8 / 11
İRMİK HELVASI
500 gr buğday irmiği • 400 gr toz şeker • 300 gr tereyağı • 250 gr süt • 250 gr su • 1 paket vanilya • 1 adet orta boy portakalın rendelenmiş kabuğu Hazırlanışı: Tencerede ısıtılmış tereyağın içine irmiği ilave edin. Pembeleşene kadar karıştırarak kavurun. İçine portakal rendesi ve vanilya ilave ederek, bir kez daha karıştırın. Bir başka tencerede su, süt ve şekeri birlikte kaynatın. Kaynamış malzemeyi kavrulmuş irmiğin içine ilave edin. Tencerenin üstünü kapatın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Ilık hale geldiğinde dondurma ile servis yapın.
500 gr buğday irmiği • 400 gr toz şeker • 300 gr tereyağı • 250 gr süt • 250 gr su • 1 paket vanilya • 1 adet orta boy portakalın rendelenmiş kabuğu Hazırlanışı: Tencerede ısıtılmış tereyağın içine irmiği ilave edin. Pembeleşene kadar karıştırarak kavurun. İçine portakal rendesi ve vanilya ilave ederek, bir kez daha karıştırın. Bir başka tencerede su, süt ve şekeri birlikte kaynatın. Kaynamış malzemeyi kavrulmuş irmiğin içine ilave edin. Tencerenin üstünü kapatın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Ilık hale geldiğinde dondurma ile servis yapın.
9 / 11
PASTIRMALI HUMUS
1 kg nohut • 1 yemek kaşığı kimyon • 100 gr tahin • 100 gr pastırma • yeterince tuz Hazırlanışı: Nohutları haşlayın ve kabuklarını soyun. Nohutları blender’dan geçirirken tahin ilave edin. Nohut ve tahin püre haline geldiğinde kimyon ekleyin. Humusun üzerine, tereyağında orta ateşte hafif çevrilmiş pastırma ilave edin.
1 kg nohut • 1 yemek kaşığı kimyon • 100 gr tahin • 100 gr pastırma • yeterince tuz Hazırlanışı: Nohutları haşlayın ve kabuklarını soyun. Nohutları blender’dan geçirirken tahin ilave edin. Nohut ve tahin püre haline geldiğinde kimyon ekleyin. Humusun üzerine, tereyağında orta ateşte hafif çevrilmiş pastırma ilave edin.
10 / 11
MUHAMMARA
10 adet kurutulmuş kırmızı dolmalık acı biber • 1 diş sarımsak • 1 çay kaşığı kimyon • 30 gr ekmek içi • 100 gr çekilmiş ceviz içi • 1/4 çay bardağı zeytinyağı • 1/4 çay bardağı nar ekşisi • yeterince tuz Hazırlanışı: Biberleri 1 saat ılık suda bekletin ve ince ince kesin. Ekmek içi, kimyon, sarımsak ve tuzu blender’dan geçirin. İçine biber, çekilmiş ceviz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ederek, blender’da koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Soğuk olarak servis yapın.
10 adet kurutulmuş kırmızı dolmalık acı biber • 1 diş sarımsak • 1 çay kaşığı kimyon • 30 gr ekmek içi • 100 gr çekilmiş ceviz içi • 1/4 çay bardağı zeytinyağı • 1/4 çay bardağı nar ekşisi • yeterince tuz Hazırlanışı: Biberleri 1 saat ılık suda bekletin ve ince ince kesin. Ekmek içi, kimyon, sarımsak ve tuzu blender’dan geçirin. İçine biber, çekilmiş ceviz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilave ederek, blender’da koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Soğuk olarak servis yapın.
11 / 11
PATLICANLI KEBAP
200 gr yağlı kuzu zırh kıyma • kıyılmış maydanoz • kırmızı pul biber • 1 adet patlıcan Hazırlanışı: Kıymayı baharatlarla yoğurun. Patlıcanı ikişer santim arayla kesin. Köft eleri yuvarlayın. Şişe bir patlıcan bir köft e dizin. Kömür ateşinde 10 dakika çevirerek pişirin. Patlıcanlar piştiğinde tabağa alın ve üstünü bir kapakla kapatarak terlemeye bırakın. 5 dakika dinlendirildikten sonra, yanında közlenmiş domates ve biber ile servis yapın.
200 gr yağlı kuzu zırh kıyma • kıyılmış maydanoz • kırmızı pul biber • 1 adet patlıcan Hazırlanışı: Kıymayı baharatlarla yoğurun. Patlıcanı ikişer santim arayla kesin. Köft eleri yuvarlayın. Şişe bir patlıcan bir köft e dizin. Kömür ateşinde 10 dakika çevirerek pişirin. Patlıcanlar piştiğinde tabağa alın ve üstünü bir kapakla kapatarak terlemeye bırakın. 5 dakika dinlendirildikten sonra, yanında közlenmiş domates ve biber ile servis yapın.