Esansiyel (uçucu) ve taşıyıcı yağlar nelerdir? Faydaları ne?
Esansiyel yani uçucu yağlar neler? Taşıyıcı yağ ne anlama geliyor? Bu yağlar ne işe yarıyor? Doğanın sihirli ellerinin cildinize dokunmasına ne dersiniz? Tıptan güzelliğe kadar binlerce yıldır kullanılan esansiyel ve taşıyıcı yağları merak edenleri şöyle alalım.
Esansiyel yani uçucu yağlar nelerdir? Taşıyıcı yağlar nelerdir? Faydaları ne? Nasıl kullanılır? Bu soruların yanıtlarını merak ediyorsunuz Elele arşivinden yağlar dosyasına birlikte bakalım...
YAZI: GÜLRU İNCU
ESANSİYEL YAĞ NEDİR?
Tarih boyunca aromaterapi, kişisel bakım, sağlık uygulamaları ve dini törenler gibi pek çok alanda kullanılan esansiyel yağlar, kaynaklarının doğal kokusunu ve tadını koruyan konsantre bitki özlerinden oluşuyor. Bitkilerin yapraklarından, çiçeklerinden ve tohumlarından damıtılan pek çok uçucu yağ var ve çoğu soğuk presleme veya buharla damıtma yöntemiyle üretiliyor. Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir ürün oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştiriliyor. Her esansiyel yağ gerçek ve doğal özünü ve niteliklerini temsil ediyor. Bunları bitkisel yağlara, kremlere veya banyo jellerine farklı yöntemler kullanarak ekleyebilirsiniz.
- Bergamot yağı: Egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarını iyileştiriyor. Cildi temizliyor.
- Ylang Ylang yağı: Sertifikalı organik çiçeklerden elde ediliyor ve buharla damıtılıyor. Antiseptik bir etkiye sahip olan Ylang Ylang yağı, ciltteki sebumu dengeliyor dolayısıyla sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelliyor.
- Çay ağacı yağı: Antibakteriyel özelliği sayesinde akne ve sivilceleritedavi ediyor. Enfeksiyonlarla savaşıyor ve bağışıklığı artırıyor. Yara bakımında ve kepek kontrolünde kullanılıyor. Ayrıca kaşıntılı bölgeleri rahatlatıyor.
- Limon yağı: Antioksidanlar açısından çok zengin ve bu özelliği sayesinde donuk cildi aydınlatıyor. Yağlı ciltlerin karşılaştığı sorunlarla savaşıyor.
- Nane yağı: Nane bitkisinin tıbbi amaçlar için kullanımının kayıtları, antik Mısır, Yunanistan ve Roma’ya kadar uzanıyor. Pek çok sağlık yararının yanı sıra kaşıntılı cildi rahatlatıyor.
- Lavanta yağı: Yatıştırıcı ve rahatlatıcı kokusuyla genellikle aromaterapide stresi azaltmak için kullanılan lavanta yağı, ansiyete ve uykusuzluk için de kullanılıyor. Ayrıca bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında mükemmel bir masaj yağı oluşturuyor. İltihaplanmayı azaltıyor, kuru cildi yatıştırıyor ve gözenekleri açıyor.
1. BADE NATURAL ÇAY AĞACI UÇUCU YAĞI 76.90 TL
2. ROSECE BERGAMOT UÇUCU YAĞI 85 TL
3. L’OCCITANE LAVENDER LAVANTA UÇUCU YAĞI 140 TL
4. MAVİLİ KAPI LİMON UÇUCU YAĞI 74 TL
TAŞIYICI YAĞ NEDİR?
Taşıyıcı yağlar, esansiyel yağları seyreltmek ve cildinize taşımak için kullanılıyor, çünkü uçucu yağlar güçlü yapıları nedeniyle doğrudan cildinize uygulandığında tahrişe neden olabiliyor. Cildinizi beslemek için tek başlarına veya diğer yağlarla birlikte kullanılabiliyor. Taşıyıcı yağlar buharlaşmıyor, bu da onları uçucu yağları seyreltmek için ideal yapıyor. Taşıyıcı yağlar antioksidanlar, mineraller, yağda çözünen vitaminler gibi bileşenler içeriyor.
- Hindistancevizi yağı: Cildi besleyen yağ asitleri ve polifenoller içeriyor. Bu özelliği sayesinde masaj yağları ve cilt bakımı ürünleri için harika bir taşıyıcı yağ.
- Jojoba yağı: Sivilceye yatkın cilt tiplerinde cildin yağ üretimini azaltmaya yardımcı oluyor. Ciltte kolayca emiliyor ve gözenekleri tıkamıyor. Cildi nemlendiriyor ve besliyor. Masaj yağları, yüz nemlendiricileri ve banyo yağları için iyi bir taşıyıcı.
- Kayısı çekirdeği yağı: Yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin. Tahriş olmuş, kaşıntılı cildi yumuşatıyor ve sakinleştiriyor.
- Tatlı badem yağı: Cilt bakımı için en popüler taşıyıcı yağlardan biri olan tatlı badem yağı, kuru ciltler için harika bir nemlendirici.
- Argan yağı: Cildi besliyor. A ve E vitaminleri ile tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin. Kuru cilt ve saç, kırışıklıklar ve cilt iltihabının tedavisine yardımcı oluyor.
- Kuşburnu yağı: A ve C vitaminleri bakımından zengin. A vitamini, yaşlanmaya karşı savaşmaya yardımcı oluyor ve her iki vitamin de güneşin cildiniz üzerindeki etkilerini tersine çeviriyor.
- Çörekotu yağı: Egzama, akne ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırıyor.
- Üzüm çekirdeği yağı: E vitamini bakımından zengin. Özellikle hassas ciltler için harika bir nemlendirici.
- Avokado yağı: Kuru ve hasarlı cildi rahatlatan oleik asit oranı yüksek. D vitamini sayesinde cildinizi besliyor.
- Shea yağı: Cildi ve saçı nemlendiriyor.
1. MİSBAHÇE HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI 110 TL
2. HARREM ARGAN YAĞI 159 TL
3. ARİFOĞLU TATLI BADEM YAĞI 19.70 TL
KULLANMADAN ÖNCE!
- Belirli bileşenlere alerjiniz olabilir. Herhangi bir ilaç alıyorsanız ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
- Esansiyel yağları kullanmadan adan önce, kullanacağınız yağı daima bir Hinstancevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağla seyreltin.
- Kullanmadan önce test yapın. Cildinizin küçük bir bölgesine sürün ve tahriş olup olmadığını görmek için 24 saat bekleyin.
- Esansiyel yağları asla bir saatten fazla solumayın.
- Yutmayın, çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Sadece saf olan uçucu yağları kullanın.
- Esansiyel yağları her zaman etiketindeki talimatlara göre kullanın. Herhangi bir cilt reaksiyonu yaşarsanız kullanmayı hemen bırakın.
MUCİZE ESANSİYEL YAĞLAR
Esansiyel Yağlarla ilgili Elele Arşivinden (Mart 2021) 'Doğanın iyileştirici eli üzerinizde! İşte mucize esansiyel yağlar' başlıklı bir diğer makale ise şöyle:
Doğanın iyileştirici elini üzerinizde hissetmek istiyorsanız saç ve cilt bakımında kullanılan esansiyel yağları bakım rutininize mutlaka ekleyin.
CİLDİ NEMLENDİREN YAĞLAR
Hindistan cevizi yağı
Zeytinyağı
Avokado yağı
Badem yağı
Gül yağı
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
İçeriğindeki protein, E vitamini ve yağ asitleri cilt tarafından kolayca emiliyor. Antibakteriyel özelliği var. Makyaj temizlemede, banyo öncesi saç bakımında, vücudunuzu nemlendirmek ve ölü derileri temizlemek için peeling niyetine kullanabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
E ve A vitaminleriyle cildin kendini yenilemesine yardımcı oluyor. Mükemmel bir antioksidan. A ve E vitaminleri açısından zengin olduğu için yaşlanma karşıtı bakımın önemli adımlarından biri.
AVOKADO YAĞI
Yüksek oranda A, D ve E vitaminleri, potasyum, protein ve antioksidan içeriyor; vücut ve saç bakımında kullanabilirsiniz. İçeriğindeki yağ asitleriyle cildi nemlendiriyor ve yaşlanma karşıtı özelliğiyle ince çizgilerin görünümünü azaltıyor.
BADEM YAĞI
Zengin selenyum ve antioksidan içeriği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Kuru cildi nemlendiriyor ve rahatlatıyor.
GÜL YAĞI
Kuru cildi nemlendiriyor. Cildin daha parlak ve ışıltılı görünmesini sağlıyor.
CİLDİ TEDAVİ EDEN YAĞLAR
Papatya yağı
Lavanta yağı
PAPATYA YAĞI
İltihap giderici ve antibakteriyel özelliği var. Akne ve kızarıklık karşıtı. Özellikle Hindistan cevizi ya da tatlı badem yağı ile karıştırarak cildinizi rahatlatabilirsiniz.
LAVANTA YAĞI
Tüm cilt tipleri için harika bir yağ ancak bazı ciltlerde alerji yapabiliyor. Cildinizin reaksiyon verip vermediğini anlamak için bileğinizin iç kısmına biraz damlatın, bekleyin. Kızarma varsa cildinizle temas ettirmeyin. Lavanta yağı ciltteki tahrişleri, kızarıklıkları ve yanıkları iyileştiriyor. Akne ve pek çok cilt problemine de iyi geliyor.
PROBLEM ÇÖZEN YAĞLAR
Çay ağacı yağı
Hint yağı
ÇAY AĞACI ÇAYI
Avustralya yerlilerinin asırlardır kullandığı çay ağacı yağı, sivilce ve akne tedavisinde kullanılıyor. Antibakteriyel özelliğinden dolayı akne ve yara tedavisinde de tercih ediliyor. Cilt kızarıklıklarına iyi geliyor.
HİNT YAĞI
Cildi nemlendiriyor. Saç derisini temizliyor ve saçların sağlıklı uzamasını, kaş ve kirpiklerin güçlenmesini sağlıyor.
Uzman Eczacı Hülya Kayhan
“Çok eski bir tıbbı yöntem”
Aromaterapi, bitkilerin tamamen organik olan yaprağı, kökü ve çiçeğinden damıtma tekniğiyle çok yoğun olarak elde edilen uçucu yağ özlerini kullanarak hastalıkları önlemek veya oluşmuş hastalıklarda vücudun bağışıklığını güçlendirmek için kullanılan bir teknik. Aromaterapinin çok eski bir tıbbi yöntem olduğunu söyleyen Uzman Eczacı ve Aromaterapi Uzmanı Hülya Kayhan, aromaterapide kullanılan esansiyel yağların analjezik, iltihap önleyici, yatıştırıcı pek çok özelliği olduğunu söylüyor. “Esansiyel yağlar stres, duygu durum bozuklukları, solunum yolu enfeksiyonları dahil çeşitli hastalıkların tedavisinde koruyucu ya da destek olmak için kullanılıyor. Uçucu yağlara binlerce yıldır hiçbir bakteri direnç geliştiremiyor.”
Püf noktası
Bitkilerin özlerinden elde edilen esansiyal yağlar, konsantre oldukları için bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmeye ihtiyaç duyuyor. Evde hazırlayacağınız yüz maskelerine ekleyeceğiniz birkaç damla esansiyal yağ ile cildinizde spa etkisi yaratabilirsiniz. Normal ciltler jojoba, lavanta yağı ve susam yağı, yağlı ciltler çay ağacı yağı, kenevir yağı, kuru ciltler ise aynısafa çiçeği yağı, gül yağı, Hindistan cevizi yağı, hassas ciltler ise jojoba, avokado yağı, tatlı badem yağı, argan yağı ve zeytinyağına çok iyi yanıt veriyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Cilt çatlakları nasıl önlenir ve nasıl tedavi edilir?
- Uçucu yağlar nedir? Strese karşı etkileri ve yararları nelerdir?
- Her cilt probleminin çaresi farklı