Kereviz Çorbası
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
300 gr kereviz, dilimlenmiş, sert yerleri çıkarılmış
1 diş soyulmuş sarımsak
200 gr patates, soyulmuş ve küçük parçalar halinde kesilmiş
500 ml sebze suyu
100 ml süt
Servis için kıtır ekmek
Aşama 1
Yağı büyük bir tencerede orta ateşte ısıtın, kerevizi, sarımsağı ve patatesi koyun ve yağ ekleyin. Biraz su ve bir tutam tuz ekleyin. 15 dakika düzenli olarak karıştırın, sebze yapışmaya başlarsa biraz daha su ekleyerek pişirin.
Aşama 2
Sebze suyunu da ekleyin ve kaynatın, ardından ocağı kısın, patatesler parçalanıncaya ve kereviz yumuşayana kadar 20 dakika daha pişirin. Çorbayı püre haline getirmek için blender kullanın, ardından sütü dökün ve tekrar karıştırın. Çıtır çıtır ekmekle servis yapın.
Bezelye ve brokoli çorbası
Malzemeler
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet ince doğranmış soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
Küçük parçalar halinde doğranmış 400 gr brokoli
300 gr dondurulmuş ya da taze ayıklanmış bezelye
200 gr doğranmış pazı
1 litre az tuzlu sebze suyu
½ doğranmış küçük fesleğen
Küçük bir demet dereotu, doğranmış
1 limon, rendelenmiş ve suyu sıkılmış
2 yemek kaşığı kavrulmuş kabak çekirdeği
Aşama 1
Yağı büyük bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyin ve yumuşayana ve yarı şeffaf olana kadar 8 dakika kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin ve 1 dakika daha pişirin. Brokoli, bezelye ve pazı ilave edin, ardından et suyunun üzerine dökün ve karışımı kaynatın. Ateşi kısın, üzerini kapatın ve 25 dakika daha pişirin.
Aşama 2
Otları, limon kabuğu rendesini ve suyunu karıştırın, ardından tamamen pürüzsüz olana kadar çorbayı bir blender’dan geçirin. Kaselere koyun ve hazırladığınız sos ve kabak çekirdeği ile servis yapın.
Havuçlu mercimek çorbası
Malzemeler
2 çay kaşığı kimyon tohumu
Bir tutam pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
600 gr havuç, yıkanmış ve iri rendelenmiş
140 gr kırmızı mercimek
1 litre sıcak sebze suyu
125 ml süt
Sade yoğurt
Aşama 1
Büyük bir tencereyi ısıtın ve 2 çay kaşığı kimyon tohumunu ve bir tutam pul biberi 1 dakika boyunca tavada çevirin.
Aşama 2
Bir kaşıkla yaklaşık yarısını alın ve bir kenara koyun. Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 600 gr iri rendelenmiş havuç, 140 gr kırmızı mercimek, 1 lt sıcak sebze suyu ve 125 ml sütü ilave edip kaynatın.
Aşama 3
Mercimek şişip yumuşayana kadar 15 dakika pişirin.
Aşama 4
Çorbayı bir blender veya bir mutfak robotuyla pürüzsüz olana kadar çırpın.
Aşama 5
Bir parça sade yoğurt ve bir tutam kavrulmuş baharatlarla servis edin.
Pancar çorbası
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı soğan, dilimlenmiş
1 kg çiğ pancar, soyulmuş ve dilimler halinde kesilmiş
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kimyon tohumu,
1 yemek kaşığı kişniş tohumu
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1.2l sebze suyu
30 gr fındık
1 yemek kaşığı susam
4 yemek kaşığı yoğurt
Aşama 1
Yağı büyük bir tencerede ısıtın. Soğanı, pancarı ve bir tutam tuzu ekleyip 10 dakika pişirin. Sonra ocağı açın, biberi, 1 yemek kaşığı kimyonu ve kişniş tohumlarını ekleyin. Aromaları birbirine karışana kadar pişirin, ardından sirkeyi ekleyin ve her şeyi iyice karıştırın. Suyu ekleyin ve pancarlar iyice yumuşayana kadar kaynamaya bırakın.
Aşama 2
Bu arada fındık, susam ve kalan kimyonla kişnişi kuru bir tavaya koyun ve fındıklar kavrulana kadar hafifçe kızartın. Bir tutam tuz ekleyin ve havan ile küçük parçalara ayırın.
Aşama 3
Pişen pancarları blender’dan geçirin ve baharatları ekleyin. Dört kaseye bölün, üzerine yoğurt ve fındıkları ekleyin.