PORTAKALLI VE CEVİZLİ VEGAN PANKEK
Malzemeler:
1,5 bardak tam buğday unu
1/4 bardak mısır unu
1/4 bardak yulaf unu
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı deniz tuzu
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
1 bardak maden suyu
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1 yemek kaşığı aspir yağı
1/2 bardak kıyılıp güzelce kızartılmış ceviz
Akçaağaç şurubu ya da pirinç şurubu
Hazırlanışı:
Büyük bir kapta un, mısır unu, yulaf unu, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Portakal suyu, kabuk ve su ekleyin. Topaklar gidene kadar karıştırmaya devam edin. (Bildiğiniz pankek hamurundan daha akışkan oluyor çünkü mısır unu pişirildikçe içindeki sıvıyı çekiyor.) 5 dakika bekletin. Bu sırada tavanızı 10 saniyeliğine yüksek ısıda ısıtın ve tavaya birkaç damla su ekleyin. Su buharlaşıyorlarsa, tavanız hazır demektir. Yağı ekleyin ve 10 saniye daha ısıtın. Karışımdan istediğiniz büyüklükte parçaları kaşık yardımıyla tavaya dökün. Spatula yardımıyla çevirerek altın-kahve rengine gelene kadar pişirin.
ÇİKOLATALI VE PORTAKALLI PANKEK
Malzemeler:
120 gr un
2 yemek kaşığı kakao
2 yumurta
50 gr sütlü çikolata
200 ml süt
3 portakalın suyu
3 portakalın rendelenmiş kabuğu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
25 gr tereyağı
3 yemek kaşığı esmer şeker
250 ml krema
Hazırlanışı:
Bir kapta un ve kakaoyu harmanlayın. Çırpılmış yumurtaları ekleyip tekrar çırpın. Sos tenceresinde süt ve ufak doğranmış çikolataları eriyinceye kadar karıştırıp ısıtın ve ocaktan alın. Soğuduktan sonra unlu karışıma ekleyip iyice çırpın. Rendelenmiş portakal kabuğu, kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı portakal suyunu ilave edin. Yanmaz tavayı ocağa alın. Bir kepçe hamuru tavaya aktarın. Her iki tarafını da iyice pişirin. Başka bir sos tenceresinde kalan portakal suyu, tereyağı ve esmer şekeri karıştırarak pişirin. Kremayı ekleyip pişirmeye devam edin. Sosu ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıkınca pankeklerin üzerine dökün. Rendelenmiş portakal kabuğu ile süsleyip servis yapın.
ELMALI PANKEK
Malzemeler
2 adet orta boy tatlı elma
1+ 2/3 bardak un
1 kaşık esmer şeker
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
¾ bardak Hindistan cevizi sütü
2 adet yumurta
½ bardak erimiş tereyağı
Hazırlanışı
Elmaları rendeleyin. Başka bir kapta un, şeker, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Ardından Hindistan cevizi sütü, yumurta, erimiş tereyağını ve elmaları ekleyerek tekrar karıştırın. Üstünü örtüp oda sıcaklığında yarım saat bekletin. Tavayı hafif yağlayıp kaşık kaşık dökerek pişirin.
PRATİK PANKEK TARİFİ
Malzemeler
100 gr un
Bir çay kaşığı karbonat
Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
Tuz
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 yumurta
150 ml süt
Hazırlanışı
Geniş bir kabın içine un, karbonat, kabartma tozu, şeker ve tuzu ekleyip karıştırın. Ayrı bir kapta ise yumurta ve sütü karıştırıp diğer kasenin içine ilave edin. Çırpma teliyle pürüzsüz olana kadar karıştırın. Orta boy teflon bir tavayı ocağa koyup ısıtın. Tava ısınınca biraz sıvıyağ koyun. Tavanın üstüne kalp şeklindeki kurabiye kalıbını koyun ve içine bir tatlı kaşığı pankek hamuru dökün. 5-10 saniye sonra kalıbı çekip aynı şekilde başka bir hamur dökün. Bu şekilde tüm hamurları çift yönlü pişirin.