Derinlerden gelen güzellik
Yosunlar şu aralar kozmetik dünyasında en çok ilgi çeken içeriklerden biri. Cildi sıkılaştırıyorlar, nem veriyorlar, hatta yaşlanmayı bile geciktiriyorlar. Yosunlarla ilgili en önemli bilgileri açıklıyoruz...
Yazı: Nuran Batu
Yosunlar her yerde yetişebiliyor, kuzey kutup bölgesinde bile. Bol miktarda vitamin, mineral ve oligo elementler içeriyorlar. Kurutulmuş yosunun bir kilosunda yaklaşık 100.000 litre deniz suyunun etken maddeleri bulunuyor. Yapıları ise insan kan plazmasının yapısına benziyor. Bu özellik sayesinde yosunlar, belirli maddelerin derinlerdeki hücrelere nakledilmesi için en uygun nakil araçları. Dünyanın önde gelen kozmetik şirketlerindeki laboratuvarlar da yosunu keşfetmiş durumda. Dünyada 10.000 civarında yosun çeşidi var. Bunlardan yalnızca 50’si güzellik endüstrisinde kullanılıyor. Ürünlerin içeriklerine göre bazen anti-aging uzmanı, bazense nem sağlayıcı olarak karşımıza çıkıyor yosunlar. Size deniz kozmetiği açısından önemli olan yosun çeşitlerini, etkilerini ve bu yosunları içeren güzellik ürünlerini tanıtalım istedik.
KIRMIZI YOSUN
Cilt bariyerini güçlendirir
Kırmızı yosunlar, çok dayanıklıdır. Bu yosun çeşidini denizin 268 metre derininde de, zehirli metallerle dolu volkanik kükürt yataklarında da bulmak mümkün. Dermatologlar, bu dayanıklılığın cilde de faydalı olabileceğine inanıyor. İrlanda’nın güneybatı sahilinde bulunan ‘lithothamnium calcareum’ adlı yosun yüksek miktarda kalsiyum içeriyor ve sıkılaştırıcı detoks etkisine sahip. Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlamış. ‘Chondrus crispus’ adlı kırmızı yosun çeşidi de cildi güzelleştiriyor. Bu yosun Kuzey Atlantik’in 7 metre derininde yetişiyor, bol miktarda protein ile karragenan adlı şekeri içeriyor. Krem ve serumlarda kullanılan bu yosun cildin koruma bariyerini güçlendiriyor. Böylece UV ışınları, bakteri ve havadaki zehirli maddelerden koruma sağlıyor.
MAVİ YOSUN
Hücrelere yeni enerji sağlar
Siyanobakteri olarak da adlandırılan mavi yosunlar, dünyanın en eski yaşam formlarından biri olarak kabul ediliyor. Okyanusların enerji depoları gibiler bir nevi. En önemli çeşidi bol miktarda protein, mineral ve oligo elementler içeren ‘spirulina’. Bu yosun çeşidi metabolizmayı hızlandıran etkiye sahip ve cildin yenileme süreçlerini harekete geçiriyor. Yakın akrabası olan ‘phormidium persicinum’ adlı yosun ise cilt hücrelerine yeni enerji veriyor.
KAHVERENGİ YOSUN
İltihapları durdurur ve sakinleştirir
Kahverengi yosunlar birbirinden farklı görünümlere sahip. Bazı çeşitleri küçük hücresel ipler gibiler, bazılarıysa suyun içinde metrelerce uzanıyor. Kuzey ve Baltık denizlerinde yetişen ‘laminaria ochroleuca’ adlı yosun çeşidi, kozmetik endüstrisi için çok önemli. Kendi kendisini sıkılaştırarak akıntılara karşı başkaldırıyor. Yüksek miktarda bakır ve manganez içeriyor. Bu iki madde bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve iltihaplara yol açan haberci molekülleri durduruyor. Böylece hassas ve sorunlu ciltler için çok uygun. ‘Laminaria digitata’ adlı çeşidi ise cildi nemlendiren ve aynı zamanda sakinleştiren bir madde olan alginik asidi üretiyor.
YEŞİL YOSUN
Erken yaşlanmayı önler
Yeşil yosunlardan evrimle birlikte tüm kara bitkileri meydana geldi.‘Haematococcus pluvialis’ adlı yosun çeşidi sadece 0,1 milimetre büyüklüğünde ama kozmetik dünyası için önemi büyük. Yoğun güneşte, sığ sularda yetişen yosunun rengi içerdiği astaksantin adlı madde nedeniyle kırmızıya dönüyor. Bu şekilde UV ışınlarından korunuyor. ‘Biyolojik güneş şemsiyesi’ cilt için de faydalı. Kremlerde kullanılan yosun serbest radikalleri durdurarak ciltteki hücre hasarlarını engelliyor. Anti-aging araştırmalarının yeni favorisiyse Vietnam’dan gelen ve ‘botanik havyar’ olarak da adlandırılan yeşil yosunlar. Cilt katmanlarının yapısını iyileştirdikleri tahmin ediliyor.
YOSUNDAN GELEN GÜZELLİK