Arda Türkmen
Şef
Arda’nın Mutfağı
Bademli taze börülce
Malzemeler
500 gr taze börülce
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 avuç çiğ badem
Hazırlanışı
Tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. İnce doğranmış soğanları ekleyip hafif çevirin. Börülceleri ilave edin ve onları da bir tur tencerede çevirin. Bademleri, tuz ve karabiberi ilave edin. Soyulmuş, doğranmış domatesleri küp şeklinde doğrayın. Yarısını börülcelere ilave edip, şekeri, doğranmış sarımsağı ve suyu ekleyip karıştırın ve kapağını kapatarak 30 dakika kadar pişirin. Yemeği ocaktan almaya yakın domateslerin diğer yarısını da tencereye ekleyin. Börülceyi, kapağını kapatarak dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edin.
Yeşil börek
Malzemeler
1 yufka
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı süt
2 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1/4 muskat rendesi
İç harcı için;
Ispanak, pazı, ısırganotu, ebegümeci, gelincikotu, arapsaçı, radika, dereotu, maydanoz
2 diş sarımsak
3 arpacık soğan
2 taze soğan
100 gr keçi peyniri
Bir avuç ceviz
Tuz
Karabiber
Toz kırmızı biber
Hazırlanışı
İç harcı için tavayı ısıtın, zeytinyağını koyun. Önce ince doğranmış arpacık soğanları, ardından sarımsakları tavaya alıp yumuşayana kadar pişirin. İnce ince doğradığınız otları ve taze soğanı ilave ederek otlar sönene kadar tavayı ateşte tutun. Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberle tatlandırın. Tavayı ateşten alıp dövülmüş cevizi ve peyniri ekleyip karıştırın, karışımı tabağa alıp soğutun. Süt, yoğurt ve yumurtayı çırpın. Muskat rendesi ekleyip karıştırın. Yufkayı tezgaha serin. Yufkanın yüzeyine, fırçayla sütlü karışımdan sürün. İç olarak hazırlanan otlu karışımı, yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpin. Yufkayı, her iki ucundan birbirine doğru parmaklarınızla büzün. Fırın kabına 2 kaşık zeytinyağı dökün ve elinizle iyice yağlayın. Burgu haline gelmiş hamurunuzu ortadan keserek yağlanmış tepsiye yan yana gelecek şekilde yerleştirin. Kalan yumurtalı harcı böreğin üzerine dökün ve fırçayla her yerine yedirin. 10 dakika yufkanın harcı çekmesi için bekletin. Böreği, 200 derece ısıtılmış fırında, yaklaşık 40-50 dakika her tarafı kızarana kadar pişirin.
Yulaflı çikolatalı kurabiye
Malzemeler
1/2 su bardağı doğranmış badem
1.5 su bardağı yulaf
2 olgunlaşmış muz
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 su bardağı parça çikolata
1 tutam deniz tuzu
Hazırlanışı
Yulaf ve bademleri bir tavada kokusu çıkana kadar kavurun, tarçını ekleyin ve hemen soğuması için kenara alın. Ayrı bir kapta muzları çatalla iyice ezin, yulaflı karışımı, tuz ve parça çikolatayı ekleyip iyice karıştırın. Bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serili fırın tepsisine doğal kayacıklar formunda dizin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.