek yemenin insanın üzerinde bırakabileceği farklı etkileri keşfetmeyi amaçlıyor.